Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.23. 10:11 mijemaja

Főtt krumpliból köretek

Címkék: krumpli köret #összes

A krumplit héjában vagy meghámozva főzzük meg. Ha héjában készül, több marad belőle (jobb a kihozatala), de több foltocska is benne maradhat, amit nem szeretek benne hagyni.

Akár előre akarom felvágni, akár a hámozás után aprítom, a krumplikat felvághatom:
     -          kis kocka,
     -          nagy kocka,
     -          hasáb,
     -          keskeny, hosszú csík jellegű hasáb
     -          vastag vagy vékony karika
     -          miszlikbe vágott szalmakrumpli
     -          narancshámozáshoz hasonló vágással krumpliforgácsú   formára.
 
Főtt krumpli köretként tálalható:
     -          üresen, sózva
     -          meglocsolva zsiradékkal: némi kevés vajjal, tejföllel,   hússzafttal, megolvasztott libazsírral…
     -          hagymás krumpliként
     -          tört krumpliként
     -          petrezselymes krumpliként
     -          majonézes vagy ecetes salátaként/saláták     adalékanyagaként
     -          megsütve serpenyőben, tepsiben
 
Krumpli főzése
 
1.) Nagyon kevés vizet használok (annyit, ami az edényben az alsó krumpli szemek feléig ér kb. – ezt próbálom demonstrálni a melléklet képen…).
A vízhez keverem a sót, igyekszem jól elkeverni, hogy a gőzben átjárhassa a krumplikat.
 
2.) A krumplikat alaposan megmosom. Külön kis súrolókefét tartok azért, hogy a héjában sült és főtt krumplikat alaposabban tisztíthassam elkészítés előtt! Tudjátok, ami földben nőtt – mint a krumpli, répa -, vagy közel van a földhöz, - mint pl. az eper-, az biza a lehető legalaposabban tisztítandó evés előtt, elvégre a trágyázás még mindig szükséges a jó terméshez, ugye, értitek?
Berakom őket a fazékba, ahol már várja őket a sós és kevéske víz.
 
3.) Nagyon kis lángon teszem fel, lassan felmelegszik, és ha már forr, akkor várok egy erős 5 percet, akkor elzárom a tüzet, letakarom 1-2 konyharuhával az edényt, és hagyom, hogy a gőzében megpuhuljon.
 
4.) Ha puha (késpórba: szaladjon bele puhán, ellenállás nélkül a hegyes kés éle), akkor a fedőt kicsit meglazítva átöntöm azt a kevés kis főzőlevét egy kisebb edénybe (főzelék, leves, bármire jó), és a fedőt visszatéve még hagyom a gőzben puhulni tovább.
 
Igyekszem hamar pucolni, akkor jön le könnyen a héja, ha még meleg.
Sózva önmagában is finom, könnyű étel, de ilyen melegen köretnek is finom!
Főtt krumpli zsiradékkal
Forrón megsózva, kevés libazsírral vagy igazi vajjal nagyon finom.
Az aradi piacon akkor hozták a hegyekből valahonnan a frissen sajtolt tökmagolajat, és azt is forró főtt krumplival ették.Hű, az nagyon finom volt! azóta se ettem olyan ízletes tökmag olajat. El kéne menni, csak tudni kéne, mikor hozzák, hogy azon frissiben vehessek belőle…
 
Tört krumpli hús után
Ehhez az kell, hogy húst süssek, (Édes még a rántott hús maradék zsírját is felhasználta erre, de én már nem, a felhevült zsírt nem szeretem újra használni).
Persze az is jó, ha nem finom sült húsos zsírom.
A zsiradékra dobom a főtt krumpli darabokat, szétnyomom úgy nagyjából őket, és sózom, borsozom, s már kész is, tálalható.
Jó, ha hagyom kicsit a tűzön, s az alja kicsit odakap, csak annyira persze, hogy finom legyen felkaparni és megenni.
 
Ennek érdekében a tört krumplit át szoktam tenni tepsibe (jénaiba), úgy teszem a sütőbe, ahol a leégés veszélye nélkül szépen tud megpirulni.
 
Maradék főtt krumpliból köret:
-          felkockázom, és bármilyen salátához felhasználom (majonézes, ecetes, citromos, vagy csak más salátához, pl. a majonézes gombasalátához töltelékanyagként adom.
-          felaprítom a kívánt formára, és megsütöm olajban
-          Vagy megsütöm tepsiben – nagyon finom lisztes állagú lesz!!!!!!!!!! Kívül ropogós, belül omlós!
-          Rakott krumplit csinálok belőle
-          később felhasználva tepsiben vagy olajban sütött krumpliként. (Ez utóbbit a „tepsiben sült krumpli” címszó alatt részletezem…)

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:06 mijemaja

Édes húslevese amit csontlevesnek illene mondanom

Címkék: leves húsleves leveszöldség #összes

Húsleves Édes féle csontról lefejtett hússal           Édes csontlevese madárfészek tésztával

Falusi háztartásunk volt:
-          voltak szárnyasaink, hogy tojjanak tojást és együk őket,
-          volt kutyánk, hogy védje a házat
-          macskánk, hogy fogja az egeret
-          néha malacunk, akik elébb elették előlünk az ennivalót, aztán disznóvá serdülten mi ettük meg őket.
 
Pénzünk viszont kevés volt, és Édes előbb nem evett saját maga, mintsem ne adjon enni a jószágnak.
„Előbb az állatok, aztán ehet a gazda”- mondogatta, mire a Grimm mesében ráfelelhették volna az állatok, hogy: „DUKK!”
 
Vettünk hát olcsó húsos csontot. Karaj, farok, ilyesmi, és abból sok zöldséggel Édes finom levest főzött.
 
A hideg vízbe tette fel a csontokat, adott melléjük hagymát egészben, kelkáposzta levelet, némi elszáradt, vagy csak elöregedett zöldséget, pl. fás karalábét, (amit már nem ennénk meg, de még jó az íze), belepucolt egy-két fokhagyma gerezdet, megsózta az egészet és felrakta főni.
 
Amikor már puha volt a csontokon a hús, leszűrte az egészet.
A csontokat kivette, lemosta, tányérra tette.
A levébe belerakta a közben megpucolt, felvágott zöldségeket: 2-3 répát, karalábét, zellergumót, 1-2 fehér répát, (egy időben szerzett valahonnan paszternákot is, de az nem szerette a mi földünket, nem tudtuk megtartani, de amíg volt, nagyon finom volt a levesekben, tulajdonképpen édes fehér répa, pörköltekben is igen jó ízt adott).
Ha roppanósra megpuhultak a zöldségek, akkor készen volt a leves, csak tészta kellett hozzá.
 
Tálaláskor: tányérba került a zöldség, a tészta és rá a leves. Ebbe a levesbe néha belekerültek a csontokról lenyesett főtt húsdarabok, de ha több hús volt rajta, akkor az a karajcsont már átlényegült tányérhússá, és ment a zöldségekkel és a tormával, no meg az Édes féle paradicsomszósszal az asztalra második fogásnak.

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:02 mijemaja

Kaszinótojások otthonról

Címkék: reggeli saláta tojás tejföl majonéz zöldborsó előétel főtt tojás leveszöldség #összes

Miután a kaszinótojás drága is, bizonytalan lehet az íze, az állaga, az eltarthatósága, szembe kellett néznem azzal a ténnyel, hogy kell kaszinótojást csinálni, ha enni akarok ilyet.

Akkor csinálom, ha igazi friss falusi tojást kapok, nagyon jóízű lesz tőle.
 
Mondjuk 9 tojással készítem, annyi fér el a tálamban 3x3 sorban.
 
Alap+tojás+öntet = kaszinótojás.
 
Francia saláta elkészítése:
Vegyes leveszöldség főve, feltétlenül teszek hozzá zöldborsót, kevés kockázott almát, uborkát, savanyú uborkát is, és ízesített majonézzel (só, mustár, citromlé, bors, porcukor) elkeverem.
 
Öntet elkészítése
Ehhez cirka 2 dl majonézt elkeverek 1 ek mustárral, egy fél doboz tejföllel, sózom, borsozom, kevés porcukorral (1/2 kk) selymesítem, és ízesítem. A zöldfűszerek közül jó hozzá a kakukkfű, borsika, bazsalikom, de a legjobban a metélőhagymát szeretem hozzá. – Ez lesz az öntet.
 
Tojások elkészítése:
A tojásokat 10perces keménységűre főzöm, rögtön hideg vízbe teszem, aztán remélem, hogy könnyű lesz pucolni.
 
A tojásokat elfelezem, kiveszem a sárgájukat egy tálkába, a fehérjéket elfektetem a francia saláta alapra.
A tojás sárgából krémet készítek: Elkeverem mindenfélével, fűszerezem, kiskanállal ráhalmozom a tojásfehérjékre.
 
A tojáskrém: legegyszerűbben, hiszen ez a valósi kaszinótojás: csak egy kevés majonéz, mustár, só, bors, tejföl, esetleg egy kis vaj.
- De lehet sajttal, tejföllel, zöldfűszerekkel, májkrémmel, piros paprikával, belekeverni aprózott zöldséget: paprikát, paradicsomot, tényleg bármit.
Zöldfűszerből elég egyfajta, javasolt sorrend: KAPOR, petrezselyemzöld, snidling, borsika, bazsalikom, de pl. nagyon jó friss majoránnával is! stb.
 
A megtöltött tojásokat leöntöm az elején részletezett, tejföllel hígított majonézzel.
 
 
Ráteszem a tál tetejét, hűtőbe teszem, és noha ehetnénk azonnal, másnapra lesz az igazi.
 
Azt hiszem, én szeretem a kaszinótojást töltött tojásként variálni.
Ha többféle színt csinálok, egy sorba rakom őket, hogy a tányéron félbe vágjam a tojást, akkor bukkanjon ki belőle a tarkaság, pl.
-          zöld töltelék sok aprózott petrezselyemzölddel, spenótlevélkével, netán zöld húsú paprikazúzalékkal ízesítve-színezve,
-          piros töltelék: aprózott piros kaliforniai paprikával, vagy piros paprikával színezve
-          tarka: kaliforniai piros paprika és sárga kukoricaszemek benne.
-          Hagymás lilahagyma kockákkal színesen és szagosan
-          Fokhagymás a bátor reggelizőknek
-          Májkrémes: akár májkrémből, akár csirkemáj maradékból (pörköltből, sültből, mind finom), de pl. kenőmájas is jó (bár jómagam a GLOBUS kihaló májkrémre esküszöm), és jó a májkrémeshez a hagymaaprólék, feldobja nagyon a tojásban.
-          Lecsós: egy –két ek lecsó a sárgájához, és ha csípős volt, még pikánsabb lesz tőle a tojás!
-          Lehet tormás is: a tojás sárgához tejföl, majonéz és egy kis ecetes torma megy ízesítőnek. Tudom, rendes reszelt torma kellene, de a Zsuzsa nővérem könnyeit nem feledem, taknya-nyála egybefolyt, amíg reszelte a tormát az aszódi udvarunkon, és akkor megfogadtam, hogyha nekem pénzem lesz, én készen veszem a tormát, és munkába állásom óta ehhez tartom is magam, szóval ecetes tormával ízesítem, de higgyétek el, finom így is! Szokatlan, pikáns. Aki eszi, elsőre el sem hiszi, mi kopogtat a nyelvén…
-          Túrós is lehet, de a juhtúró karakánabb hozzá, és ezt muszáj lazítani valamivel, és ez igényli a zöldfűszert, jobb tőle, pl. újhagyma zöldje? Ugye, milyen jól hangzik? Hát még, ha esszük, milyen finom együtt!
-          Vajjal is elkeverem néha
-          És a sajt is sokféle lehet: tejszínes krémsajt, mackósajt szétnyomva, reszelt bármilyen sajt, feta és társai, és hangsúlyoznám, milyen extra, ha van a tojások között márványsajtos töltetű, nagyon illik hozzá a lágy majonézes öntet.
 
Külön írom, hogy jobban kiugorjék a sonkák megjelenése a kaszinótojások környékén: lehet a tojás sárgához keverni, apró darabokat az öntetbe vagdalni, vagy vékony hosszú csíkokkal díszíteni, mellé tenni, beletekerve egy kis reszelt sajtos-tejfölt, lágyabb vajkrémet… 
Az a jó benne, hogy sose csinálom egyformán, hiszen mikor mi van a háznál – mégis mindig jó!
 
A tálban is díszíthető: uborkaszeletekkel, koktélparadicsom karikákkal, piros arany cseppekkel, krémes balzsamecet cseppentésekkel, stb. Ja, főtt kukorica szemekkel is, ha kevertem a töltelékbe.
Szép tálalni egy jégsaláta vagy sima saláta levélkén, mellé retek vagy uborka karikákkal, jómagamnak piros paradicsomokkal, szemnek is szép.
A Keresztapu friss sós kiflivel eszi, a lányok magában, mert úgy is sok benne a kalória, a párom sehogy, nem szereti.

Szólj hozzá!

2010.06.23. 09:58 mijemaja

Füstölt pisztráng

Címkék: pisztráng főétel előétel #összes

Füstölt pisztráng egyszerű és gyors vacsora vagy egy pikáns, különleges vendéglátó étel. (Azért, mert mint Mátyás okos parasztlánya, aki „hoz is meg nem is”, ez az étel is „egyszerű is, meg nem is”.

Füstölt pisztráng egyszerűen
 
Egyszerű, mert a füstölt pisztrángról csak leszedem a ruháját (na jó, lenyúzom a bőrét), kifilézem, és készen is van a füstölt pisztráng, tányérra tehető és tálalható.
 
Nem is olyan egyszerű, ha szépen tálaljuk!!! – és ettől lehet pikáns vendéglátó étel.
Én a következőkkel kínálom:
 
     a.)    majonézes saláta, leginkább krumpli
     b.)    céklasaláta (majonézzel, tejszínnel, almával, répával, szóval zöldségesen és citrommal savanyítva)
     c.)    tormakrém (sima torma tejszínhabba keverve, torma főtt lisztes-vajas krémmel, azaz besamellel összekeverve – nagyon szereti egymást a füstölt íz és a torma, ezt egy életre érdemes megjegyeznetek, lányok!)
d   d.)   pesztóval, mert a bazsalikom íze is igen jól passzol hozzá
 
 
 
Füstölt pisztráng sült krumplival
 
Természetesen illik a héjában sült burgonya is köretnek, tálalni lehet úgy, hogy jó nagy krumplikat sütök, félbevágom őket, (kicsit levágom a másik oldalán is, hogy ne billegjen a krumpliágy), erre fektetem ugyanis tálaláskor a halfilét.
Illik hozzá kísérőnek:
-          bármilyen sajt, leginkább reszelve,
-          és a hagymasaláták bármely változata
 
Füstölt pisztráng zöld salátaágyon
 
Lehet kínálni a kifilézett halszeleteket „zöld salátaágyon”is – nagyon szép, mutatós így.
Saláta lehet bármelyik, és a jégsalátát, a fejes salátá nagyon szeretem hozzá.
Ekor a mártásokat lehet variálni:
-          mustáros majonézes
-          tormás-tejszínes
-          fokhagymás-tejfölös
-          ajvár és társai mind jöhetnek mellé, színesíteni a kínálatot és a salátákat.
 
Füstölt pisztráng madársalátával és céklával tartárral leöntve
 
Összevágom csíkokra a kifilézett halat is és a céklát is, lazán összekeverem a saláta levélkékkel, majd végül zöldhagymás (vagy egyéb zöldfűszeres) tartárral megcsíkozom a tányérokon.
 
Füstölt pisztráng falatkák
Egyszerűen kockákat vágok a pisztrángfiléből, és megpróbálok fogpiszkálóval átszúrható, s úgy tálalható falatkákat prezentálni. (Leginkább halszerető vendégeknek.)
 
Alul:                kenyér/bagett korong zsemle/kiflikorong      almakorong     körtekorong
                       Pirított kenyér/zsemle/kifli korong
Középen         tejszínhabos tormakrém         cékla                           reszelt cékla tejföllel
                        Cékla és répacsíkok citromlével                    sajtlapocska    reszelt sajt                              lilahagyma karika póréhagyma karika     zellerszár karika
Felül:               füstölt pisztrángkocka vagy csík

Szólj hozzá!

2010.06.22. 10:11 mijemaja

Francia gyümölcssaláta

Címkék: körte banán citrom desszert előétel gyümölcssaláta #összes

Piros ribizli, kék áfonya, fehér alma, banán, körte – ezek a francia színek.

Szokásos készítés: pici méz, almához citromlé – és pár óra összeérlelés. Ez a saláta nemcsak mutatós volt, hanem nagyon jól passzoltak benne az ízek – finom harmónia lett belőlük, úgy megettük, mint a pinty, vagyis ahogy a pintyek a búzaszemeket.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil