Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.14. 12:11 mijemaja

Körözött kapribogyóval egyszerű fehéren vagy pirospaprikával gazdagon

Címkék: reggeli túró kapribogyó előétel juhtúró zöldfűszer hidegkonyha zöldhagyma #összes dip sós krém

körözött kapribogyóval fehéren.JPG

Készítettem kapribogyós körözöttet. Írtam én már erről nektek?- monfordíroztam, s ránéztem, a „Körözött classico és változatai” címmel már meséltem róla, de csak pár sort, méltatlanul keveset.

Szép hazánkban a klasszikus körözött (avagy a villányi borminősítés érdekes szóhasználatával: „classicus” körözött) nagyon egyszerű és szerintem teljesen szuper: túró, juhtúró, vaj, hagyma, só, bors, paprika és tejföl. A sörrel lazítás tejföl helyett már extraság.

Ehhez képest a kapribogyós körözött mégis egészen más ízvilágot jelent számomra. Szeretem fehéren és egyszerűen elkészíteni:

Ha megnézitek a képeket, azok önmagukért beszélnek, mert egy doboznyi (25 dkg) túróhoz (jellemzően juhtúróhoz) keverek 20 dkg teavajat, 2-3 ek tejfölt, 1 ek mustárt,   némi zöldfűszert, 1-2 savanyú uborkát (lehet sós vagy kovászos is!), és ízlés szerint pár ek kapribogyót összeaprítva, ahogy tudom.

Nincs benne hagyma, így azok is ehetik, akik arra érzékenyek, fantasztikus egyszerű finomság egy reggelire! Nagyon jó pirított gombakalapba téve, elképesztően finom töltelék húsokhoz, érdemes paprikába, paradicsomba tenni s úgy tálalni…

Kapribogyós körözött pirospaprikával gazdagon:

körözött kapribogyóval pirosan.JPG

Ilyenkor a fenti egyszerű recept helyett a klasszikus körözöttet gazdagítom pluszban a kapribogyóval, paprikával. A készítéséről a fenti baloldali kép elárul nektek minden fontosat.

Nézzétek a hozzávalókat:

25 dlg juhtúró, a szokásos 21 dkg teavaj, (már előre felvagdosva, hogy a szobahőmérsékleten meglágyuljon s könnyű legyen keverni!), zöldhagyma, sima paprika, csípős paprika, és a fűszerek. Só, bors, kömény, pirospaprika. (Elől a piros paprika nagy színes foltja – na ja, villányi házipaprika!- mellett a szürke a bors, felette a barnás az őrölt kömény.

S ott a kapribgyó is.

Ami a képen nem látszik, pedig fontos: szeretek lilahagymát is belekockázni, csak nagyon picire, hogy ne egy bumszli kerüljön a kenyérre, hanem csak a nyelvünkön érezzük meg egy picit a hagymaszilánkocska pici csípését, jellegzetes jó ízét.

A kapribogyót itt sem vágom túl apróra, általában egy-egy bogyót félbe, harmadra szeletelem fel késsel, mert nem baj, ha kicsit rusztikusan bukkan fel a kenyerünkön...

Szólj hozzá!

2012.11.13. 22:27 mijemaja

Palóc paprikás krumpli

Címkék: krumpli tejföl zöldbab egytálétel főétel szalonna #összes Édestől Aszódról

palóc paprikás krumpli1.JPG

Azt hiszem tudjátok a választ: tejföl és zöldbab kerül bele, és egyből palóc lesz a tótból…

Előkészítésként:

  • 6-8 db közepes krumplit megpucolok, felkockázom, vízbe teszem.
  • Pár marék zöldbabot is előkészítek
  • 1-2 csík szalonnát felkockázok vékony kis darabokra, ha van - pár karika kolbász, virsli is jó
  • Egy-két fej hagymát nagyon apróra felvágok
  • Pár gerezd fokhagymát is összetörök
  • kikészítem a fűszereket: 1 ek köménymag, só, bors,  piros paprika
  • egy csípős paprika, paprika, paradicsom 1-2 db
  • csipetkéhez liszt, víz, tejföl a végére is

A felkockázott szalonnát serpenyőbe teszem, kiolvasztom, (ha van kolbász, azt is beleszelek pár karikával).

Aztán jön Édes tót fűszerezése: 1 lapos ek egészben köményt szórok bele, és megvárom, mígnem szépen elkezdenek pattogni.

Közben mellé teszek pár gerezd fokhagymát felvágva, és ha már pattog, akkor hozzáadom a jó sok aprózott hagymát, had legyen jó sűrű tőle a szaft.

Belevágok egy csípős zöld paprikát is. (Ha nincs, akkor csípős paprikakrémet adok bele.)

Sózom, és borsozom. Kavargatom szép lassan, kicsi tűznél.

Amikor a hagyma aranysárga, akkor megszórom paprikázom 1 ek pirospaprikával, és jöhet a krumpli, jöhet a zöldbab.

Elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Édes szerette benne a csipetkét, azt is beleszaggathatok.

Kerüljön bele egy-két paprika, 1-2  szem paradicsom, mert ez jót tesz a paprikás krumplinak.

Ha a krumpli megpuhul, akkor a többi is készen van- jöhet bele a tejföl, de elég 1-2 evőkanállal. Elkeverem benne, összeforralom és kész, azonnal tálalható.

palóc paprikás krumpli2.JPGMi így mezítlábasan, kenyérrel ettük (nagyapám bicskával még bele is kockázta a kenyeret!!), de mostanság kis virsli, kolbász, kakastaréjra sütött szalonna is jön vele minálunk.

Szólj hozzá!

2012.11.13. 20:57 mijemaja

TŐTIKE avagy darált hússal töltött szőlőlevél

Címkék: egytálétel főétel darált hús szőlőlevél #összes Édestől Aszódról

tőtike töltött szőlőlevél1.JPG

A tőtike eredetileg növényi levélfélébe göngyölt töltött tölteléket jelentett, amit jellemzően savanykásan, saját szaftjában tálaltak a szegényemberek.

Aszódon a  „levélféle” a karalábé leveleit, a szőlő zsengébb leveleit, a kertben növő karfiol külső lehántott leveleit jelenthette. Később már mángold, nagyobb sóska vagy spenótlevelekbe is göngyöltem már.

A legfinomabb a húsos töltelék, leginkább a darált borjúhúsos, se készítettük simán zöldfűszeres, tojással összefogott rizzsel is töltve, (üres tőtikének), ma már sajtos rizzsel is.

Hozzávalók: fejenként 4-8 töltelék kell, tehát legalább 30 szőlőlevél, 20-25 dkg darált hús, 1 tojás, 10 dkg rizs, só, bors, két jó nagy csokor kapor, és bármi zöld, sóska, spenót, csorbóka, rucola jó bele pár levéllel

Töltelék készítése

tőtike töltelék.JPG

A sós vízben megfőzött rizst elkeverem a darált hússal (mint mondtam, a legjobb ehhez a zsengeséghez a fiatal, gyenge borjúúúú), a tojással. Sózom, borsozom, és hozzáaprítok zöldfűszert pl. újhagyma zöldje, petrezselyemzöld, kaporzöld jöhet bele.

Ha nem zöldhagyma kerül bele, akkor egy kis vereshagymát aprítok össze és megfonnyasztom, úgy keverem a töltelékbe, mert az a kis hagymaíz jó bele nagyon. Ezt úgy csinálom, hogy a töltelék köré is jó a pirított hagymás alap, ilyenkor egy nagyobb vagy két kisebb hagymából készítem, és a felét a töltelékhez adom, másik felét a lábasba, a kész töltött levélkék alá.

Elkészítem a szőlőlevelet a töltéshez:

tőtike szőlőlevél előkészítés.JPG

A leveleket alaposan, többször megmosom, a szőlő és a permetezés a sok kórokozó (gomba, atka, baci, vírus stb. miatt) sajnos  kézen fogva járnak, fontos a lemosás.

Forró, gyengén gyöngyöző sós vízbe dobom a leveleket, majd 1-2 perc után leszűröm. Ha azt akarjátok, hogy szebb színe legyen, akkor a forró vízből kiemelt leveleket jeges hideg vízbe tegyétek.

Megjegyzem, szoktam kovászolni szőlőlevelet – hát abból még milyen finom a tőtike, s a leve is hozzákerül pároláskor! – ha megtalálom a képeket, iderakom, de addig is el tudom mondani, hogyan csinálom.

Leszedem a sok levelet, azokat is alaposan megmosom, tormával, kaporral, pár gerezd fokhagymával, néhány szem fokhagymával és egy csípős paprikával lerakom a leveleket az üvegbe. Egy liter vízhez másfél ek erdélyi kősót adok, összeforralom, és ha kézmelegre hűlt, azzal leöntöm a szőlőleveleket.

Ha kovászolom (gyorsabb felhasználás kell), akkor a tetejére egy gézdarabon barna kenyeret teszek. 5-7 nap a napon és kész is!

Ha sós erjesztem, akkor teljesen feltöltöm, hagyom 1-2 napot a napon, aztán elteszem a tükrös spajz-utánzat szekrényem aljára, és hagyom 6-8 hetet. Utána több hónapig jó a szőlőlevél.

Elkészítem a tőtikéket.

tőtike.JPGMegtöltöm a szőlőlevelet, ha jó nagy, akkor csak egyet, de általában nem nagy, hisz a zsengéket szedem, le, így aztán én inkább kettőt fordítok össze.

Nagyon kevés töltelék kell rá!

 

A levélhajtogatást dokumentáltam, íme:

tőtike töltése.JPG

Egyik oldalról be, másik oldalról is, alulról, is, felülről is… mígnem lesz csinos tasakocska. Az ügyesebbek a két végét begyűrik és hengert hoznak össze – lehet vele kísérletezni, gyakorolni.

Készítem a főzéshez (sütéshez) az étket:

tőtike készítése.JPG

A fazék aljára kaprot szórok. Ha hagymát fonnyasztok zsíron, akkor az is ide kerül.

Rápakolom szépen sorban a tőtikéket.

A maradék szőlőlevelet, kaprot összevágom és rászórom – ettől lesz aztán olyan kellemes, savanykás a tőtike leve.

Ahogy az alábbi képeken látjátok, hagymát, zöldhagymát is aprítok, fonnyasztom, pici liszttel megszórom, kevés vízzel (még jobb, ha leveslével vagy kovászolt lével!!) felöntöm, és a cserépedénybe rakott tőtikére öntöm.

Ha sima lábast használok, akkor puhára párolom a tőtikét, de szeretem cserépedényben készíteni, és sütőben lefedve 60-80 perc alatt átsütni közepes tűznél.

Kiveszem és tálalom.

Ha a levébe egy kis tejfölt és frissen belevágott zöldkaprot keverek, még finomabb!

Füstös változatban:

tőtike füstölttel.JPG

Ha egy kis finomra vágott füstöltet teszek hozzá, férfiaknak is igen finom ételt kapok, a tőtike mellé kínálom a puha sonkafalatot is!

Néhány kép ínycsiklandozónak:

tőtike tálalva.JPG

Szólj hozzá!

2012.11.13. 13:59 mijemaja

Tamarind avagy tamarindusz a konyhámban mártás csatni ivólé

Címkék: gyümölcs ital mártás indiai egzotikus tamarind csatni ivólé #összes

tamarind 1.JPG

Erről a hüvelyes növényről az indiai éttermekben hallottam először (mártás, ízesítés, ilyesmik kapcsán). Gondoltam: nekünk is meg kell idehaza próbálkoznunk, elvégre egy rendes anyuka tud idehaza tamarind pürét éppúgy összerittyenteni, mint tamarind mártást, igaz?

Voltam Kubában egyszer (megünnepeltem, hogy túléltem egy koponyarepedést, és kárpótoltam, hogy lemaradtam a kubai VIT-ről, pedig megyei második lett a csapatunk a vetélkedőn), és voltam Santa Clara városában: ott láttam, hogy a város jelképe a tamarindfa. (A képeken balról jobbra: Che szobra szülővárosában, mert Santa Clarában született, a kubai tengerpart és Santa Clara címere, benne a tamarindfa. A fenti képeket is én készítettem, egyedül a termő tamarindfás képet kölcsönöztem illusztrációnak a netről, de az sajna nincs a kertünkben.)

Kuba Santa Clara tamarindfa.JPG

A tamarindfa (úgy is hívják, tamarindusz, tisztára, mint a hibiszkusz, hókuszpókusz és az ehhez hasonlatos varázslatos valamik, és van is mágikus hatása a gyerekáldásra a hiedelmek szerint) a távoli Afrikában őshonos fa, amely elterjedt Ázsiában, és a termése éppoly általános Indiában, mint a tkemáli (mirabolán avagy fosóka) szilva Grúziában.

Szerintem hajaz is hozzá az íze: szilva dércsípte csipkebogyóval és citrommal =  számomra egy jól bevált hamis tamarindpüré – ajánlom mindenki figyelmébe, érdemes kipróbálni! SŐT! Van is olyan mellékhatása, mint a szilvának, - na, mit gondoltok, mi? Bizony, megmozgatja a beleket, vagyis segíti az emésztést, van benne kálium, vas, tisztít és salaktalanít. + Ráadásul jó is. Szósz, curry vagy chatney ízesítő eleme a távoli Indiában.

A tamarind hasznos, mert mint a tökmag, féreghajtó hatású, antibakteriális hatása is van, mint pl. a hazai fokhagymának, kakukkfűnek, koleszterinre jótékonyan hat, s ahogy mondtam az előbb, székrekedés ellen, emésztés, epeműködés serkentésére jó lélekkel ajánlható.

A tamarind bontásáról

tamarind 2.JPG

A tamarind héját kézzel szét kell törni (mint a földimogyoró és a vékony héjú dió közötti átmenetet), azokat az inas szalagokat (húrokat) ki kell emelni, és a masszás gyümölcshúsból a magokat ki kell bányászni (legegyszerűbb körbeszopogatni, olyan, mint gyermekkorom kirsztustövisének az íze, a magocska is olyan):

Ha lehet nyers (natúr, szóval igazi) tamarindot kapni (TESCO, METRO, indiai és ázsiai bolztok, Culinária), két eset van:

- érett, és már édes-fűszeres csipkebogyóra hajazó, (amit egyszerűen megeszünk apátokkal, ebből citrom nélkül nincs jó mártás)

- vagy a kevésbé érett, savanykás, az inkább a citromos naspolyás változat, amiből érdemes szószt, üdítőt és szószt, gyümölcslevest stb. készíteni, - bár így is finom.

Indiában ezt elvégzik a feldolgozást a háziasszony helyett, és a gyümölcshúst lehet kapni szárítva, vagy vízzel iszapolva, pürének és ivőlének egyaránt. Nálunk is lehet kapni az ázsia, indiai boltokban, a Culináriában (ott mindent…) ilyen szárított, egybesajtolt tamarind csomagot. Pürét is kapni!!!!

Elmesélem a tamarind nálunk szokásos előkészítését és hasznosítását (pl. tamarind csatni készítéséhez!):

tamarind szárított.JPG

A 20 dkg-os préselt változatból – vásárláskor érdemes megnyomogatni, minél keményebb, annál öregebb, vagyis minél puhább, ruganyosabb, annál frissebb, de akármelyiket veszitek, sokáig eláll szellős és hűvös helyen tartva - és fogyasztás előtt így is -úgy is beáztatom a kívánt méretű darabkáját kb. 2 dl nagyon forró vízbe.

A beáztatott tamarindot kézzel célszerű iszapolni, mozgatni, átmorzsolni a vízben, áztatni, s hagyni pár órát (ha ráérünk, s miért ne érnénk rá?), had hidrofolizálódjon, aztán kezdem újra a szétmorzsolást. (Lehet kísérletezni a régi krumplinyomóval is!) Ha kiderül, hogy van benne mag, szálka, azt tésztaszűrőn le kell szűrni. Lehetne kézzel is kiszedni egyesével – nekem sem a szemüvegem, sem a türelmem nem volt elég jó hozzá- inkább mosogatok picivel többet, de ha bennmarad egy-két ilyen szálkás vacak, s majd húzogatjátok a szátokból…- az nem éri meg.

A magja kemény, nem rágható (állítólag megszárítva, megőrölve lisztet készítenek belőle).

Figyelem! Eddigi tapasztalatom alapján mindig van benne mag, van abból a vékony, elég nehezen rágható szárféléből (húrból) is, (zöldbabból is kiszedem felhasználás előtt, ha már öregebb a zöldbab), ezért sose dőljetek be annak, hogy ez tiszta paszta. (Vagy „ócó” változat kapható mifelénk…)

Ilyenkor még egy bögre forró vízzel iszapolok, és tésztaszűrőn átszűröm. Nem baj, ha több lesz a lé, a masszán lévő levet a végén egy utolsó ülepítés után mindig leszűröm = tamarindlé (ha úgy tetszik: TAMARINDVÍZ) lesz = megisszuk, gyümölcsleveshez, zöldségleveshez tökéletes.

Ha valaki savanyúnak találja, vagy cukorsziruppal kell elkeverni, vagy kevés cukorral (tényleg ízlés szerint) összefőzni, de ha már muszáj édesíteni, egy kis selyemfűmézet javaslok bele. Mi Fannival nem cukrozzuk, mert ha nem muszáj, nem eszünk cukrot semmmiben sem (hizlal, egészségtelen, a talpmasszőr tanfolyamon „fehér gyilkosnak” nevezte az előadó…)

A sűrű paszta ott marad, tisztán, abból lehet mártás, csatni, leves, pác…

Tamarind csatnihoz:

Fűszerek: 1 tk római kömény, (megpirítva, jól kipattogtatva és mozsárban összetörve, nem baj, ha darabos marad)

Só, cayanne bors, fekete bors (frissen darálva érdemes, ha már ennyit vacakoltunk a pasztával!)

1 lapos ek frissen reszelt gyömbér, ennek hiányában 1 lapos tk őrölt gyömbér

Összekeverem, összerottyantom. Nem cukrozom meg, csak a végén ellenőrzöm, kell-e hozzá cukor, az indiaiak tesznek bele, és szeretem savanykásan.

Csípős tamarind csatnihoz:

Só, chilipaprika, fekete szezámmag, curry-keverék (vagy paszta), mustármag vagy magocskás mustár, és indiai ételről lévén szó, jöhet a kurkuma is bele. Indiaiak szoktak hozzáadni fekete csicseriborsót asafoetidával, (gramm Dal, cana daal, channa dal) ami sűríti is, édesíti is,

tamarind püré.JPG

Egy jó tamarindos húspácomat is ideírom nektek:

tamarind pácos pecsenye.JPGA tamarind masszába egy doboznyi sűrített paradicsomot kevertem, összeturmixoltam egy csípős húsos paprikát, egy fej összevágott vereshagymát pár fokhagymagerezddel és pici olajjal, azt is hozzáadtam, megkóstoltam, édesítettem egy evőkanálnyi cukorral (méz is lehetett volna!), és ebbe forgattam bele a hússzeleteket, ebben sütöttem meg (egy kis áztatólé hozzáadásával!), szaftosra lesütve. (A kisképen így készült szűzpecsenyét láttok.)


Tamarindlekvár

Szerintem a püré már annak minősthető, vagyis biztos, hogy a tamarindból főzhető lekvár is – na de ahhoz termeszteni kéne, s nem aranyárban venni…Amilyen savanyú és sűrű, biztosan nagyon jól eláll! Egyébként is döbbenetesen sokáig eláll a hűtőben a saját készítésű tamarindvíz és massza is, a készen vett mártás is.

A levele, a zöld termése és a virága is ehető annak, akinek van tamarindfája.

Szólj hozzá!

2012.11.13. 12:21 mijemaja

Friss datolya a datolya pálmákról

Címkék: gyümölcs datolya egzotikus #összes Egyiptomból

datolyapálma.JPG

Tudom, hogy datolyát lehet kapni nálunk is: ámde milyet? Töppedt édes aszalványt. Friss és ehető datolyával Egyiptomban ismerkedtem meg.

Amikor olyan szerencsém van, hogy eljutok Egyiptomba, akkor mindig igyekszem ottani ételeket enni. Találkoztam egy érdekes gyümölccsel, amiről először nem is gondoltam, hogy az a datolya, hisz az agyamban a datolya fogalmához a szárított, aszalt datolya képe rögzült. Hát, az érdekes gyümölcs a friss datolya volt. Lelkesen megkóstoltam, és olyan rossznak találtam, hogy kiköptem. Még egyszer, hát, még egyszer. A savanyú, a keserű, az ízetlen és a nemtudommideigenszar keveréke volt kemény rostos kivitelben.

A  szállodában akkor magyar nem is volt kívülünk, jellemzően oroszok (állítólag lenyaralják a szuezi gátat), meg arabok (nemcsak egyiptomiak) voltak, s az arabok általában családostul, nagycsaládként, egy idős párhoz több középkorú házaspár és sok gyerek tartozott. Érdekes volt nézni ezt a felénk lassan eltűnő családformást, s feltűnt, hogy az arab férfiak marokszám viszik a datolyát, s élvezettel, harsogva harapják.

Hát, ha ezt így eszik, akkor olyan nincs, hogy én meg csak kiköpjem, - gondoltam, és juszt is enni kezdtem. Eleinte továbbra is nagyon sz* volt. Nem tudom mikor fordult meg bennem az ízlelés és a tapasztalás, de rájöttem: a friss datolya fanyarsága finom és valami hihetetlen módon oltja a szomjat! S az íze is megszerethető (kökény-effektus, nem?), s eljutottam oda, hogy vadásztam a friss datolyára…Szerintem ezért is olyan jó az oázisokban a datolya, s eszik a sivatagokban közlekedők.

datolya friss.JPG

Van egy nagyon szép mese egy hatalmas datolyafáról. Amikor Sába királynője útra kelt bölcs Salamon király meglátogatására, visszafelé Salamon király elkísérte egy darabon, s ahol a sivatagban elváltak egymástól, Sába királynője elültetett egy datolyafát. Te leszel a legnagyobb, leghatalmasabb datolyapálma a világon – ígérte neki, - hatalmas, egyenes derekú, és senki előtt nem hajolsz meg, mindaddig élsz, amíg Salamonnál hatalmasabb királlyal nem találkozol.

Sokan jártak a sivatagban a karavánút porában, ettek volna a datolya magasban csüngő, ízes gyümölcséből, de senki nem érte el. Ott állt büszkén a pálmafa akkor is, amikor arra menekült egy idős férfi és egy törékeny asszony egy kisgyermekkel. Szegény emberek – gondolta a pálmafa, cserepes az ajkuk, éheznek és szomjaznak, ki tudja, honnan menekülnek, milyen jólesne nekik az én fenséges gyümölcsöm, de hát túl magasan teremnek ahhoz, hogy bárki ember elérje őket. Szegény József, mert ő volt az egyik menekült, nézte a datolyapálma hatalmas koronáját a magasban, széles, sima törzsét, és csak sóhajtva mondta Máriának: reménytelen, nem tudunk szedni a datolyából. A fa árnyékába húzódtak, lepihentek.

A kisgyermek felállt, odatotyogott a fához és megkérte: pálmafa, adj nekem datolyát.

A hatalmas, sudár pálmafa egész testében megremegett az édes hangtól, zúgás támadt a koronájában, megfeszült a törzse, zengett az egész fa és csikorogva, lassan a fatörzs ívbe gördült, s a lombozata az édes gyümölcsökkel leértek a földre a kisgyermek elé. A gyermek bőven szedett mindenkinek, aztán megsimogatta a datolyapálmát: köszönöm.

A fa sóhajtva felemelkedett, eláradt benne egy édes bizonyosság, ez a kisgyermek hatalmasabb király lesz Salamonnál is.

Amikor legközelebb arra járt egy karaván, döbbenten látták, hogy a századok óta dús lombú pálmafa kiszáradt…

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil