Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.29. 19:56 mijemaja

Kovászolt cékla avagy cékla kovászolása

Címkék: cékla befőzés savanyúság probiotikum #összes kovászolás

kovászolt cékla1.JPG

a kovászolandó cékla az ablaban egy naposan....    öt naposan......egy hét után roppanósan, kovászolva

Sokféle savanyút készít az ember, s szinte mindenféla zöldségből van is rá lehetősége. A céklát mi Aszódon sose kovászoltuk: ettük ecetesen, kész. Aztán ettük sütve, később kecskesajttal, fetával, párolva, köretnek, salátának, hússal…Lénával találkozva a borscsok világába belépve rájöttem, az egyik legjobb borscs a zöld borscson kívül a kovászolt céklával készült változat.

Azóta kovászolok céklát, bár ez elég magányos dolog, a céklát kovászoltan is csak ketten esszük Fannival a háznál…

Ha nézitek a képeket, látható a feladatsor.

kovászolt cékla2.JPG

Céklákat megmosom, meghámozom, tiszta üvegedénybe teszem.

Vizet teszek forrni, és literenként egy igen púpos ek kősót teszek, és babérlevelet, pár szem borsot, egy borókát, két szegfűborsot, 5-6 koriandemagot. Beleteszek pár zellerszárat levelestül egy csípős paprikacsumát is, ha van. Felforralom, kézmelegre hűtöm.

A céklát leöntöm vele. Az üveg nyakáig töltöm meg, ott gézlapron belerakok egy barnakenyeret. Üveglappal lefedem, fényre teszem egyenletes melegre az ablakba.

5-8 nap kell, míg kovászolódik, mert sok függ a napfénytől is, a hőmérséklettől is, az üveg nagyságától, a céklák méretétől is.

Én mindig teszek mellé répát is, fokhagymát is, a cékla szárát is belevágom.

Nagyon egészséges savanyúság! S nagyon finom vele a borscs!!

Szólj hozzá!

2012.10.29. 16:20 mijemaja

Stroganoff marha céklával

Címkék: gomba sült tejföl marhahús főétel párolt cékla húsok orosz konyha #összes

Marha sztroganoff módra.JPG

Ha erős, tartalmas hús kerül a konyhátokba, akár marha, akár vad, érdemes Sztoganoff-féle ízesítéssel készíteni. Azért nem „módra”, mert az hirtelensült pirítást igényelne – s nem párolást, s arra nem minden hús alkalmas. Persze ha bélszín kerül a konyhába, akkor azt Sztroganoff módra érdemes sütni, de a lapockát már meg kell párolni, az nem megy sec-pec pár perc alatt. Ráadásul ezen a néven annyi változat létezik, győzzétek végigfőzni őket…

Hozzávalók és előkészítésük ahhoz, ahogyan nálunk járja:

-  fejenként (férfiaknak legalább) egy szelet hús, 4 főre 50-60 dkg elég, mert dúsítják a hozzávalók – a húst csíkokra vágom, mint a tokányba, de kockázhatom is

-  2 nagyobb hagyma (egyiket kockázom picire (sűríteni), másikat félcentis, vastag karikákra vágom (mások szerint sok kis gyöngyhagyma)

-  1-2 cékla (ha kovászos, még jobb!) 

-  kovászos vagy sós erjesztésű uborka (fejenként 1-2 db, egy, ha nem szeretik annyira, 2, ha jobban szeretik – mint pl. mi) levével együtt kockázva, karikázva

-  1-4 fej gomba kell tányéronként, vagyis ¼ kg elég – nem lehet túl gombás, a gomba csak adalék s nem alapanyag! A gombát mosom, tönkjük földes végét levágom, lekaparom, s vékony, formás szeletekre vágom – ha lehet, kalap és tönk egyben mutasson szépen majd a tányéron. Orosz ételről van szó, persze erdei gomba az igazi…

-  1-2 dl tejföl, 1 ek liszt

-  egy ek mustár 4 -5 főre, édeskés sárga, ilyet ettem Oroszországban, Moldvában még most is ezt szeretik, szóval sárga mustár (Olvastam mustár  helyett paradicsompürés változatot is – ha akarjátok, próbáljátok ki!, nekem azzal nem tetszik a mártás színe)

-  szegfűbors, bors és só, tálaláshoz friss zöldfűszer, petrezselyemzöld

 

Egy lehetséges elkészítése:

Indulásként nagyobb serpenyőben, széles lábasban olajat (ha őshonosan készítem, akkor diónyi vajat) melegítek,

A húsdarabkákat megszórom a fűszerekkel, s ha forró a zsiradék, rádobom, átforgatom és megpirítom nagy lángon, fedő nélkül őket.

Amikor a hús megpirult, hozzáadom az aprózott hagymát, jól átforgatom, - ha bélszín, akkor hozzáadom a durvára karikázott hagymát és a csíkokra vágott céklát is. Itt jön a mustár, mert a mustár, a kovászolt uborka és leve a tejfellel igen jó savanykás ízt ad a végére.

Ha nem bélszín a hús, akkor kis kovászolt levet adok alá, szinte kanalanként, ahogy igényli, és forgatom, párolom. Ha már szinte puha (hús válogatja, mennyi idős, milyen féle), akkor adom hozzá a szépen vékonyra felvágott gombát, kockázott uborkát és fedő alatt párolom készre.

Tapasztalatom, hogy a kovászolt (vagy a sós erjesztésű) probiotikumokkal teli lével főzött ételek igen jók, akár levest, akár főzeléket, akár párolt húst készítek. Néha az olajban pácolt húst csak leöntöm a kovászolt lével és addig sütöm, míg a lé nagyja elpárolog, a hús megpuhul, akkor elkeverem benne a tejfölt, és kész is a finom étek!

Amikor kész, megszórom a markomba felvett liszttel (erre mondtam, hogy kb. egy lapos ek), elkeverem és felengedem egy dobozka tejföllel.

Tejszínt ajánlanak a legtöbb helyen, de az oroszok a tejfölt szeretik, és ha valamiben uborka van, kovászolt lé és cékla gombával – az igazi orosz ételek, és tejfölt kíván. 
Tálaláshoz friss zöldet, egész petrezselyemszárat is illő  a hús mellé kínálni. ÉS ECETET! Mert ha nem elég savanyú, akkor ecettel illő savanyítani.Ne feledkezzetek meg az almaecet szuperegészségmegőrző és immunrendszerjavító  hatásáról!

Persze citrommal is lehet savanyítani!

 

Variációk és egyéb megjegyzéseim:

  • Alternatíva, ha pácolni akarnátok a húst, mert látszik, hogy öregecske állat és régi vágás, (pl. hipermarket szerzemény): a mustár és az olaj összekeverhető az elején,és abban pácolom a húst (akár több napot is) pirításig.
  • Szoktak répát is hozzáadni ehhez az ételhez  – a Sztroganoffnak is x féle változata van tejszín, tejföl, fűszerek és húsféle, párolás, pirítás, savanyú uborka vagy kovászolt uborka, hozzáadott egyebek szerint… Szóval ha céklát vagy uborkát kovászolok, szoktam répát is mellé rakni, (az így kapott savanyúrépa igen jó magában, finom és egészséges savanyúságnak, reszelve vagy kockázva főzeléknek isteni!). Ha úgy adódik, hogy van kovászolt céklám, akkor én is szoktam a céklával egyidejűleg egy ki kovászolt répát is a hús mellé csíkozni.
  • Van, aki pirospaprikát is tesz bele, mások csípős zöldpaprikával ízesítik.
  • Van, aki zöldségeket, pl. zöldborsót, kaprit, snidlinget, fokhagymát ad hozzá. Ezek illenek a savanykás tejfölös ízekhez, de minek túlköltekezni, ha nélkülük is teljesen finom? A gomba, a cékla, a hús és a kovászos uborka a hagymás-kovászos tejfölös mártásban önmagában szuperötös, nem?
  • A kapri egyébként nagyon jó bele! Másnap érdemes megújítani vele a maradékot…
  • Van, aki fehér borral önti fel, mások (ez már kezd fidesz kérdőív lenni) vörösbort adnak hozzá. Ön melyikkel ért egyet? – kérdés helyett azt mondom, az orosz étkezési kultúrát követve, a pezsgő lenne a logikus válasz.
  • Van, aki forrón szereti – de hát az Tony Curtis. Viszont ha idáig átolvastátok, láthatjátok, nincs szentírás a Sztroganoffra. Legyetek bátrak és kísérletezgessetek nyugodtan azzal, ami van a konyhátokban!

Ez a készítési mód alkalmas a marhán kívül vadak, más húsok ízesítésére, nagyon jó vele a pulyka és a csirke is!!

Wikipédia információ: Van egy 1861-es szakácskönyv, Elena Molokhovets „Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju” néven (Marha strogonovski-módra mustárral) szerepelteti.

Az alaprecept állítólag egy 18. századi francia szakácstól származik, aki gazdájáról, egy orosz kereskedőről nevezte el ezt a húsételt. Akkortájt a megpirított, hirtelensült bélszínhez vajon készítették a mustáros, tejfölös mártást hagyma, cékla és gomba, ja és paradicsomsűrítmény nélkül, na de azóta ezek már különféle kombinációkban, de szerves részei a nemzetközi recepteknek. A mártáshoz adták a húst és összeforralták – lehet próbálkozni az autentikus elkészítéssel, ha Elena Molokhovets nevére rákerestek, a recept szerintem fenn is van a neten!

Van egy erdélyinek mondott étel, ami viszont előfordul a felvidéken is, és aminek az eredete a középkori magyar királyi konyhákban is fellehető, s ez pediglen a savanyú vetrece (bár a sváb mismás is érdekes lehet). Szalonnás tokány az alapja, amit mustárral, tejföllel és ecettel savanyítanak – ha van hasonlóság, azt talán az 1800-as években Sztroganoff szakácsa is tudhatta…(Érdemes volna utánanéznem, Váncsa István vajon mit gondol erről a kérdésről, ő biztosan tudja még a választ is! El kéne mennem egyszer egy üveg saját termelésű villányi borral hozzá, és megkérdezni.)

 

Szólj hozzá!

2012.10.28. 19:44 mijemaja

A csorbóka vagyis a gyermekláncfű levele a konyhámban salátának és egyebeknek

Címkék: pitypang főzelék mártás vegetáriánus gyógynövény gyermekláncfű zöldsaláta #összes csorbóka szelíd csorbóka

gyermekláncfű1.JPG                      leszedem………………………megmosom…………felhasználom a zsenge levelét

Pongyolapitypang - Taraxacum officinale  -ez a hivatalos neve annak a növénynek, amit gyermekkoromban csorbókának hívtunk, amíg fogazott zöld levélcsomó volt, ha virágzott, gyermekláncfűnek, és tejesfűvirágnak is, a tejet néha szopogattuk a száráról (piszok keserű ám! versenyeztünk, ki bírja tovább…nagyon egészségesnek mondták, de azt is, ha sokat szopogatunk, rágcsálunk belőle, azt már mérgezőnek tartották az öregek). Virágából koszorút, karkötőt, nyakláncot fontunk Csobánkával és a többi lánnyal, a virágok csukódtak: reggel szét, este össze, s azt néztük, ha nap közben bezáródtak, akkor iszkoltunk haza, mert közelített az eső. Ha beérett a virág bóbitásra, már pitypang volt a neve. Akkor versenyt fújtuk a széllel, azon versenyeztünk, ki tudja egyetlen fúvással elrepíteni valamennyi repülőszőrös magját. Ha senki sem, akkor az győzött, akinek kevesebb mag maradt a bóbitából. Találkoztam olyannal, aki azt hitte, a tejedző szára miatt ez a kutyatej – hát nem, az nem is így néz ki és nem is ehető!!

gyermekláncfű2.JPGA minap, ahogy készítettem a paradicsomban sült tojást, a feldolgozási maradéknak minősülő a kivájt paradicsom belsőből salátát akartam készíteni. Szeretek zöldfűszert, zöldsalátát keverni hozzá, had legyen még egészségesebb, így aztán kimentem a kertbe. Ősszel, tavasszal hajt zsengén a csorbóka, találtam is, letéptem a belső zsengéit, megmostam és a paradicsom mellé raktam. Egy részéből csorbókamártást csináltam, s a töltött sült paradicsom mellé kínáltam.

Nagyon passzolt a paradicsomsalátához a csorbókalevél és a sült paradicsomhoz is a mártása, és ahogy ettük, s dicsérte is apátok, milyen finom. Ekkor jöttem rá, hogy én még a csorbókáról se írtam nektek, pedig elég sűrűn esszük. Leginkább elsunnyogtam ezt is bevallani, mint a tyúkhúrt. Ha megnézitek, a levele hasonlít a rucolára, és ti észre sem veszitek, mikor melyik kerül elétek. Ha azt mondanám: „ez csorbóka”,- apátok felhorkanhatna: De hát azt a nyulak eszik?! Igaza van – eszik a nyulak, mit eszik, zabálják! Eszik a kacsák, a tyúkok, a disznók, a lovak, a tehenek…Nem véletlenül, egészséges, tele van mindenféle értékes anyaggal: vitaminokkal és májműködést serkentő keserűfélékkel is.

A levele, a gyökere, a szára és a virága is ehető… tea főzhető minden felsorolt részéből, és a tea emésztésserkentő (vagyis segít a székrekedésben, és nemcsak abban, van egy kis vizelethajtó hatása is!), epeműködés serkentő (segít az emésztésben, puffadás ellen hat). Sőt, betegágyasoknak is adták: étvágyjavító hatása volt, talán a szárából folyó tej miatt tejserkentőnek vélték.

Gyermekláncfű tea készítése:

Levélből forrázással és áztatással készítem, mint a gyógyteákat. Nem túl jó a tea, de vizelethajtó, én inkább csalánnal, zsurlóval keverem, úgy finomabb.

A gyökeréből a teát úgy készítem, mint a fagyöngy teáját: éjjelre beáztatom, másnap felmelegítem forrásig, és 10p múlva leszűrve, langyosan iszom.

Amikor mama epeműködése leállt és besárgult, azt javasolták, pitypanggyökér (vagyis az ősszel kiásott! gyökér) teáját készítsük el neki, az majd beindítja a májat – sajnos más oka volt, mint kiderült, az epevezeték zárult el és daganat miatt, azon a tea nem segíthetett…

A levelek hasznosítása

gyermekláncfű3.JPGGyermekláncfű levele fiatalon, virágzás előtt ehető salátának, főzelékként, később ehetetlenre megkeseredik. Emiatt leszedem a „tőrózsából” (ez látszik a kép közepén) bimbónak induló szárat – az késlelteti egy darabig a keserűséget, tovább hosszabb ideig szedegethetem a leveleket. Jó salátának, salátaöntetnek, főzeléknek, levesbe, töltelékbe, fasírtba is.

 Gyermekláncfű öntet salátához a levélből:         

gyermekláncfű4.JPG

 

Ilyen módon az olajat ízesítem a salátalevéllel.

Levelek, olaj, citromlé, só, bors = turmixba teszem, összeturmixolom és finom halványzöldes öntetet kapok!

A képen jégsaláta, gránátalmamag és egy pici rámorzsolt juhtúró a saláta. 

 

Gyermekláncfű levél a salátákban

gyermekláncfű5.JPGA csorbókát bármilyen salátába berakhatom. Szinte minden salátával harmonizál: hasonló az íze a rucolához – úgy is szoktam mondani, ha rákérdeztek, mi ez, ez amolyan rucola-féle saláta.

Néha keserű a levél (minél öregebb, annál valószínűbb, s ha virágba szökik már ehetetlen!) – ezért kóstolom a végét  leszedéskor, ha akkor elfeledném, felhasználás előtt (elvégre lehet természetközeli, de nem lehet ehetetlen, amit elétek teszek az asztalra).

gyermekláncfű6.JPG

A csorbóka nálam nem saláta alap, hanem domináns ízesítő a salátában. A fenti négy kép persze csak példa, hiszen nagyon sokféleképpen használhatjátok! A képeken látható salátákról röviden írnék. Legyen a felül látható kép A, az alatta lévő három kép balról jobbra legyen B, C és D.

A.) mindig szeretek egy erőteljes salátához egy zsengét mellékínálni, így a csorbóka mellé sok zsenge tyúkhúr és madárbegy saláta –rövid  nevén madársaláta- került, répa vékonyra szelve, és almaecetes, sós olaj lett az öntete, úgy emlékszem, itt balzsamecetből is csöppentettem hozzá!

B.)  Újhagymával, lilahagymával, citromlével sóval tálaltam a csorbókát, de sok hagymával, mert önmagában azért túl tömény lenne.

C.)  Piros paprikareszelékkel, reszelt retekkel olajos fehérborecettel  raktam elétek, igen jó változat!

D.) Sok jégsaláta, kevés citromfű, korianderzöld és pici sóska a csorbókalevél mellé – ez volt a saláta, citrom és olaj a kísérő.

A mellrákom óta a salátákhoz általában olívaolajat használok, néha rizsolajat, sütéshez napraforgó vagy kukoricaolaj is kerül. Nem sajnálom a nyers, extra szűz olajat a salátához, volt egy római mondás, nagyon pontatlanul idézem, csak a lényegét, a jó salátához fűszerből kell a koldus, vagyis a legkevesebb, olívaolajból mint a császár, vagyis bőségesen.

            

gyermekláncfű7.JPGCsorbóka vagyis gyermekláncfű főzelék (leginkább tejszinesen)

Kiegészítő zöld a sóskafőzelékhez, spenóthoz, mángoldhoz – magában nem jellemző.

Krumplifőzelékhez viszont fantasztikus a végén 1-2 marokkal belekeverni.

Bármilyen zöldséges levesbe jó beletenni 1-2 marékkal, ragulevesekhez… - Önmagában nem készítek belőle levest, de a kép is igazolja - finom kis ízesítő a végére...

Feta, kecske vagy juhsajtokat gyakran ízesítek vele, de majonézes salátákba, körözöttekbe is (!!!!!!!! Körözöttekben igencsak!!) jó!!!!!!

Mártásnak

gyermekláncfű8.JPGA csorbókamártást nem tisztán gyermekláncfűből készítem, mellé teszek ezt-azt, ami zöld itthon van, akár kis fűszert is, leginkább petrezselyemzöldet.

A zöldeket a fokhagymás mángoldhoz (blitva Horváthonban) hasonlóan fonnyasztom, de a gyermekláncfű levelet nem blansírozom előtte. Vajat olvasztok (olaj, zsír is jó, de vajjal és tejszínnel az igazi!), megfonnyasztom, meghintem egy-két maréknyi liszttel- A tálban látható mennyiségű salátához 1 ek (egy marék) liszt elég. Átforgatom és 1 dl tejjel felengedem, összeforralom. (Tejszínnel jobb!) Sózom, borsozom.

Jó így is, turmixolva is. Az így kapott mártás (akárcsak a sóska vagy spenót, netán a rucolamártás is) kellemesen savanykás, kesernyés – nagyon kellemes- A mártás képét fennebb már bemutattam.

 

Csorbóka pesto:

gyermekláncfű9.JPG

Csorbóka levelét a bazsalikom helyett teszem bele a pestóba -kiválóan ízesíti!- , mellé kis fokhagyma, esetleg kis hagyma, dió, (mandula vagy fenyőmag) kerül és péppé turmixolom finom olívaolajban.

A képen még csak a csorbókás olaj látható, a fenyőmag és egy kis reszelt parmezán igazi különlegessé teszi akár hús, hal mellé, főtt tojáshoz vagy tésztára használom.

Ha így marad, akkor húspácként használom – és meg is sütöm a húst vele!!

A képen egy vegyes zöldpácot használtam, bazsalikom, zellerzöld, petrezselyemzöld, csorbóka van benne az olajjal összeturmixolva.

Saláták díszítéseként, extra ízesítéseként SZUPER!

gyermekláncfű10.JPG

A saláták tetejére is szeretem szórni díszként a gyermekláncfű gyenge levelét, főleg aktuális virágokkal vegyesen. Tavasszal is ősszel is eltérő egy-egy csorbókatő hajtása, virágzása, előfordul simán, hogy van zsenge levél és friss virág is a réteken, a kertben. A salátára kerülhet a gyermekláncfű virág szirma és egy másik tőről a friss levél.

Pl. a montenegrói tonhalas salátában is!

Sajtos ételekbe is lehet keverni,  – leginkább rántottába.

A gyermekláncfű virágok konyhai hasznosítása

gyermekláncfű11.JPG 

A gyermekláncfű sárga virágát leves, főzelék vagy saláta díszítéseként szeretem használni, akár egészben, akár szirmokra szedve – de ahogy belegondolok, leginkább szirmokként, a virág közepe néha elkeserítően keserű, a szirom soha.

A Zágonból származó, Aradon élő Irma néni Ceaucescu diktatúrája idején mézet főzött a gyermekláncfű virágából, azzal édesítettük a jegyre kapott kevéske cukor és a hiánycikk méz helyett a mentateánkat elvégre tea se volt a boltokban, csak a kertekből került hozzávaló…) – Nyáron már elkértem tőle a receptet és majd felteszem azt is nektek. Ahogy a gazdasági és a politikai helyzet alakul, főzhetünk még mi is gyermekláncfűből mézet!

 

 

 

Szelíd csorbóka, leánykori nevén keszegsaláta

szelíd csorbóka keszegsaláta.JPG 

Ha hiszitek, ha nem, ez is csorbóka, csak másféle – disznók kedvence volt. Sokkal hamarébb keseredik, mint a pongyolapitypang, de ha igazán zsenge, nagyon jó a leveléből a főzelék!

 

 

 

3 komment

2012.10.26. 22:17 mijemaja

Tonhal saláta héjában sült krumplival

Címkék: reggeli saláta halak krumpli előétel tonhalkonzerv #összes kenyérnélküli

tonhalsaláta krumplival1.JPG

Amióta apátok nem eszi a kenyeret, igen sokféle salátát prezentálok neki, ez épp olyan, hogy nem is igényel kenyeret, a héjában sült krumpli és a zöldségek a hallal, zöldfűszerrel együtt lazán ehetőek, tökéletes harmóniát adnak kis a tányérunkon.

Az a jó benne, hogy egészséges, nem hizlal és finom is – ráadásul nézzetek csak utána, egy finom tonhalkonzerv saláta árából, (ami ugye csak egyszemélyes adag), az egész családnak futja a reggeli saláta.

Hozzávalók a felső képen:

Csípős zöld paprika, uborka, paradicsom – ez mind összeaprózva. Rio Mare tonhalkonzerv olajban,  s így nem is kell olaj hozzá, kis citrom pikánsítani, és sok zöld, a képen látott formációban petrezselyemzöld és céklalevél, de jó lenne zeller, kapor, korander, oregano, majoránna is, sőt...

Elkészítése:

A képek persze önmagukért beszélnek és vezetnek benneteket:

tonhalsaláta krumplival2.JPG

- Mindent összeaprózok, tálban összekeverem

- Sózom, citromlevet facsarok rájuk, elkeverem

- Jön hozzájuk a tonhalkonzerv olajjal együtt.

A sok zöldet összevágva bármikor hozzákeverhetem – és higgyétek el, nagyon jók a kerti zöldek bele, a tyúkhúr, kövér porcsin, sarkantyúka levél, gyermekláncfű (felénk Aszódon mezei nevén „csorbóka”, mert amíg nem megy virágzásba, addig ehető, és addig nem is gyermekláncfűnek hívtuk), a halhoz ez mind igen jól passzol.

Szólj hozzá!

2012.10.26. 19:00 mijemaja

Tojással töltött sült paradicsom avagy sült paradicsom tojással - ahogy tetszik

Címkék: reggeli tojás paradicsom sült feltét vegetáriánus tojásétel #összes

tojás paradicsomban sütve1.JPG

Ez volt az első olyan sült paradicsom, amit meg tudtam etetni családunk férfitagjaival: a kivájt, fűszerezett paradicsomot először kicsit átpirítom, aztán tojással töltve, tejföllel leöntve megsütöm. Voltaképpen ennyi a recept. A tejföl bónusz, kihagyható, sajttal is helyettesíthető, juhtúrót, sonkakockát, szalonnakockát is szórhatok a tetejére.

Nagyon finom, nagyon vega – Taminak elmeséltem, s miatta teszem most fel gyorsan, had tudja elkészíteni odahaza. Remélem, a barátjának, Attilának is úgy ízlik majd, mint nekünk!

Hozzávalók: fejenként két paradicsomot és 2 tojást, 4 főre 3-5 dl tejfölt számítok, sót és borsot na meg esetleg petrezselyemzöldet használok ízesítésre, olajat a sütéshez.

tojás paradicsomban sütve2.JPGElkészítése:

A paradicsomok tetejét picinyt levágom, magját kikaparom (jó lesz köretbe salátához).

Olajat kenek/löttyintek bele. Vigyázat! Kevés kell nagyon, ha több, kifolyik a tojástól!!!!

Az edényt is bekenem kis olajjal, aztán megrakom a paradicsommal. Sózom, borsozom.

Lefedve elég magas tűzön pár percig pirítom. (Vagy az előmelegített sütőben pirítom lefedés nélkül.)

Levéve a fedőt, elzárom a tüzet, bekapcsolom a sütőt, had melegedjen elő. Addig én beleütöm a tojásokat a paradicsomokba. Megsózom, borsozom mindet.

Tejfölt elkeverem kis sóval, borssal, ha van petrezselyemzöld, kis füstölt sajt, az is elfér benne. – Ezzel a tejföllel leöntöm a paradicsomokat, ha bőven szeretem, ne sajnáljam – engem a bőséges használatában az korlátoz, hogy apátok nemigen szereti…

Sütőben rápirítom 25-30 perc alatt. Az a lényeg, hogy legyen kis barna foltos, mint a rakott krumplinál is.

Lehet egyesével, lehet egymás mellé ültetve egy jénaiban, lehet sütőben vagy – mint Tami-  minigrillben is készíteni!

tojás paradicsomban sütve3.JPGEhető magában, balzsamecetkrémmel, spenóttal, feltétként, salátával, stb.

Megismétlem: a tejföl bónusz, nem muszáj, a megpirult tojás önmagában is finom! Beleszórt zöldhagymával, szalonnakockával, sonkával, egy ráhajtott sajtszeletet rápirítva szintúgy!

Ezen a képen csorbókamártással tálaltam elétek (amit petrezselyemzöldből, vajon párolt, kis liszttel megszórt és kis tejjel felengedett csorbókából készítettem, és persze a végén összeturmixoltam).

A mártás (akárcsak a sóska vagy spenót, netán a rucolamártás is) kellemesen savanykás, kesernyés – nagyon illett a sült paradicsom édeskés füstösségéhez.

Utóirat: Tami telefonált, elkészítette - siker, Attilának is, neki is nagyon ízlik. Elkészítette az Édes féle "grenadírmarsot", a finom paparikás krumplistésztát is, mert amíg beszélgettünk itt róla, úgy megkívánata, hogy muszáj volt, ahogy hazaért...S Nagyon jó az is! 

- o - Azóta már Tami édesanyjával is beszéltem, ez a paradicsomban sült tojás mindennapi reggelijeik részévé vált, nagyon szeretik...Nagyon örülök neki!

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil