Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 12:23 mijemaja

Bódi Margó, Brigi és Kati káposztás bablevese

Címkék: leves krumpli bab leveszöldség #összes brigitől

Amikor meghallottam, hogy Bódi Margó a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel szakácskönyvet fog írni, egyből gondoltam, hogy írja csak magának, engem nem érdekel egy újabb megélhetési (kényszer) szakácskönyv.

Aztán megláttam a boltban „Az én íz világom” c. könyvét, a kíváncsiságom rávett, hogy megnézzem, a tartalma pedig arra vett rá, hogy meg is vegyem. Ez nem kényszer szakácskönyv, hanem egy egyedi gyönyörűség!
Ízes, szinte illatos minden benne, a nyálam csorog némelyik kép láttán, vagy a receptek olvasásakor. Olyan a szövege, mintha Bódi Margó itt lenne a konyhámban, még ahogy olvasom, a fejemben már az ő hangján hallom a receptleírásokat. Tetszenek az ízei, s úgy véltem, ezek bizony szépséges, finomságos cigány ételek.
Nemcsak ránézésre dicsérem, főzni is szeretnék belőle. Lányok, ez a könyv az örökségem értékes része!
 
Brigi volt nálunk, neki is mutattam, micsoda kellemes csalódás nekem ez a könyv, milyen jók a receptjei, stb. Brigi belenézett, és elkérte, mondván, hogy a könyv tényleg jó, szép, csak kicsit drága, emiatt nem fér bele a családi költségvetésbe a megvásárlása, viszont szeretne belőle néhány ételt elkészíteni, ezért kiírna egy pár receptet.
Brigi lelkesülten hozta vissza a könyvet: gyerekkorában az édesapja főzött a kerti bográcsban káposztás bablevest, az olyan finom volt, és felnőttként már nem volt édesapja, nem talált ilyen ételreceptet, de most, ebben a könyvben ott van: „Bableves savanyú káposztával” – ez az a régen áhított recipe, el is készíti a bográcsban, hoz is cserébe majd kóstolót belőle!!
 
Kati is eljött valami munkaügyben, neki is mutatom, milyen szakácskönyvem van, és elmesélem Brigi káposztás bablevesét. „Olyat mi is szoktunk főzni- , mondta Kati, - az szabolcsi étel”. Elé raktam a receptet, javítsa, ha eltér, de azt mondta, ez bizony az a leves, amilyet édesanyja szokott főzni. Hozzátette, amikor a férje először meglátta a káposztás babot, akkor rákérdezett, „minek elrontani a bablevest káposztával?”, - azóta viszont ez a kedvence.
 
 (Halkan jegyzem meg, Kati egyből megnézte a szabolcsi töltött káposzta receptjét is, és rendben levőnek találta a lényegét: édeskáposzta levélbe kell göngyölni, és paradicsomos a mártása.)
 
Szóval az általam elkészített KÁPOSZTÁS BABLEVES imigyen lett Margó, Brigi és Kati káposztás bablevese, és erről a Bódi Margó nem is tud…
 
Hozzávalók, ahogyan Margó írta, és másik sorban, ahogyan én készítettem:
½ kg bab                                25 dkg tarkabab
½ kg savanyú káposzta          50dkg savanyú káposzta
½ kg burgonya                       25 dkg burgonya
½ l tej                                     ½ dl tej (alig kell!)
1 egész csülök                        1 kicsi mellső füstölt csülök
1 dl olaj                                  1 ek libazsír
3 gerezd fokhagyma              2x3 gerezd fokhagyma
4 ek liszt                                 1 púpos ek liszt
1 ek pirospaprika                    1 ek pirospaprika,
-                                              1 fej vereshagyma,     
-                                              1-1 paradicsom, paprikacsuma
só                                            só, kevés bors, kömény
 
Elkészítése:
  1. - Babot egy éjjelre beáztatom
  2. - Felteszem főni a csülköt annyi vízben, amennyi bőven ellepi, hozzátéve kis teatojásban a fűszereket a fele fokhagymával, és egészben a hagymát.
  3. - Amikor a csülök félig puha, kiveszem a fűszeres teatojást, a hagymát, és felteszem a babot főni.
  4. - Ha mind a bab, mind a csülök már szinte puha, akkor hozzáteszem az aprított, kinyomkodott savanyú káposztát, a kockázott burgonyát, és tovább főzöm az egészet.
  5. - Közben a fele fokhagymát belenyomom a libazsírra, rászórom a lisztet, és elkészítem a rántást, bepaprikázom forrón, hogy kioldódjanak a paprika ízanyagai, felöntöm a bab levével elkevert tejjel, és folyamatos keverés mellett beleöntöm a rántást a levesbe. (A rántás készítés képei láthatóak jobbra szépen sorban!)
  6. - Összeforralom pár percig, és a tüzet elzárva, az edényt lefedve hagyom saját gőzében tovább puhulni 5-10 percig.
 
A csülköt külön tálalom a leves mellé, és kínálok hozzá sózott lilahagyma karikákat, esetleg snidlinget, savanyú tejfölt, (tejföl, kevés só és citromlé összekeverve), és citromkarikákat az esetleges további savanyításhoz.
 
Bódi Margó a babot csak egy órát áztatja be, kevesebb benne a káposzta, olajos és bő tejes rántást csinál, és a csülök felét összeaprítva vissza is teszi a végén – tálalás előtt- a levesbe, - nagyjából ezek az eltérések.
 
Nálunk nem mindenki eszi a csülköt, ezért nem tehetem bele a levesbe a végén (az ízéért persze belefőzöm!).
Apátok egyből azt mondta, a bab és a savanyú káposzta külön-külön is jó, együtt csak jók lehetnek, és lőn.
 
A bogrács viszont fontos, jövő nyáron lesz bográcsos káposztás bableves repeta, az már biztos!

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:36 mijemaja

Cikória csónakocskák olajbogyókkal és majonézes salátákkal

Címkék: reggeli saláta olajbogyó majonéz vegetáriánus előétel cikória #összes

Vendégváró, reggel vagy előétel, nehéz besorolni, bármikor ehető – és nem hizlal nagyon.

Veszem a cikória leveleit megmosva, megszárítva.
Megtöltöm őket majonézes ezzel-azzal, (majonézes kukoricával, zöldborsóval, franciasalátával, ilyenekkel).
Díszítem-ízesítem olajbogyókkal.
 
Finom falatok, és egészségesek is!

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:35 mijemaja

Kelkáposzta krémleves

Címkék: leves krumpli kelkáposzta leveszöldség #összes zöldséglevesek

Általában nem külön készítem, hanem a különféle levesekbe belefőzött kelkáposzta leveleket, netán a rakott, töltött kelhez előre leforrázott kellevelekből használok hozzá.

Néhány puhára főtt kellevelet (mérettől függően 3-4 levél ad ki egy csészényi levest) bedobok a turmixba, és ízesítem:
     -          sózom és borsozom
     -          ha a leves nem volt köménymagos, őrölt  köménymagból, netán római köményből is teszek hozzá
     -          ha van levesben főtt zöldség, kerülhet bele, de nem sok, nehogy elnyomja a kel ízét
     -          kevés tej/tejszín/tejföl kerül bele – mondjuk ½-1 dl/csésze
     -          és némi leves, amiben a kelkáposzta levele főtt
 
Összeturmixolom és kész is.
Jut eszembe, a kellevelekkel főtt krumpli is jó bele, mert sűrít, kellemes az íze, jól kiegészíti a kel ízét, mondhatni harmonikusabbá, teltebbé teszi
Tálalni:
     -          pirított zsemlekocka (mindenféle zöldség krémlevesbe jó),
     -          főtt/sült hússzálacskák
     -          zöldfűszerek
     -          pirított magocskák, pl. fenyőmag, szezámmag, lenmag

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:32 mijemaja

Főtt tojás készítése és felhasználása

Címkék: reggeli tojás főtt tojás #összes

Ezekhez a képekhez nem kell sok szöveg, mint ahogy a főtt tojás készítéséhez sem.

A tojásokhoz – mint ahogy a legelső képen is látszik- nagyon kevés vizet használok, hogy minél erőteljesebb, teltebb legyen a főtt tojás íze.
Nyugodtan tegyetek egy kísérletet: egy kis lábaskába teljes vízbe (annyiba, ami ellepi) tegyétek bele a tojást, egy másokba "bokáig érőbe", vagyis kb. egy centis mélységű vízbe. Utána hűtsétek le, bontsátok ki és egymás mellett kóstoljátok meg a kettőt: nem egyezik az ízük!  - Amióta így készítem, apátok nem is sózza meg a tojást, azt mondja, teljesen kerek az íze!!!!!!!
Felteszem azt a kevéske vizet a lábasba. Ha forr, beleteszem a tojást, megvárom, míg felforr, és aztán ahogy bugyborék indul egységesen felfelé, lefedem az edényt, hogy a gőzben puhuljanak nekem a tojások, kicsit lecsökkentem a hőt, ne zubogjon, csak gyöngyözzön a forrdogáló víz (ne törje össze a tojásokat a víz mozgatása!) - és innentől másodpercre mérem az időt:
     -          Van a 4,5 perces tojásom, ennél a sárgájának a közepe még lágy
     -          a 7 perces, ami kemény
     -          és a 10 perces, a szuperkemény pl. a rakott krumplihoz, tojássalátákhoz.
 
Azt persze időnként megkukkolom, forr-e a víz, mert ha túlcsökkentem a hőmérsékletet, a fene megette a lágytojásokat, újtra indul a forrás és már csak kemény tojást tudok belőlük főzni!
A percre kész tojásokat azonnal nagyobb mennyiségű hideg vizet tartalmazó tálba szedem ki, így állítólag könnyebb leszedni a héjukat.
Mondják, akkor is könnyebb pucolni, ha a hideg vízbe tesszük a tojást, és úgy forraljuk fel. Kemény tojáshoz jó így, de a félkeményet így semmiképp nem tudom így elkészíteni.
 
Itt megint egy komoly családi véleményeltérés: Tamás a négyperces tojás híve, akkor a sárga közepe még folyik. Volt egy barátnőm, ő a hárommperces tojást ette kanállal, tényleg tojástartóba téve a tojást, épp csak kipöckölve a lyukat a tetején, sózta és kanalazta, a fehérje belseje is folyós volt némileg.
A Tamás-féle négyperces és az én négy és fél perces tojásomnál a tojástartóba tett tojás felét pucolom, és ehető, egyedül a belseje, illetve a tojássárga közepe folyik némiképp. Ezért kell tartó is, kanál is hozzá. A fél perc a tojássárga folyósságának a mennyiségét változtatja meg.
A tojásfőző készülék is szuper a pontos idő beállításával tökéletes a főtt tojás!!
 
Egyéb főtt tojások
 
Savanyú tojás
Ez felénk szokásos tót étel, a frissen főtt tojást megpucolom és ecetes fűszeres lében hagyma és miegymás mellett pácolom pár napot. Azt hiszem, erről már részletesen írtam nektek. Tartós, finom reggeli!
nagyon jó kiegészítője a marinált halaknak.
 
Füstöltlében, abalében főtt - általam fűszeresnek nevezett- tojás
Amíg a sima vízben főtt tojásnál alig van víz az edényben s a gőzben párolom meg a tojást, addíg az ízes levekben a tojásom nemhogy úszik, de szinte elmerül.
Ilyen a húsvéti, ünnepi sonkalében főtt tojás, de hasonló bármilyen füstöltlé, esetleg füstölttel készített bab, lencse, káposztaétel főzése is - kihangsúlyozom a SÓLET készítését!!!!- mert olyankor az edénybe rakok - perzse az étel tetejére) lesikált tojásokat, és hagyom benne teljesen keményre főződni.
Ott akár fél órát is főzöm.
Ettől olyan ízes a húsvéti tojás, ízes a sóletben főtt tojás (na az meg vagy három-négy órát fő nekem a sütőben kis tűznél, kényelmesen...).
 
én igyekszem nem elfeledni, nektek is érdemes odafigyelni majd, ha bármi füstöltet főzök (sonka, csülök, karaj, oldalas, tarja), annak a levében is mindig főzök – előtte alaposan lesikált héjú- tojást, mert ugye, az a finom ízű tojás nem csak húsvétkor jó, az biza bármikor finom reggelire…
 
 
A kaszinótojásról, a tojássalátákról – amihez főtt tojást használok- és a töltött tojásokról is külön írok nektek!
A savanyú és a fűszeres tojás is külön bekezdést érdemelt – feltétlenül készítsetek belőlük! Ízletesek és  különlegesek így a tojások, amiket az asztalunkra teszek... 
Főtt fürj tojásocskák
Tessék megnézni, milyen szépek!
Főzni = mint a tyúktojást, de 2,5-3 perc a félkemény, 5 perc már teljesen kemény fürjtojást eredményez.
 
Az ízük telt, erős, van aki nem is szereti. Díszítésnek extra!!!!!
Azt viszont senki sem vitatja, hogy egészséges, nyersen is szokták kúraszerűen inni, testsúlytól függően 3-5 darabot naponta. (!!!ifjúkoromban komoly hívei voltak a fürjtojás kúrának!!)
Tojássalátához nagyon finom.
 
Muszáj két fürjképet is idetennem, szögi japánfürjet árul Ráczné a neten, ilyen szépek ezek a madárkák. Most 600-ért adnak egyet, de azért nem fogok fürjet tartani a kertben. (Pedig nemcsak a tojása ehető…)
 
 
 
 
 
Főtt tojások felhasználására néhány ötletem

 

Darált húsok töltelékébe aprítva beletenni

Egyben a Sefánia sültekbe:

  • darált húsgombóc közepébe a keményre főtt tojás, úgy sütni
  • darált húsforma (henger vagy őzgerinc) közepén végig a kemény tojás egymás után

Sonkát, csülköt tölteni: 

Sonkába a csont helyett töltve, úgy megsütve,

Ugyanez füstölt csülök elébb pácolva, aztán abalében főzve, csontja kivéve, csont helyébe a főtt tojás, összegöngyölve, és így megsütve

Salátákba:

Tojássalátaként: ecetes hagymával, citromos kapros olívaolajjal, majonézzel, almával, sajtkockácskákkal, sós uborkakarikákkal…

Zöld vagy vegyes saláták díszítéseként ráreszelni.

Halsalátákra is szeretem reszelni, vagy majonézes salátákat ezzel díszíteni.

Ugyanez csak szeletelve és emeletes főtt tojásként paradicsom, paprikakarikákkal, esetleg szardellával, tonhallal

Köretként:

Jutkaköret (átpirítva petrezselyemzöldjével a reszelt főtt tojás, - igen extra és pikáns így.

Főtt tojásos rizs (maradék 1-2 tojás tökéletes a rizs feldobódik tőle, hát még ha petrezselyemzöld vagy zöldborsó és pici pirított paprikakocka is kerül mellé!!!!)

 

Rakott krumpli ezer változata.

 

Töltött tojások:

Kaszinótojás,

Nyitott töltött tojások, (ezer féle, úgyis írtam már, sajtos, májkrémes, tonhalas, füstölt sprotnis, körözöttes, gombás, darált húsos...)

Ezek ünnepi változata:

  • húsvéti töltött sonkadarálékkal és mellé tejszínhabos torma,
  • Márton-napi töltött libamájkrémmel, mellé lilahagymalekvár… stb.

Rántott tojások:

simán paprikás borsos lisztbe hempergetve, liszt-tojás-morzsa, liszt-tojás-kukoricadara, sörtészta, bortészta, palacsinta tészta, főtt reszelt krumplis palacsinta tészta – ezek mind lehetőségek a tojás beleforgatására és aztán már csak ki kell sütni.

Sok munka, sok mosogatás, egyszer-egyszer csinálom, mert extra.

 

Egytál ételek a főtt tojással készített szegényes vagy vega tőtikék: imádom a sajtokkal, főtt tojással összekevert s ezzel töltött mángold, karalébé, karfiol vagy karalébá netán szőlő (kovászolt szőlő, savanyított szőlő) levelet, amiket lehet tejszínesen, kaprosan, paradicsomosan megsütni, megpárolni.

 

Ha eszembe jut még más főtt tojás felhasználás, leírom. Most ennyi. Az arab fekete tojásról is külön beszélgessünk.

Szólj hozzá!

2010.06.23. 10:28 mijemaja

Egyiptom illata vagyis hibiszkusz és rózsabimbó tea

Címkék: ital tea rózsa gyógynövény gyógytea hibiszkusz #összes

Hibiszkusz virág és rózsabimbó teafőzés előtt…                     … és teafőzés után

Komoly név, komoly illat: képzeljétek csak el: szárított rózsabimbók és illatos hibiszkusz együtt! Sűrű piros tea ám ez, gondoltam is, hogy teszek hozzá fahéjat, kicsi szegfűszeget, netán szárított narancshéj darabkákat, és átkeresztelem „Arábia illatának”.
Kairói fűszerpiacon vettem: ezért maradt az „Egyiptom illata” elnevezés. Ott a boltokban – ha kinézték belőled a vásárlást- akkor mindig megkínáltak teával: mentatea vagy hibiszkusztea volt a menü.
 
Nagyon finom, és egyszerű is, csak kell hozzá a kairói piac…A tea finom volt, elfogyott, Kairó messze van, a kertünk rózsái közel, és megráztam magam, mert rájöttem, ez a tea „könnyen előállítható”, még olcsónak is mondanám, ugyanakkor nagyon-nagyon finom, illatos és cukor nélkül simán iható.

A házilag elkészített egyiptomi teának két összetevője van: kertben vagy keresztapátoknál szedett rózsaszirmok, rózsabimbók és a Herbaházban, Herbáriákban vagy éppen Egyiptomban vett hibiszkuszvirág.

egyiptomi hibiszkusztea rózsával.JPG

A kinyílt rózsákat szirmokra szedem, a bimbókról a zöldek nagyját leszedem, megszárítom mindet, és a hibiszkusszal 2/3-1/3 arányban összekeverem.

Egy csésze teához minimum egy lapos ek kell, maximum egy púpos ek elegendő.

Leforrázom, letakarom, hagyom 6-8 percet ázni,

Leszűröm és melegen tea, hidegen üdítő!!!!

Egyiptomban forralják a teavízben - de én csak forrázni szeretem, s így készítem nektek.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil