Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.30. 10:42 mijemaja

Szederlekvár

Címkék: lekvár befőzés #összes

Egyszerűen készítem:

-          A szedret fele annyi cukorral felteszem kicsi tűzön forralgatni. 
-          Kevergetem, vigyázok rá, és addig főzöm, mígnem a kivett lekvár dermed a tányéron.
-          Előkészített és a sütőben melegen tartott üvegekbe töltöm azon forrón, a kifőzött tetővel lezárom.
-          Felfordítom pár percig, aztán újságpapírba csomagolva azonnal meleg dunsztba teszem. Ott is hagyom pár napig.
(Higgyétek el nekem: a lócánkban a hálózsákos dunszt miatt még három nap múlva is langyos a lekvár!)
 
Villányban van egy szép szeder bokor, bőséges terméssel, ha szerencsénk van, két üvegre valót is leszedek belőle, egyébként marad a piac beszerzési forrásként, illetve mirelitként a marketek.
Lekvárt még mirelitből is lehet készíteni!
Ezért is készülök áfonyalekvárt mirelitből készíteni – olcsóbbnak tűnik, mint a friss áfonyából…
Szederlekvár más gyümölccsel:
-          birsalmával: hát valami fantasztikus! 2/3-ad szeder, 1/3-ad felkockázott,
 magházától megpucolt birs – és a recept egyezik, még a cukor aránya is a két gümölcs mennyiségének a fele változatlanul.
-          Őszibarackkal: csak ajánlani tudom mindenkinek. Az őszibarackot viszont nem teszem bele a szederrel, csak a vége felé, nagyon könnyen szétfő, és kár, ha nem érezzük a lekvárban az őszibarack kockák ízét, szerkezetét külön.
  
Szederlekvár őszibarack darabokkal
 
Ugyanúgy készítem, mint a szederlekvárt, csak a szeder főzés vége felé (nehogy 10-15 percnél többet főzzem!) beleteszek alaposan megmosott, félbevágott, kimagozott, összekockázott őszibarackot is.
 
A cél: a szinte pép szederlekvárban úszkáljanak a barackdarabok, a számban az előbbi puha, a másik még darabos, és őrzi a barack ízét.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 13:13 mijemaja

Banduláné sörös csülke

Címkék: sör sült fokhagyma csülök főétel disznóhús húsok #összes

Majdnem azt írtam a recept nevéül, hogy „Banduláné csülke”, de ez tiszteletlennek hangzott Banduláné Margittal szemben, és a receptjét elolvasva, érthető lesz, hogy Margit több tiszteletet érdemel.

Munkatársam volt a téglagyárban, és ahogy belegondolok, megérne egy konyhaszociológiai kutatást az a téma, hogy miként alakította egy-egy közösség mindennapjait a közösen alakított étrend. Nem véletlenül alakultak ki a tájjellegű ételek: a közös életmód, a receptek csereberéje, amire manapság leginkább a munkahelyeken kerülhet sor.
 
Elkészítése:
  1. Banduláné a csülköt előkészítette: sós fokhagymával megtűzdelte. Erre azt a trükköt alkalmazta, hogy betette a csülköt a fagyasztóba, félig megkeményedetten kivette, szöggel beleszírta a lyukakat, és a szög helyére nyomta az elfelezett, sóban meghempergetett foghagyma gerezdeket. (Az elfelezés célja is az volt, hogy hegyesebb legyen a foghagyma, könnyebb legyen a tűzdelés vele.)
 
  1. Ezt a csülköt Margit berakta egy tepsibe, leöntötte jó forró zsiradékkal, átforgatta (hogy körben egy picit összerántsa a húst), és végül ráöntött egy egész üveg világos sört
 
  1. A sörben úszó csülköt berakta lassú tűzre a sütőbe, ott hagyta 3-4 órát, és amikor kivette ott illatozott, ropogós volt kívül, omlós belül…
 
Lehet egy-két hagyma mellédobálásával fokozni az ízét, de a sör+fokhagyma igen jó párosítást ad. 
Fekete sörrel is próbáltam, barnával is, az se rossz, de világossal az igazi.

komment

2010.06.25. 13:12 mijemaja

Töltött csirkemell Ica szerint aszalt gyümölcsökkel

Címkék: főétel csirkemell #összes icától

Ica egy nehéz sorsú, egyszerű, jószándékú takarítónő. A tőle kapott receptek zömében húsosak, finomak, egyszerűen elkészíthetők.

Ilyen ez az aszaltakkal töltött csirkemell is.
 
Hozzávalók 4 személyre
      -          személyenként ½-ed bőrös csirkemell
      -          20 dkg aszalt szilva
      -          20 dkg aszalt sárgabarack
      -          20dkg aszalt áfonya
      -          1 ek étkezési keményítő
      -          1 dl fehér bor
      -          Kevés olaj, só, bors
 
Készítése:
-          A csirkemellet felszúrjuk, és beletöltjük az enyhén beáztatott, apróra vágott gyümölcsöt, a csirkemell bőrét óvatosan megsózzuk, (inkább kicsit, mint többet), bőségesen borsozzuk. (A színes borsot őrölve használtam!)
-          Fóliával letakarjuk a húst, 20 percig azzal sütjük, majd levéve tovább sütjük 10-20 percig, a lényeg, hogy pirosra süssük.
-          A kimaradt gyümölcsöket a megsült csirke levével meg a borral megpároljuk (szerintem ide vörös bor is jó), és ha puha, akkor az étkezési keményítővel besűrítjük.
-          Rizibizivel, vagy sima rizzsel tálaljuk, mellé adjuk a meleg mártást
 
 
Ica jó tanácsa: bármilyen aszalt gyümölcs használható!!! Pl. az áfonya!!
Ha a csirkemellet baconnal körbetekerjük – még jobb a végeredmény!
 
Kipróbáltam: ugyanez pulykamellel, sertés karajjal is SZUPER!!!
 
Rákényszerültem, hogy kipróbáljam:
 
  • csak egyféle aszalt gyümölccsel – azzal is jó,
 
  • aztán kombináltam kevés nyers almával, azzal is jó.
 
  • Aztán azt gondoltam Zsóka darált dióba hempergetett aszalt szilvája alapján teszek ebbe is egy kis darált diót, amit előtte megpörkölök szárazon a sütőben: hát bizony azzal (ugyan kicsit babrás, de igen jó!!

komment

2010.06.25. 13:09 mijemaja

Aszódi báránypecsenye

Címkék: bárány sült fokhagyma főétel rozmaring kelkáposzta húsok édestől aszódról #összes

Mióta sógornőmnek madarasi férje van, kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy húsvétkor bárányt kell enni, punktum. Amikor ezt nehezményezte, csak néztem rá: de hát húsvétkor tényleg bárányt kell enni!! Felénk is csak a nagyon szegények nem ettek, mert nem futotta, de akármilyen szegények voltunk, Édes még így is szerzett néhanap (néha húsvétkor) bárányhúst az Aszód környéki pásztorokkal üzletelve.

Az igazi báránypecsenyéhez egész báránygerinc kell, a szűzpecsenyéjével együtt. (Attól pecsenye.)
 
1. Hús pácolása:
 
Készítek egy „krémet”:
      -          sót,
      -          borsot,
      -          piros paprikát
      -          és jó sok összenyomott fokhagymát krémesre keverek.
 
A gerincről lefejtett húst ezzel teljesen bekenem.
Bekenem a szűzpecsenyét is, (ha van), olajjal leöntöm a húst és hagyom pácolódni 1-2 napot. Ehhez egy kis gerinchez legalább egy egész fej fokhagyma, ízlés szerinti mennyiségű fűszer kell.
 
Lányok! Jegyezzétek meg jól: Bármilyen húson jó ez a „fokhagyma koktél”. A kőrösfeketetavi vásáron ettem fatányéros húst – ott is hasonló módon készítették - és ott is bevált!
 
Fontos mellékinformáció: Édes a báránygerincet sok zöldséggel feltette sós vízben, hagymával pár gerezd fokhagymával, és abból lett a bárányleves.
 
 
 
 
2. Párolt sült bárány elkészítése:
 
Szoktam csak így megsütni a bepácolt bárányhúst, a pácolajjal tepsibe téve, néha egy-két rozmaringgal, de általában (a kelkáposzta miatt is sokkal jobb, ha) borsikafűvel illatosítom. Kevés borral meglocsolva megsütöm a sütőben.
 
Az első órában lefedve párolom, utána pirítom szép lassan, elég alacsony hőfokon, Édesnél ez a sütés vagy három órát is tartott a sparheltben.
Lehet egyben, lehet szeletelve is sütni. A végeredmény puha, porhanyós hús, finom kis szafttal  – javaslom nektek kipróbálni! Sajna ti nem ettétek (Fúj, szegény bárány! Fúj! Mi ez – szóval a bárányhoz kicsit meg kell öregednetek..)
 
3. Töltött báránypecsenye elkészítése:
 
Göngyölve töltöm (szó-szó, ahogy sikerül) ilyenkor: és ehhez kell az egész gerinc: előveszem a húst, ráfektetem a szintén lefejtett szűzpecsenyét, miután ez húsvéti étel, ezidőtájt van újhagyma is, azzal fedem be a húst.
(Ha lesz egész gerincem, elkészítem és ideteszem a képeket, egyenlőre a szeleteket is jóízűen megettétek…)
Egy kis rozmaringlevéllel kell még fűszerezni, aztán a húst összegöngyölöm, spárgával összekötözöm, és kevés zsíron, sok zöldséggel, paradicsomlével beteszem a tepsibe, az előmelegített sütőbe.
Lefedem és alacsony hőfokon 2-3 órát párolom, amíg omlós puha nem lesz. - Ez így már megpirítható, és nagyon finom báránysült lesz a jutalmatok, ha így készítitek el.
 
4. Aszódi báránypecsenye tótos körete:
 
Bárányt gondolom mások is sütnek így, de ez a bárány attól lesz tótos, (és ilyet másutt nem annyira láttam még), hogy a már puha báránysült mellé teszek egy kisebb fej kelkáposztát cikkekre vágva, annyi krumplit felkockázva, amennyi csak elfér mellette, megszórom sóval, borssal, őrölt köménnyel, és már fedő nélkül teljesen készre párolom, hagyom megpirulni.
Ha nincs hely mellette, akkor beborítom vele a húst, és úgy sütöm meg.
 
A húst a zöldségekkel együtt tálalom. Mindenkinek bejön!! Pedig már kínai kellel is csináltam, úgy is jó volt…

Szólj hozzá!

2010.06.25. 13:06 mijemaja

Paradicsomleves nyersen

Címkék: leves paradicsom #összes

Olyan egyszerű: csak egy csomó ízes paradicsom kell hozzá: lehúzom a héjukat, összeturmixolom

Fűszerezem:
 
      -          bors,
      -          só,
      -          kevés zöld: petrezselyem vagy zeller, bazsalikom
      -          egy kisebb darab uborka is jöhet
 
Az egészet összeturmixolom.
Ha túl sűrű, levessel hígítom.
 
 
 
Natúr paradicsomleves avokádóval (és ráadásul sült sajttal)
 
Elkészítem az avokádóhengert.
      -          avokádót apróra vágom, megcitromozom
      -          keverhetek bele egy kis uborkát, cukkinit, kivit –     szóval zöldeket.
      -          készítek egy zselatint, ízesítem egy kis     húslevessel (vegáknak zöldséglevessel),
      -          beleforgatom a zöldségeket és kivizezett  formába töltöm az avokádós keveréket.
Hidegen tartom, aztán kiborítom a tányérba- körbeöntöm nyers paradicsomlevessel.
Tetejére nem muszáj, de jó egy kis sült sajt. Ízében is illik!!

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil