Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.08. 19:42 mijemaja

Lajos Marikájának mézeskalácsa igazi adventi sváb sütemény Villányból

Címkék: desszert sütemények mézeskalács aprósütemény mézeskalács fűszerkeverék #összes mézes sütik sváb konyha Villányból karácsonyi sütemény

villányi sváb mézeskalács.JPGVillányban Lajos hozott a felsége által készített-díszített mézeskalácsból kóstolót. Ettem mézeskalácsot, ahol csak kínálnak, amit Dorisz és Gergő készített, amit én, ettem másutt is, - de el kellett ismernem,  Lajos Marikája kiütéssel győzött.

Hagyományosan Luca-tájt készítette, Vízkeresztkor kóstoltam: puha, ízes, finom, szép… el kellett kérni tőle a receptjét. Ami a legszebb: Ibi, a sógornőm is elkérte…az pedig ilyen jól sütő, ízesen főző háziasszony részéről igen nagy szó.

Mama akkor még élt, és mondta is, hogy a svábok Töttösön is mesterei  voltak a mézeskalács készítésének, olyan cépen tudták cifrázni, hogy ezzel díszítették a karácsonyfákat, s ha maradt, még húsvétkor is meg lehetett enni. Ünnepi sütemény volt, keresztelő, lakodalom, karácsony, húsvét volt, amikor készítették.

Ennyi bevezető után íme a Marikától megkapott recept:

Sváb mézeskalács 

1.) 25 dkg mézben felolvasztok 10 dkg margarint.

2-) Ha már langyos, hozzáadok 50 dkg lisztet (Marika hozzászitálja a lisztet, nem kanalazza vagy szórja! így nem lesz benne lisztcsomó! Fontos, te is így készítsétek!), 2 kk mézeskalács fűszerkeveréket*, 1 kk szódabikarbónát, 10 dkg cukrot, 1 tojást, plusz 2 tojássárgáját.

3.) Kinyújtani, kiszaggatni, kisütni, de amíg világos, már kiszedni.

sváb mézeskalács receptje.JPGMarika receptjét itt kénytelen vagyok kiegészíteni. Fakanállal dolgozom ki a tésztát a vajlingban. Amikor már szinte hólyagot vet, akkor jó, és a belisztezett deszkára teszem a gömbölyűre formált tésztamasszát.

A tésztát sodrófával kisodrom leginkább 1/2 cm-esre. Nem szabad, sem túl vékonyra, se túl vastagra nyújtani. Ha vastag, nem sül át rendesen és nem is igazi mézeskalács. Ha vékony, nagyon hamar kiszárad és főként túl könnyen megég sütéskor, megbarnul. 3-4-5 mm között lenne az igazi vastagság! Inkább a félcentis vastagságot javaslom!

Ekkor lehet kiszúrni formákra, és érdemes sütőpapírt használni a tepsi hátoldalához, arra rátenni, s az előmelegített sütőben kisütni közepesen alacsony tűznél, mondjuk 150-160 oC-on.

Nem kell sok idő, 7-8 perc, és fontos, hogy nézni kell - ahogy barnul kicsit, ki kell szedni. (Ezért nem lehet túl magas a hőfok, mert ha barnul, de még nyers - az sosem lesz jó mézeskalács!)

Pár nap múlva megpuhul, ekkor fémdobozba kell tenni. Sokáig eláll.

Csak megjegyzem, én szeretem magam elkészíteni a fűszerkeveréket a mézeskalácshoz, íme egy kipróbált mézeskalács fűszerkeverék idehazulról:

  • Vaníliás cukor (na jó, vaníliarúd, ha van),
  • őrölt fahéj
  • és őrölt szegfűszeg
  • valamint reszelt citromhéj (sokkal jobb frissen reszelve, mint szárítottan!!)
  • opció de néha érdekes egy kis szerecsendiót vagy szerecsendióvirágot belereszelni, 
  • s a gyömbér is jó bele, elvégre a Fekete Szépség óta tudjuk, hogy a gyömbér az élet fűszere
  • ami nálam talán plusz: egy filmből tanulva leheletnyi kardamom magot teszek bele- valami szakács mondta azt, hogy ez a titka a körtés szupersütijének, mentem, vettem, és azóta használom is, egyre több mindenben próbálom ki, Fanni lassan kávét sem iszol nélküle...

A sorrend a mennyiséget is jelzi, ha 1 ek az első, 1 tk a második, 1 kk a harmadik, s a citromhéj az adott, de csipetnyi a többi.

Marika a máz leírásával még adósom, ha megkapom tőle, pótolni fogom ide is! 

-  o  -  -  -  o   -  -    o    -   

Tami meglátogatott minket és hozott kóstolót ebből a sütiből, mondta, innen vette a receptet.  Életében először mézeskalácsot! Fotó nincs, megettük, túl keveset hozott, egyből sikerült a mézeskalácsa!. Beszélgetve vele, Marika eredeti, meglehetősen szűkszavú receptjét kiegészítettem nektek. 

 

Szólj hozzá!

2012.12.08. 19:28 mijemaja

Dalma bögrés joghurtos sütije

Címkék: joghurt desszert sütemények #összes Dalmától bögrés sütik

bögrés joghurtos süti Dalmától.JPGDalma hihetetlenül kis konyhájában süteményt tekintve a családban mindenkit leelőzött, varázsol a kis sütőjében! Igyekszünk sokat dicsérni, mert akkor könnyebben kapunk kóstolókat. A családi batyus ünnepi vacsorák fénypontja is általában az ő sütis kosara, karácsonyi sütijéből is itt ettem először, le is fotóztam, és azóta is kérem a receptjét. Kaptam, újabb bögrés joghurtossal alátámasztva, hogy ez jó süti.

„Ó, ez csak egy bögrés süti!”- mondta.

Nem, az nem”Ó”, az a süti komoly megbecsülést érdemes.

  • egy bögre cukor
  • 2-3 tojás
  • 2bögre, azaz 2 db 2 dl-es joghurt
  • 2 bögre liszt (én hajlok a háromra, úgy kiadósabb és számomra nem lett fojtósabb)
  • 1 sütőpor
  • 1-2 vaníliás cukor és 1-2 citrom reszelt héja (van citromos vaníliás cukor is!)
  • 1-2 ek olaj
  • 1-2 ek rum
  • 1-2 ek citromlé sem árt
  • Fél kg gyümölcs vagy 1 üveg befőtt
  • Opcionálisan: 1-2 marék dió/mák/mogyoró/mandula

Elkészítése: 

  1. Egy tálba kezdem beleszórni: beleütöm a tojást, beleszórom a cukrot, vaníliás cukrot, jöhet a vaníliás cukor, citromhéj és vagy kézzel keverem habosra, vagy robotgéppel. (Ha nem joghurtos, hanem tejes, akkor a margarint is  ideszeletelem, és jó habosra keverem együtt).
  2. Jöhet a joghurt és az olaj (vagy a tej!).
  3. Beleöntök pici rumot, Édes nem hagyta ki az ilyen kevert bodagokból sosem, azt mondta, könnyebb lesz a tésztája.
  4. Beleszitálom a lisztet és a sütőport is, folyamatos keverés mellett.
  5. Jó sűrű nokedlitésztaszerűséget kapok: ebbe forgatom az aktuális gyümölcsöt (külön részletezem majd nektek a belevalók széles tárházát!).
  6. Közepes, kikent és kivajazott sütőbe öntöm, de kipróbáltam sütőpapírral – úgy is működik, gondolom, szilikonos forma is jó lenne hozzá.
  7. A  sütit nem szabad vastagnak önteni: 1,5-2 cm elég belőle. Kicsit emelkedik, de nem sokat.
  8. Előmelegített forró sütőbe teszem. Sütésidő: 20 perc magasabb hőfok, 20-25 perc alacsonyabb. Próba!

Kivéve még melegen lehet és -nekem- érdemes is! porcukrozni, de anélkül is ideális teasüti, tejeskávé kísérő.

Joghurt és az olaj helyett egy bögre tej és 10 dkg vaj is lehet a bögrésben!

Nézzük az ízesítéseket a gyümölcsből:

  • meggy a legegyszerűbb, de figyeljetek oda a kimagozására, szegény keresztapátok, azt hitte, eltörik a foga egy bent felejtett magocskától. Én is hallottam, hogy valami ropog a foga alatt, mondtam neki, tettem bele cukrozott mogyorót, biztosan azt ropogtatja….hát, az volt a meggymag.
  • Almával: reszelve, jól kinyomkodva, citromlével, reszelt citromhéjjal és fahéjas cukorral elkeverve
  • Almakockákat citromlébe és fahéjas cukorba forgatva
  • Durvára tört (netán meg is pirított!) dió a tésztába, és a süti tetejére elfektetve a vékonyra szelt, fahéjas cukros almaszeletek:
  • Ez utóbbi körtecsíkokkal is finom!
  • Fahéjas szilvakockák a sütibe…
  • Dalma kókuszosan is készítette
  • Mogyorósan is hozott már kóstolót!

Szólj hozzá!

2012.12.07. 21:28 mijemaja

Kentucky Fried Chicken féle coleslaw káposztasaláta de nem a KFC titkos receptje

Címkék: saláta káposzta káposztasaláta #összes Címkék

KFC káposztasaláta házilag.JPGMikor bejött a KFC Magyarhonba, a Király utca (akkor már és még Majakovszkij) - Erzsébet körút sarkán megnyílt az első üzlete, elzarándokoltam, és ettem a csípős különleges bundájú csirkét, (azóta is próbálkozom, de nem tudok helyettesítésre megfelelő eredményt felmutatni), a krumplipürét (ez azóta először csak elkutyulódott, vizes lett, aztán rosszízű, legutóbb meg már nem is lehetett kapni), és imádtam a káposztasalátát.

No, ehhez legalább tudok hasonlót előállítani idehaza. A vitathatatlan hozzávalói:

  • kis fej fehér édes fejeskáposzta
  • 1-2 darab répa
  • az öntethez: 1-2 dl majonéz, 1/2-1 dl olívaolaj, ½ dl fehérborecet, (ezt kóstolgatva!), kevés borsikafű, még kevesebb tárkony,1/2-1 dl tejföl (esetleg pici tej), só, bors, édesíteni pl. 1 ek porcukor

Sokan azt mondják, van benne nyers reszelt vereshagyma is – ennek ellentmond, hogy nem fáj tőle a fejem, (pedig a hagymát már nem barja az epém), szerintem vagy nincs benne, vagy nem veres, hanem a salotte hagyma, de nem hinném.

Próbáltam azért 1 ek reszelt salotte hagymát  az öntetbe belekeverni - nem hiányzott.

Az itthoni változat elkészítése:

  1. Az fehér édes fejeskáposztát nagyon vékonyra vágom, gyengén besózom, állni hagyom legalább félórát.
  2. Hozzákeverek 1-2 darab répát a nagylyukú reszelőn lereszelve.
  3. Amíg érlelődik a répás káposzta, addig előkészítem az ecetet. Ha lehet, fehér borecetet használok. Mozsárban összetöröm az apróra vágott pár szál borsikafüvet és tárkonyt, és felöntöm a fehérborecettel. Összerázom, hagyom érlelődni azt is.
  4. Felhasználás előtt az ecet tisztáját öntöm majd az öntethez, s felönthetem újra. A leszűrt ízesített ecetet máskor is, más ételekbe is használom, sokkal finomabb, mint önmagában…
  5. Elkészítem az öntetet: majonézhez olívaolajat keverek, némi cukorral édesítem (édeskés a mártás íze!!), és az előkészített fehérborecettel savanyítom, végül, hogy hígabb legyen, egy kis tejföllel, ha nincs, sokkal kevesebb tejjel hígítom.
  6. Fűszerezem: cukor, só, bors, kevés citromlé

Nem KFC, de finom ez ba répásmajonézes káposzta:

  • egy kis julienne-almával,
  • kockázott retekkel,
  • valóban hagymával,
  • igen jó bele 1 ek reszelt torma is!!!  (Különösen a torma igen jó ebben az öntetben, a káposztával jól passzol és igen egészséges, szerintem a cellulóz tartalom miatt nehezebben emészthető káposzta belső feldolgozását kifejezetten segíti!! – engem a tormás majonézzel készült káposzta kevésbé puffaszt!)

Csak összehasonlításul: ilyen az igazi KFC káposztasaláta a fotón, az utolérhetetlen panírú csirke az utolérhető minőségű, ízű KFC salátával…

KFC káposztasaláta igazi KFC.JPG

Higgyétek el, ezt a káposztát érdemes otthon elkészíteni! Több okot is felsorolok, miért:

  • nincs benne Na-glukamát (azt olvastam a hvg-ben pár éve, William Poundstone Nagy titkok című könyvére hivatkozva, hogy a KFC-ben laboratóriumi vizsgálatokkal igazoltan van!)
  • sokkal kiadósabb, egyetlen kicsi fejből végre jól lakhatunk ebből a káposztából,
  • és sokkal olcsóbb, amennyivel mindannyian jóllakunk az horror ár lenne,
  • és másnapra még jobb lesz (összeérik!, a KFC-ből pedig sose marad…).

A KFC feltalálójának, Sanders ezredesnek egyféle legendáját vezetéselméleten oktatta nekünk egy pasas. Nem tudom, elmeséltem-e már nektek, inkább repetázok, mert nekem nagyon tetszik. A lényeges elemeket ezért is őriztem meg még cirka 30 év után is emlékeimben, és szívesen elmondom.

Az ötvenes évek elején egy, a Sanders városát kikerülő autópálya épült, mely miatt rövidesen be kellett zárnia műhelyét és éttermét. Miután számláit maradéktalanul kifizette, mindössze 105 dollár maradt a zsebében, tehát gyakorlatilag tönkre ment.

Az ezredes a korábbi évek alatt kikísérletezte a tökéletes panír receptjét 10 titkos összetevővel 65 évesen és 105 dollárral elindult házalni. Minden étterembe betért, kért egy darab csirkét, elkészítette és kóstoltatta, és rendre elutasították.

Az ezredik (x-dik) étteremnél már feladta volna, de még utoljára bement. Ott a tulaj megkóstolta, és azt mondta, hiányzik belőle a só. Adtak sót a panírhoz, még egyszer elkészítették, és mindenkinek ízlett. Ez lett a tizenegyedik titkos összetevő…

A vezetéselmélet szerinti tanulságok (lehet, több is volt):

1. Kezdd el! Nincs olyan hogy késő elkezdeni.

2. Ne add fel! Soha nem szabad feladni, a kilencszázkilencvenkilencedik sikertelen vevő után is meg kell támadni az ezrediket, hátha bejön.

3. Gondolkodj egyszerűen! Néha a legegyszerűbb dolog lehet a megoldás.

4. Ne légy önmagaddal elfogult! Ha azt hiszed, hogy valami tökéletes, biztosan nincs igazad. Mindig lehet javítani.

5. Támaszkodj másokra! Néha a hiányzó részletet egy külsős szemlélet adja, az eladónál farkasvakság alakulhat ki.

Hozzáteszem, lehet, hogy a só volt a hiányzó 11.elem, de a Nátrium-glukamátot biztosan azóta rakták bele….A történet vezetéselméleti és ügynöki tanulságai igazak, de maga az így leírt esemény vélhetően nem az, ezért is mondtam legendának. Annak viszont jó, nem? Az ezredes benzinkútja, majd autószerelő műhelye mellett vitt kis étkezdéje sikeres volt, sikeres éttermet nyitott, jöttek az autós vendégek, mert híresen jó volt a konyhája, a csirke ételei. Kentucky állam kormányzója az ezredest ki is tüntette a helyi gasztronómia fejlesztésében nyújtott érdemeiért, sőt, valami szakfolyóirat receptversenyén is nyert.

Az étterme a forgalom csökkenése miatt ment tönkre, és nem a só hiánya miatt (ennyi év alatt szóvá tették volna). A 65 év, 105 dollár bizony igaz. Sanders a csirkeételeivel úgy házalt, hogy átadta a készítési technológiát, és százalékot kért azok fogyasztása utáni haszonból. Az tényleg igaz és legendás volt, hogy szóbeli szerződéseit kézfogással pecsételte meg.

Még egy érdekesség. Volt egy híres mondása, miszerint „Semmi értelme a temető leggazdagabb emberének lenni.” (Ezzel maximálisan egyetértek, már Flachner Sándor is megmondta, megsimogatva a saját pocakját: „Én csak ezt viszem magammal mindabból, amit az életben elértem…”)

 

 

Szólj hozzá!

2012.12.06. 19:16 mijemaja

Főtt füstölt angolszalonna

Címkék: reggeli hideg vacsora feltét előétel disznóhús húsok angolszalonna #összes

angolszalonna főtt füstölt.JPGGyerekkoromban ez igen drága volt, elvégre nem sima szalonna: a gerinc alatti szalonna a rajta hagyott rövidkaraj (!!)  réteggel. (Bal oldali képen a karaj, a jobb oldalin a főtt-füstölt angolszalonna, hogy demonstráljam, mitől is olyan drága.)

Lehet füstölve nyersen is enni, pláne, ha van szeletelő gépünk, és hajszálvékonyra tudjuk vágni, - de így főtten jobban szeretjük reggelire, ráadásul az angolszalonna, ha belefőzöm bármilyen ételbe, költeményt ír belőle. (Vagyis érdemes bablevesbe, főzelékbe, lencseételbe főznötök, de ha magában főzitek, tegyetek mellé egy hagymát, pár szem borsot, 1-2 fokhagymagerezdet, és a levét tegyétek be a hűtőbe, használjátok fel a főzéshez!!!)

Főtt angolszalonna reggelire vagy vacsorára

A főtt angol szalonna előnye: épp csak annyi kövér van benne, amennyitől jobban csúszik, egyébként száraz, ízletes, és még nem hamisítják, mint a kötözött sonkát. Lehet enni reggelire, vacsorára, jó kis lilahagymával, paradicsommal, paprikával, a zöldhagymáról már nem is beszélek…Héjában sült krumplival, villányi módon besózott hagymával egy évig etethetem vele apátokat, és ez nem hipotézis, biza ő maga mondta...

Keresztapátoknak van szeletelő szerkezete: őt kérem meg a vékony szeletek előállítására, és szendvicsként tálalom nektek. Jobb, mint a „kitudjahonnanvalóésmivanbenne” felvágottak, nem?

Angolszalonna feltétként

A főtt angol szalonnát felhasználom a főzelékekre feltétként: vagy simán, magában, vagy átsütöm, inkább átpirítom valami zsiradékon, és a zsiradékpettyekkel teszem a főzelékre.

Angolszalonna tojással

Vékonyra felszelve jó tükörtojás alá (gagyibb sonkaszalámik helyett) apátoknak, még jobb csíkokra vágva a parasztrántottába keresztapátoknak.

Tárolása:

Még egy fontos információ: épp azért, mert néha kapok házifélét belőle, ha kapok egész angolszalonnát veszek, és ez nehezebben áll el a kis kamrámban, nyáron nem is áll el. Ezért darabokra vágom, fóliába tekerem és lefagyasztom a darabokat.

Eláll sokáig, és ha kell, előveszem a hűtő polcára, másnap már reggelizhetjük.

Szólj hozzá!

2012.12.06. 19:01 mijemaja

cickafark a konyhámban és a házipatikában

Címkék: saláta tea gyógynövény gyógytea #összes Címkék

cickafark közönséges.JPGA CICKAFARK BEMUTATÁSA.

Nézzétek meg a képeken a cickafarkot. Ha a réten nézitek, csak fehér gyomnak látszik. Minél közelebb nézitek, annál szebb: gyönyörű kis virágai vannak!

Van rózsaszín, sárga változata is, ezek általában más alfajok, van vagy száz, de én csak ezeket ismerem:

  • Mezei (Achillea collina)
  • Illatos (Achillea moschata)
  • Közönséges Achillea millefolium)
  • Sárga vagy jószagú(Achillea filipendulina)
  • Sziki cickafark (Achillea asplenifolia)

Elterjedtségét tekintve, ha láttok cickafarkot, nagy valószínűséggel ez a közönséges cickafark, az Achillea millefolium.

A családnév, (vagy ahogy a botanikusok rendesen mondják, nemzetségnév) az „Achillea” – ugye, milyen ismerős? Achilles, a görög hős után kapta, aki - Homérosz leírása szerint - Trója alatt ezzel a fűvel gyógyította bajtársai sérülését. Jómaga Chiron (Cheiron vagy Kheiron) kentaurtól tanulta, és a hálás utókor nem „Cheironea” nevet adta a növénynek, mint ahogy szegény Columbus nevét sem kapta meg Amerika, vagyis hálátlan az utókor, ti se számítsatok  jobbra…

Első lényegi megállapításunk: a cickafark sebgyógyító csodafű.

Most nézzük, miért millefolium. Ilyet ritkán tudok, azért is mesélem nektek. Megint egy ismerős latin szó, „mille”azt jelenti „ezer”, a „folium” = levél. Nézzétek a levelét:

cickafark sárga vagy jószagú 1.JPGA cickafark névadó levelei jellegzetesek: lándzsás formájúak, többszörösen szárnyaltak, sok-sok- kis levél képzetét keltik, nyugodtan számoljatok, egy-egy levélként körben van vagy ötven-hatvan kis levélke is.

Mellette apró, nyelves sugárvirágai sátorát látjátok, tényleg ún. „sátorozó virágzat” a neve. Ha nem lenne ilyen szép, nem mutogatnám, de pont jó példa arra, hogyha megismertek valakit, valamit, jó szem kell néha ahhoz, hogy észrevegyétek, milyen hihetetlen szépségek rejlenek benne értő szemek számára!  (Tudjátok: jól csak a szívével lát az ember…)

A sok kis virág sárga porzói megbarnulnak, s ettől lehet szürkésnek, koszosnak látni, na meg a portól, mert nagyon gyakori árokparti, útmenti növény.

Két jellemző, felismerését segítő ismertetőjegye van: az egyik, hogy ernyős virága megdörzsölve kamillaillatú. A másik, hogy a levelének dörzsölgetés után erős, jellegzetes cickafark illata van.

Nyárelőtől koraőszig nyílik, ha van vénasszonyok nyara, még akkor is látni virágait. Érdemes délidőben a napon, szárazon szedni az egész virágot, szárastul, aztán így csokorban összekötve, fejjel lefelé szárítani. Aztán ha gond van, bármikor elővehetjük. A virág megy teába, az egész növény ülőfürdőbe, a virágmentes száraz szár is ülőfürdőbe, nem vész kárba.

Ha kicsi rózsaszín cickafarkot láttok az Alföldön, Nagykunságban járva – az a szíki cickafark, alacsonyabb, mint a rokonai, és jelenléte jelzi is a talaj szikesedését.

Ha viszont ilyen magas, nagy és ernyős sárgavirágút láttok, (mint alább a képeken), az a sárga vagy jószagú(Achillea fili pendulina) - cickafark. A nevét onnan kapta, hogy finom, fűszeres illata van, és persze sárga. Nekem derékig érnek, és Édes nagyon szerette őket, igazi temetői virágok, mert nagyon hosszan, egyenes fejjel nyílnak. Lehetett szárítani is, fejjel lefelé lógattuk a gangon a gerendáról, aztán egész télen szép volt.

cickafark sárga vagy jószagú 2.JPG

A CICKAFARK GYÓGYHATÁSAI és használata

Nézzük a kentaur-tanítást. Kheiron a Pelion magas hegyén éldegélt Chariclo nevű nimfa feleségével, és nemcsak Achillest, de Heraklészt/Herculest is ő nevelte. Jós volt, gyógyító, asztrológus és elismert tanító, állítólag Dionüszosz is tőle tanulta a bacchusi rítusokat.

A mitológia szerint a lernai hidra mérgébe mártott nyílvesszú sérti meg, s mert halhatatlan volt, de nem tudta önmagát meggyógyítani, Zeusz segítségével ő lett a Centaurus, a Kentaur csillagkép az égbolton.  (Az ezerjófüvet, a „boszik vesszejét (ahogy felénk nevezték az öregek) Chiron emlékére nevezték el Centaurium uliginosum-nak. )

A zsenge cickafark levél levét préselte Achilles a vérző sebre (keserű!) összehúz (csökkenti a vérzést) és a fájdalmat is csökkenti.

Teája is alkalmas borogatásnak!

Étvágygerjesztő hatású, ajánlják gyomor-, bél- és epebántalmak, gyomorhurut enyhítésére, húgyuti panaszok ellen és vértolulásos, migrénes fejfájás ellen.

Mi nem sokat szedtünk belőle gyógyítani, mert igen nagyon keserű. Tudom, tudom, a keserű gyógyít, ilyen a gyermekláncfűlevél, a vérehulló fecskefű, a szelíd csorbóka, (sőt, a tárnics is keserű, pedig Klára nővérem májproblémáját orvosolta), és pont a keserűség miatt jó a salátába pl. a rucola is. Ám a rucola édes a cickafark mellett.

A cickafark keserűsége miatt használták felénk pálinka ízesítésére – gyomorkeserűt készítettek belőle a népek. (Üvegbe a cickafark virága, rá a pálinka, hagynia kamra sötétjében, rázogatni arra járva, s kb. 2-2 hét múlva leszűrni kellett. Evőkanállal lehetett inni éhgyomorra emésztésjavításra. Egész jó volt!

Persze a teáját is ittuk: gyomorfájás, hasfájás, hányinger gyógyítására és bármi belső gyulladás ellen volt javallott. Azt tartották felőle, a veseműködésére, epeserkentésére, emésztés javítására, gyomor vagy bélproblémákra is jó. Nem hajt meg, de segít a széklet beindításában (ezért főleg öregeknél volt fontos gyógytea!)

Gyulladáscsökkentő hatása végett ittam-iszom a mai napig is a vesetisztító teám részekén.

Nagyon oda kellett figyelnem a mennyiségére, elronthatta az egész teakeverék ízét.   

Csak egy jellemző eset. Volt egy tárgyalásunk, a partnerünk teát kért, és mert fájt picit a gyomra, gondoltam, felvágok, milyen szuper bioteám van, készítek neki a vesejavító, gyomorápoló, epeserkentő teakeverékemből. Megkóstolta, próbálta meginni (jólnevelt vendég volt!), azóta is többször tárgyaltunk, de teát soha többé nem kért. A teámban zsurló, kakukkfű, csalán van, kiskamilla és kis cickafark. Hát, a vendégnek az a kevés is sok volt…

Még egy fontos terület (anno, nekünk fontos volt, a lósóska gyökerével, kamillával hajat szőkítettünk, liceummal körmöt festettünk, a cickafark teával arcot mostunk, hogy ne legyünk pattanásosak. Persze újholdkor meg hátradobáltuk a szeplőt, hogy másra ragadjon, de a cickafark tea tényleg tisztítja a pólusokat.

Persze, a már előbb is említett gyulladáscsökkentő hatása jó a pattanásos, érzékeny bőrre is, de a belsőségeknél is így hat a teája,

Egy fontos felhasználása: azon fontos gyógynövények közé tartozik, amik a prosztatára is hatnak! Antibiotikus hatásával is hat rá.

Annyi bizonyos, hogy a hólyaghurutra, petefészek gyulladásra jó hatással van, ezt sajnos elég korántól megtapasztaltam.

Ehhez a teán kívül az ülőfürdő is kell.

Ülőfürdőhöz egy napra be kell áztatni hideg vízbe két maroknyi szálas cickafarkot. Használat előtt felforralom, lavórba teszem, és ha már elviselhetően meleg, beleülök, újság a kezembe, és lehet olvasni egy félórát. Ezt is kúraszerűen kell csinálni, minimum 3 nap, inkább egy hét esténként, lefekvés előtt.

Hólyaghurutnál mezei zsurlóval keverem, áztatom. Odahaza Aszódon kályhánk volt a szobában (a sokat emlegetett és igen szeretett sparhelt a konyhában), azon melegítettem egy lavórban, s ha olyan forró volt, hogy a kézhátam alig bírta, akkor levettem, s beleültem, ültem, míg ki nem hűlt. 2-3 alkalom után már jobb, de ezeknél a gyulladásoknál mindig tovább kell a kúra, mint ahogy a nyavalyát érzi az ember, túl kell rajta még alkalmazni, nehogy visszajöjjön.

Petefészek gyulladásnál kamillát is tettem bele, úgy ültem a gyógynövényekkel teli meleg lavórban. Használt! Még a hőemelkedést is levitte, amit a gyulladás okozott.

Cickafark tea készítése:  már említettem, teának virágos hajtások kellenek, kevés zölddel. Egy csésze vízhez 1 púpos tk cickafark kell. Leforrázom, 5-10 percig lefedve hagyom ázni, és melegen, lassan kell elkortyolgatni. Tényleg lassan, kortyonként. Úgy is elég rossz, de a hatása miatt kell a lassúság.

Fontos, mint a csalánt: kúraszerűen igyuk, legalább egy hónapot, inkább 6 hetet szánjuk rá, ha elkezdtük inni. S ahogy a csalánt nem lehet sokáig inni, itt is elég a 2-3 hónap, afölött egyik sem javallt.

Van egy egyszerű kenőcskészítési módszer is. Egy tízdekás, minél tisztább (minél igazibb, vegyszermentes) vajat nagy tűznél megolvasztok, ez a ghí. Beleszórok 2-3 nagy marék apróra vágott cickafark virágot (csak az ernyőt!). Kicsit átforgatom, s hagyom az edényben kihűlni másnapig.

Akkor csak annyira olvasztom fel, hogy többgézes lapon át leszűrjem egy kis üvegcsébe. Hűtőben tartom, onnan veszem elő aranyeres tüneteimre. Ezzel azért nem szoktam dicsekedni.

A CICKAFARK ÉS A LÁNYOK

Végül mesélek arról a hatásáról, amiről Ibolya vagy húsz éve mesélt nekem, de mostanság még többet hallok róla, mint gyermekkoromban. A cickafark a nők barátja, a palástfűvel Szűz Mária palástja áldásával. Ibolya a peteérését akarta vele serkenteni. Amikor valaki igazán beteg, a sz*t is megeszi, ha azt mondják rá, használ, ha meg gyereket akar egy nő, akkor pláne, szóval a keserű cickafark teát is megissza.

Maria Treben írta ezt a cickafarkról (Csokonai Attila fordításában): „A cickafark olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat az életünkből….Akár fiatal lányról van szó, aki hajlamos arra, hogy rendszertelenül menstruál, akár idősebb asszonyról, aki a változás éveinek közepén tart, esetleg ezt az időszakot már át is lépte, nagyon fontos mindenkinek, fiatalnak és öregnek, hogy alkalmasint megigyon egy-egy csésze cickafarkfű teát. Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit, úgyhogy lányok, asszonyok az egészségük érdekében nem is tehetnek hasznosabb dolgot, mint azt, hogy az erdőn-mezőn jártukban egy nyaláb cickafarkfüvet szednek".

Le is írta a lényeges felhasználását:

  • csökkenti a menstruációs görcsöket,
  • szabályozza a ciklust (pl. 32 naposnál…) éhgyomorra 1-1 csészével inni
  • petefészekgyulladásra
  • és úgy általában minden női bajra (szülés utáni fájdalmak, mióma stb.)
  • daganatellenes hatású.

Egy dolgot azért ne felejtsetek el: a régi parasztok, akik sok évszázadon át használták a gyógynövényeket, ismerték és tisztelték is őket. Akkor használtak valamit, ha kellett, nyakló nélkül semmit nem szedtek, nem használtak, egészséges ember nem gyógyszerelt.

A cickafarkot terhes nők nem is használták, és mifelénk – igaz, mióma, ciszta nem is jött szóba, de ilyen hatását nem ismerték. Azóta már hallottam, hogy fogamzásgátló szedésekor sem javasolják. Daganatnál, miómánál is fenntartásaim vannak.

Ibolya mérte az ébredési hüvelyhőmérsékletét (fantasztikus pontosan kimutatja a peteérést!), addig itta a cickafarkot (pici komlóval és édesköménnyel, ezek mind tiszítók), utána a  palástfüvet (azt se tisztán, tett bele sárga bojtorványt”, azaz apróbojtorjánt és egy kis rozmaringot) a menszeszig. Sokan azt mondják, erre (menszesz szabályozásra, peteérés serkentésre) nagyon jó!

CICKAFARK A KONYHÁMBAN

cickafark.JPGTavasszal (április-május idején) a zsenge százlevelű hajtásai ehetőek és fanyarak, kesernyések, de egész jó ízűek, salátát, főzeléket, levest szoktam vele díszíteni-ízesíteni.

Főzeléket mondanak vele készíteni, de még nem akaródzott, ha valaha is készítetek, majd meséljétek el, vagy ha valaki készített és nem volt túl keserű, írja meg.

Nem használtam szárítva sem fűszernek, a keserű teája miatt igen óvatosan bánok vele.

Ezen a képen rosszul látszik, de az erdélyi templom melletti a domboldal teli volt cickafarkkal!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil