Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.23. 10:27 mijemaja

Édes ecetes paprikája avagy ecetes paprika eltevése

Címkék: paprika befőzés savanyúság édestől aszódról #összes

Édes jellemzően egy alaplevet csinált: felforralt és lehűtött egy ecetes-fűszeres keveréket:

     -          5l-es edényhez 2,5l vízzel, 3 litereshez arányosan kevesebbel, 5 dl erős (20%-os ecettel, ha nem volt, csak 5%-os, akkor csökkenteni kellett volna a víz mennyiségét, vagyis túl drága lett volna, ezért édes mindig az erős ecetet használta)
     -          Fűszerek: 1-2 tk egész fekete bors, mustármag (mindegy, sárga-e avagy barna), pár szem borókabogyó és szegfűbors, pár levél babér. Amikor hoztam koriandert Grúziából, Édes nagyon megszerette, uborka eltevés nem volt nélküle, ebbe az alaplébe abból is került 1 tk-nyi.
     -          Só és cukor =1:2, vagyis ehhez 8 ek só, 16 ek kristálycukor kellett az alapléhez.
-           Amikor felforralta az alaplevet, lehűtötte, és belekevert némi tartósítószert, leginkább Na-benzoátot
     -          Ha rá tudta venni Zsuzsa nővéremet, hogy ásson ki és pucoljon meg egy kis tormagyökeret, akkor az is került az üvegbe, vékony szálakra vágva – igazán jól mutatott.
     -          A kiforralt üvegekbe rakott savanyúságra ráöntötte a leszűrt, tartósítószerrel összekevert fűszerlevet úgy, hogy a savanyúságot teljesen ellepje. Előfordult, hogy ekkor kevés (még egy tk) fekete borsot beleszórt az üvegbe, egyrészt a színe, másrészt az erősebb íze miatt. A tetejére rakott pár zsengébb meggylevelet, leginkább az ágak végéről szedte le őket. Ha mennyiséget kell mondani, akkor egy üvegbe 3-5 levélkét rakott.
-          Kis porcelántálkával letakarta az elkészült üvegeket és szellős sötét helyre, vagyis a spejzbe tette. A maradék fűszeres alaplevet kis üvegcsébe töltve tartotta az üvegek mellett, és pár napig naponta akár 2x is megnézte, kell-e pótolni a levet.
-          5-7 nap után, (nem tudom megmondani, mikor pontosan, kb egy hét volt az utántöltögetés ideje) a savanyúkra vékony rétegben olajat öntött, és az üvegeket sterilen lezárta. (Ez régen marhahólyag volt, aztán befőzőfólia, de a végén már csak kifőzött csavaros kupak!)
-          Végül Édes rém óvatosan (olaj miatt, hogy tényleg takarjon) berakta a végleges helyükre. Érdekes volt a végén a savanyúságon a kis olajos film, de nem volt zavaró, és amióta extraszűz olívát használt, tudtam, hogy még hasznos is.
 
Kb két hónap után volt fogyasztható, és legalább egy évig elállt, tovább sose maradt meg, mert megettük.
 
Édes így rakott el: almapaprikát, uborkát (abba sajnos néha még több cukrot tett, 1:3 arányban), zöldparadicsomot.
 
Önmagában ecetes hagymát nem tett el, de a paprika közé szokott betenni 1-2 vöröshagymát, ami ízt is adott, érdekesség is volt evéskor. Jóska sógorom szerette a paprika között megtalált hagymát, rajta kívül azt más nem ette, de ő megette a kovászos uborkához adott, kovászolódott fokhagymát is…

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:23 mijemaja

Főtt virslik

Címkék: reggeli virsli #összes

Tudom, nem nagy dolog virslit főzni, de azért fontos tudnotok a következőket:

     -          először is ne sajnáljátok a normális virslikre a pénzt, mert fillérekért nem lehet fogyasztható virslit kapni
     -          kevés vizet rakjatok alájuk még hidegen, (félig se érjenek bele), és ne a zubogó vízbe dobjátok be őket.
     -          nem kell agyonforralni, egy gundeles szakács azt mondta, hogy szerinte 70oC-on elég pár percig tartani. Én éppen felforralom, elzárom és gőzben tartom pár percig. Ha így készítem, nem is „robbannak” szét!
 
     -          Ne vegyétek ki a levéből, sokkal szaftosabb, ha abban hűl ki. Csak tálalás előtt érdemes tányérra tenni.
     -          Ne feledjétek el mellé tenni a tormát: tisztítja a légutakat, nagyon egészséges fűszerünk!! Próbáljátok megszeretni.
-         
             A mustár is egészséges, tehát azt is egyétek hozzá.
  
A felső képen sajtli, alatta bécsi roppanós virslit láthattok, az alatt juhbeles virslit, és sok sajtlit – ezek a kedvenceink.

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:19 mijemaja

Vörös lencseleves füstölt kötözött sonkával

Címkék: leves lencse sonka leveszöldség #összes

Először volt a kötözött sonka: megfőztem a levében tojást is főztem, aztán a levet, amiben a sonkával együtt főtt némi boróka, babér, jó pár borsszem, leszűrtem.

Ezt a levet babhoz, lencséhez használom fel. – Persze a füstölt finomság jó lesz apátok levesébe: anélkül nehezebben enné meg!
A vörös lencsét nem kell beáztatnom, nagyon kevés idő kell neki.
 
 
A leves elkészítése:
1. Felteszem a lencsét sonkalével, a zöldségekkel és a fűszerekkel főni:
-          Egy lábasba beszórom a negyedkilónyi lencsét.
-          Hozzáadom a mindenféle, összeaprózott, nagyjából egyformára vágott zöldséget: répát, fehér répát, karfiolt, zöldbabot.
-          Bele teszek egy egész hagymát (ezzel váltom ki a hagymát a rántásból, habarásból), pár szem fokhagymát,
-          Fűszerezem: 1-2 babérlevéllel, de borsot nem adok hozzá, van a sonkalében, sózni meg csak a végén szabad, szintén van a sonkalében, érdemes megvárni, mennyire lesz sós a leves – igényli-e egyáltalán a sót.
-          Indulhat a főzés lefedve, alacsony hőfokon.
 
2. 15-20 perc alatt a lencse puha, a zöldségek roppanósak.
 
 
3. Nagyon kevés liszttel és kevés tejjel behabarom. Nem fontos, ilyenkor egy kevés olajban elkevert paprikával ízesíthetem is. Összeforralom még egyszer a levest, és tálalhatom.
 
Citromkarikát teszek mellé, ki-ki magának savanyítsa.
 

Férfiaknak természetesen teszek a sonkából is vékonynak szánt szeletkéket.

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:16 mijemaja

Bébikukorica cukorborsóval és más zöldségekkel

Címkék: köret zöldborsó előétel kukorica #összes

Ez igazi gezemice köret: általában hagymát kockázok fel, és megpirítom kevés olajon,.

Rádobálom a zöldségeket: zöldborsót, cukorborsót, zöldbabot, ha van, ceruzababot is.
Belereszelek egy répát, cikóriasalátát is belecsíkozok, ha van.
Összepárolom, és tálalom is a párolt húsok kiváló köretét!
Néha a bébirépát előtte serpenyőben megpirítom csíkosra, de együtt párolva is finom!

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:14 mijemaja

Rizibizi

Címkék: köret rizs zöldborsó #összes

A képen éppen vörös boros szarvaspörkölttel mutatom, de a lényeg a finom rizibizi.

Próbáltam együtt főzni, közben, a végén stb. párolni, végül a mai letisztult rizibizi készítésem a következő:
 
-          elkészítem a rizst simán sósan megfőzve, ahogyan már leírtam nektek
-          megpárolom vajon vagy olíván a zöldborsót
-          a zöldborsóra ráöntöm a rizst és összekeverem, - hagyhatom pár percet együtt párolódni is,
-          vagy ha már nagyon akarok kunsztolni, akkor a sütőben átpiríthatom, de ez így finom.
 
 Magában is esszük, köretként is finom.
 
 
 
 koszorú paprikás sült tarjával         borsó párolása rizibizihez                     kész rizibizi
 – ez is egy finom párosítás.               petrezselyemzölddel

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil