Azt hiszem, ideje a fűszerekről mesélnem, mert Katinka megkértél, segítsek neked fűszerkertet összeállítani. Aztán meg azt is kérted, mutassam be őket részletesen.
Amikor fűszernövényeket választasz, az első kérdés: mennyi helyed van, és utána, hogy az alább felsoroltakból mi kell neked igazán, hiszen a legfontosabb az, hogy mindenki csak maga tudja, milyen fűszereket szeret, s mire van igénye ezekből a főzésnél.
A következő kérdés ugyanis az, hogy az adott helyen pl. a konyhaablakban vagy egy teraszon hány cserép – vagy a kertben hány tő fér el, s ha a kertről van szó, akkor milyenek a körülmények.
Pl. én egy cserép bazsalikomot, egy snidlinget, esetleg egy majorannát és egy rozmaringot tartottam, ha tudtam a konyhaablakban – egy aloe vera (gyógy) kaktuszt!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az én csoportosításomban a következő szempont egy adott fűszernövény kaphatósága, vagyis érdemes azt itthon tartani, ami nehezen kapható, de szívesen használom. Vagyis hogy a megkívánt fűszerekből :
1. Mit lehet nehezebben kapni, és ezért érdemes itthon tartani (vagy persze nem is kapni…) Ilyen pl. a koriander, egy cserépnyi saláta, borsikafű (erdélyiesen: csombor, lestyán (ahogy Melinda mondaná: leostyán), tárkony, majoránna, zsálya.
2. Mi az, ami jó, ha frissen van kéznél, ezért érdemes a háznál tartani Ilyenjeim: Bazsalikom, kakukkfű, snidling, rozmaring, majoránna, oregano, babér, citromfű, menta
3. Mi az, amiből olyan sok kell, hogy úgy sem tudok eleget tartani. Hát biza ez a zeller, petrezselyem, kapor. Pont azok, amiből talán a legtöbbet használom…bár már a zellerből is próbálkoztam a teraszon, és nagyon jól bejön!
Legfontosabb fűszernövényeim
Tehát a legfontosabb, általam legtöbbet használt zöldfűszerhármas, ezekből nem lehet eleget tartanom, (ami a kertünkben van, plusz amit Ibitől kapok, az is kevés, a piacon veszek hozzá), s ezek a piacon is, üzletekben, zöldségesekben, hipermarketekben is kaphatók, ha van kertetek, és az kutyapisitől, macskakakitól védett, ebből érdemes ültetni!!!!!!:
- petrezselyemzöld (csak mutatóban van egy cserép, „szűk keresztmetszet” esetére – szinte minden ételhez jó, pl. arab fűszerezés szinte nincsen nélküle)
- kapor (nem tudok eleget ültetni, Ibi kertjét is kipusztítom, annyit használok, állandóan kovászolok, savanyítok, kaprozom a főzelékeket…)
- zellerzöld (bableves, húsleves, zöldségleves alapja, magyaros töltött paprikák titka, stb.) tartok 1-2 gumót. Szerencsére gyakrabban lehet zellergumót zöldjével venni, mint fehér répát, vagyis petrezselyemgyökeret zöldjével.
A következő fűszerhármas erősen erdélyi-tót különlegesség, és kertben is, cserépben is jól eltartható évelők, nemigen kaphatók csak kertészetekben, tavaszi piacokon, tehát ezek fontosak a kertünkben, érdemes ültetni őket, mert hálásak, nagyon bokroznak:
- lestyán (nincsen csorba lestyán nélkül – mi pedig igen gyakran eszünk csorbalevest, tehát ez alapfűszerünk)
- borsikafű (mit sem ér a káposzta borsikafű nélkül – és nem könnyen kapható még egy piacon se könnyen, tudjátok, a tót strbik és az erdélyi csombor)
- tárkony (vadleves, ragu, zöldséges, erdélyi ételek alapja, ritka jószág, pedig egy tárkonyos pulykaragu vagy a Kisbagi Csárda tárkonyos vaddisznóragu levese, tárkonyos zöldbabfőzelék mi lenne nélküle?)
A mediterrán ízek alapja, és a magyar konyhához is illik, lehet kapni cserepekben is, pótolhatóak, ha elfogytak:
- Oregano (olasz ételekhez, görög salátákhoz…)
- Bazsalikom (pestóhoz, pizzákhoz…)
- Rozmaring (bárány és egyéb húsokhoz, paradicsomsalátához, stb.)
Nehezebben kapható, ezért tavasszal begyűjtendőek, piacról, kertészetből, vagy kertben termeszthető – bár fagyérzékeny!!!- ráadásul hálás és igénytelen (!) évelők:
- Majoránna (mindenhez, ami magyaros étel: pörkölt, gulyás, máj és gombóc, fasírt, töltelékek, hurka és egyéb sültek,,,)
- Kakukkfű (kacsák, libák, szárnyasok és vadak titkos fűszere, egzotikus saláták, fűszerkeverékek, különleges teák, hólyaghurutok elrettentője…)
- Zsálya (kicsi cserép is elég, igen intenzív az íze, de babhoz, paradicsomhoz, - pótolhatatlan)
Egy-egy cserép és fantasztikus ízek a konyhában:
- Menta (szósznak, teának, dísznek édes levesekbe, mártásokba, gyümölcsökhöz, parfékhoz, fűszer krémekbe, sós kencékbe, csokoládéba…)
- Snidling (körözött, vaj, tészták, töltelékek, pörköltek, saláták, stb., bármibe, ami hagyma mehet…)
- Citromfű (saláták, teák, na de milyen finom, élénkítő, fejfájást csillapító teák…)
Ha odahozza a szél, a természet, hagyni szoktam, hogy ott legyen: csalánt, porcsint, tyúkhúrt, (ebben a sorrendben alant a képek!), csorbókát vagyis gyermekláncfüvet, s akár cserépbe is mentendők! Ugyanígy ajándék gyógynövény a vérehulló fecskefű!!
Ha van olyan kertetek, hogy füvészsarkot vállaltok benne, akkor minden évben érdemes vetni kaprot, ültetni bazsalikomot, s bízzatok benne, hogy saját magjukról szaporodnak, ha egyszer befészkelik magát, benn maradnak!
Zamatos turbolya, a gyönyörű kékvirágú borágó, az ezüstös szőrös borbolya… mind vethető, termelhető a kertben, sajna nem cserépbe valók – legalábbis nálam nem érezték jól magukat a cserépben.
Konyhakert esetén kihagyhatatlan, érdemes ültetni:
- Zöldhagymát, fokhagymát és snidlinget
- Sok-sok borsmentát - s hagyni, hogy szaporodjon
- Citromfüvet szintúgy
- Évelő borsikát is érdemes ültetni, időnként tőosztással szaporítani. (Felkopaszodik néha és persze nem mindegy, milyen fajtája kerül a kertbe!)
- S ha konyhakert: édeskömény!
Virágoskert esetén is érdemes konyhában gondolkodni, rengeteg ehető virág van:
Borágó, körömke, ibolya, árvácska, verbéna…
Most majd egyesével megpróbálom úgy bemutatni a fűszernövényeimet, hogy néznek ki, mire használom őket, stb.
Fűszerkert használati útmutató:
Tavaszi balkonkert tennivalói
Látjátok, hogy elfagynak, elkopaszodnak, elszáradnak a virágok? Tavasszal átnézni, pótolni kell az elfagyott növényeket, az egynyáriakat is újra be kell gyűjteni. Én a Bosnyákon veszem a palántákat, van egy nagyon klassz nő, stramm, életerős virágai vannak!!
A talajt cserélni kell, legalább két évente a cserepekbe, és persze a régi talajt egy kis tápoldattal javítani érdemes.
Ki kell szedni az elszáradt részeket, ami nem hajt, az elfagyott, levágandó…
Nyári fűszerkert
Ilyenkor már csak locsolok 2-3 naponta, tápoldatozok 1-2 hetente.
Leszedem a fölösleges fűszernövényt, és szárítom, fagyasztom. A bazsalikomot folyamatosan visszacsípem, nem hagyom nagyon virágba menni, mert akkor utána (jól végezte a dolgát) s kiszárad, s ha visszacsípem egész őszig csak hajt és bokrosodik szépen.
Őszi tennivalóim:
Ősszel már csak ritkábban locsolok, s ha esik az eső, még ritkábban. A fűszernövényeket fagy előtt érdemes még utoljára begyűjteni (zellert, petrezselymet, borsikát, kakukkfüvet és rozmaringot azért hagyom, de a többi elfagy rögvest.)
Ha az egynyáriakat nem akarom elfagyasztani, be kell menteni a konyhaablakba.
Az évelőket érdemes kicsit védeni: a cserepek alá szigetelő anyagot tenni, akár az egészet bebugyolálni vagy simán védett, melegebb kinti zugba eltenni őket. A szabadban lévők tövét kis falevéllel érdemes búbolni.
Ezeken a képeken láthatjátok a zöldfűszereket, amiket a begyűjtéssel lehet használni egész évben! Levesbe, pörköltbe, húsok ízesítése, pácolása, salátaöntet, mártások ízesítője...