Akkor jó, ha többféle babom van:
Tagline
2010.06.30. 11:17
Olívás zöldbab köret répával
Címkék: köret bab sárgarépa előétel #összes
Szólj hozzá!
2010.06.30. 11:15
Sonkás krumpli
Címkék: krumpli köret sonka #összes
Jó kis maradék-feldolgozás az ilyen étel: maradék sonka, maradék krumpli ad együtt finom és új, más ízű eleséget.
Szólj hozzá!
2010.06.30. 11:12
Gyöngytyúkleves esetleg gyöngyösgulyás vagyis gulyásleves gyöngytyúkból
Címkék: leves gyöngytyúk húsleves zöldfűszer leveszöldség édestől aszódról #összes tót konyha
A világ egyik legfinomabb húslevese…
Most már ti is tudjátok, ugye?
Hozzávalók mint az Édes féle gulyáshoz (Édesanyám mindig répával, zöldséggel, zellerrel készítette!) :
- Egyetlen gyöngyös darabolva (szárny, comb, nyak, mell ketté és még ketté, hát és far egyben, és a belsőség is, a szív, a zúza, a máj)
- Fejenként 1-2 krumpli (egy nagyobb vagy két kisebb, amennyi egy tányérba kell belőle),
- 2 répa, 1-2 fehér répa (ha van paszternák, jöhet!), ½ zellergumó és jöhet a végén a zöldje is!, egy nagyobb vereshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, némi paprika és paradicsom, esetleg 1-2 ek lecsó vagy 1-1 ek paradicsompüré és paprikakrém
- Fűszerek: só, bors, kömény, majoránna
Zsíron vagy szalonnakockát olvasztva kicsit füstöltebb alapon megpirítom az aprózott hagymát. Ha szép sárga, belekaparom a fokhagymát és jöhetnek a fűszerek, mint a gulyásnál: só, bors, piros paprika, őrölt kömény, icipici majoránna. Ilyenkor a csípős paprikát kihagyom, mert a leves olyan finom, hogy nem kell csípősnek lennie.
Rádobom a húst és a belsőséget is, ha van paprika és paradicsom, felaprózva most szórom bele, ha nincs, akkor a sűrítményeket kanalazom rá és egyből elkeverem. Rögvest feleresztem a vízzel. (1,5 liter ennyi mindenhez). Tészta főzőlé lehet!
Félpuhára főzöm.
Azért nem teszem bele a zöldségeket, mert nem tudom, hány éves a gyöngyös, vagyis mennyi lesz a főzőideje, és nem akarnám péppé főzni mellette a zöldségeket. Ha már szinte teljesen puha a hús hozzáadom a felkockázott, netán felkarikázott zöldségeket. 10 perc gyöngyözés után adom a krumpli kockákat is.
Ennek is elég az 5-10 p gyöngyözés, utána elzárom a tüzet, lefedem a gulyást és 20 perc után tálalhatom is, addigra biztosan megpuhul benne a krumpli is.
A zöldet érdemes tálalás előtt beleszórni.
Alternatíva (ha többen vannak, mint gondoltam), a galuska belefőzése a krumplival együtt. Nem fűszeres, hanem sima galuska (liszt, víz, só), mert ennek a gulyáslevesnek az ízét nem érdemes félrevinni, nagyon ízes így, ahogy van!
-------------------------------------------------------------------
Na de nem is ezért írok most, hanem mert kaptam egy nagyon kedves emailt. Szeretném idézni, hátha másnak is örömet okozok vele:
Kedves Mária,
A gyöngytyúkok hoztak erre a blogra, mivel lövésem sem volt, hogy milyen levest lehet belőlük főzni. Köszönöm a receptet, Karácsonykor megcsinálom.
A vaslabos nekem is régi álmom volt. Néztem minden konyhafelszerelés boltban, de egy akkora amekkora az én családom kapacitásának megfelel aranyáron kapható. Pár hete a Batthyany téri régi vásárcsarnokban
jártam és az emeleten betévedtem egy konyhafelszerelés boltba. Ott találtam vaslábost különböző méretekben. A legnagyobb 16000Ft-ba került. Annyira nagy, hogy alig bírtam kicipelni a kocsihoz. A kisebbek 5-6e Ft körül kaphatóak.
A bolt az emeleten jobb oldalon van, ahogy az ember felmegy a mozgólépcsővel.
Remélem segíthettem. Jó egészséget kívánok, Kati
Jelenleg a lábfejtörés miatt némiképp nehezebben járok, de ahogy újra rendesen járni tudok, megyek a Battyhyany térre megnézni azt a vaslábost, Katinak pedig köszönöm a segítséget. Ezt a gyöngyösgulyást is azért írtam le gyorsan, hogy hálámat legalább ennyivel jelezzem neki!.
- - - - - - - - - - - -
Ha már nekem még a saját lányaim se írnak a blogba, csak néha Judithka, csak iderakom a levélváltásomat Katival a gyöngyös témában. Elősör is a gyöngytyúkot hívta Édes (édesanyám) gyöngyösnek, gyöngyöskémnek, de a gyöngyös is a gyöngytyúk hívónaveve volt mifelénk. Aztán egy tanyán (Flachner Sándor nevű, volt főnökömmel sokat jártunk vidékre mindenféle raklamációkra a Pietrából, és Sándor igazi ínyencként szívesen megállt bármilyen tanyánál és igyekezett ezt azt begyűjteni, házi tojást, csirkét frissen levágva, ugyanezt bármilyen szárnyasból, ami a tanya körül fellelhető volt, s egy ilyen kis alföldi tanyán a nénike azt mondta, van gyöngyös tyúkja. SÁÁÁÁNDOR, azt vegyük, én veszek- kurjantottam el magam, - és lelkesen bizonygattam neki a gyöngytúk levesének éteri magasságait. Kértünk belőlük, bár azt furcsállottam, hogyan fogja meg a házinéni, mert elég éltes volt, s az sose ment egykönnyen odahaza a gyermekkoromban még fiatalabb édesanyámnak sem.
Jön be a nénike, kezében fehéres alapon fekete pöttyös tollú tyúkokkal. Hát, azok voltak a gyöngyös csirkék, merthogy gyöngyös volt a tolluk. Ugyanígy a Bosnyákon kiírva: GYÖNGYÖS kapható! bevágtázom, nézem, szép fehér a húsa, sárga a lába (a gyöngyös húsa majdnem setétlila, a lába feketlik). Mondom az eladónak: ez nem is gyöngytíúk! mire ő somolyogva: de nem is az van kiírva!...
Szóval átverés, ha nem figyel oda vagy tapasztalatlan az ember lánya. Íme egy demonstráló kép:
Ilyen a gyöngyös fehérrózsaszín húsa a Bosnyákon: és ilyen a gyöngytyúk vörös húsa
Viszont Kati levelére válaszoltam, és azért idézem, mert meséltem neki, s hátha érdekel benneteket is.
Kedves Kati!
Köszönöm az érdeklődését is, a jó tanácsot a lábosra úgyszintén.Egyetlen egy fontos tanács a karácsonyi gyöngyöshöz - ha megengedi- : nagyon jó bele a zöldborsó (tényleg csak a végén, nehogy bekeményedjék!), én nagyon szeretem így, és tényleg fantasztikus finom lesz.
Szilveszterre úgy sem jó a gyöngyös, hátrafelé kapar. Ha vásárlásnál látni a lábát, érdemes minél tompább sarkantyúsat választani, mert annál fiatalabb, gyengébb a húsa.
A lábost majd megnézem, ahogy tudom (most lábtörés miatt szinte alig tudok járni, (holnap kezdem a gyógytornát), és amilyen időjárási viszonyok vannak, inkább meghúzom magam idehaza. Viszont a gyöngyös alá odaírtam a másik gyermekkori, aszódi gyöngyös receptünket (azt nem fotóztam le még) Önnek, a gyöngyös gulyást.
S ha nyitott még a gyöngyösökre, javaslom Önnek a villányi vörösborosat. Egyszer több kis villányi borosgazdával eddegéltünk (és iddogáltunk), és feljött a csülökkészítés.
Ez a kép akkor készült, Barabás Józsi,(Barabás Pince), Kürti Pityu (Kürti Pince), Hehl Pisti (hegybíró és Vendégház), Nándori Pali (Linbrunn Pince)van rajta, elöl üres a székem, szemben Kürti Pisti szerintem épp a vörösboros csülökről mesél.
Átbeszéltük, hogy készíti őt a pincepörköltjét (leírás alatt van), Józsi a székely pörköltet (az is), folyt a szó és a vörösbor is…
Van egy kis pince, a Pólya pince, ahol Pólya Bea a tulaj. Ez a kép a villányi Vörösborfesztivál idején készült, Bea fekete pólóban feszít présháza előtt. Jókedélyű, életvidám teremtés, és igen büszke a kemencés csülkére.
Bea nem akarta elmondani nekem, hogy csinálja, pedig messzi földről visszajáró vendégei vannak rá.
A fehér terítős asztalon a borlekvárjai, azok receptjét is, és már a csülökét is megszereztem azóta tőle…
No, ennek kapcsán Kürti Pityuékkal a csülökkészítés rejtelmeibe másztunk bele, és ott tanultam ezt a készítést, amit már kipróbáltam, kicsinyt át is alakítottam a magunk szájízére a gyöngyösnél is. Így, ahogy írom, nekem bevált, szerintem fantasztikus eredményt produkál, és a vörös borral a karácsonyi asztalra is illik. Bárkinek jószívvel ajánlom!
A zanzásított „VILLÁNYI VÖRÖSBOROS GYÖNGYÖS” receptem a következő:
- A gyöngyöst szétbontom, a csontokról lefejtem a húst és laskára vágom
- Egy kis hagyma, pár szem mogyoróhagyma, lila is lehet, pár szem bors, 2 szegfűszeg = ½ l vörösborban összeforralom
- Hozzá ½ l leves (hát igen, jóféle húsleves)
- Bele a gyöngyös csontjai
- Szét kis tűzön másfél óra forralás ( - én lusta vagyok rá vigyázni, sütőben nem ég oda, s a hőfokot is jobban be tudom állítani)
- Gyöngyös hús csíkokat forró szalonnazsíron átforgatom, épp csak színeváltozásukig, ekkor fűszerezem, semmi más, csak só, bors kell, és a leszűrt alaplével felöntöm = lassú tűzön, sütőben 2 óra.
Elképesztően finom!!
Én a sima villányi portugiesert használom, piros hús, piros bor, és ennek a legjobb az ára. Utána a villányi vörösborral fantasztikus lesz! mellé rizs, krumplipüré.
Kedves Kati, minden jót és nagyon szép ünnepeket kívánok, köszönve a jó szókat, jó tanácsot egyaránt,üdvözlettel. stb.
Szólj hozzá!
2010.06.30. 11:06
Majonézes cikória gorgonzolával és hagymával
Címkék: reggeli saláta hagyma majonéz előétel #összes
Ez a kis saláta finomabb, mint a neve alapján gondolnátok – ripsz-ropsz! elfogyott.
Szólj hozzá!
2010.06.30. 11:01
Pisztráng dalmát fűszerkeverékkel
Címkék: halak pisztráng bazsalikom főétel kakukkfű rozmaring oregano majoránna borsikafű #összes dalmát
Voltunk a KRKA vízesésénél és ott van egy malom – működik!