Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.24. 21:43 mijemaja

Zöld tea jázminvirággal

Címkék: ital tea gyógytea zöldtea #összes Címkék jázminvirág

zöldtea jázminvirággal.JPG

Tavasszal szedtünk jázminvirágot, bimbót is, szirmot is. Ha valamiért nagyon szeretnék jázmint a kertembe (azon felül, hogy korán ynyílik, illatos és gyönyörű), az éppen ez: rengeteg virágot és jázminbimbót szednék, hogy zöld teába téve ihassuk...

Zöld teát lehet venni a Herbaházban – és nagyon jó ízesíteni a jázminnal, rózsaszirommal, mentával, stb.

A zöld teába szórt pár jázminbimbó olyan illatos teát ad nekünk, hogy csak a tenyerünkbe fogjuk a poharat, beszívjuk az illatukat, és élvezzük a percet…

 

Szólj hozzá!

2012.10.24. 21:30 mijemaja

Akácméz avagy mesélek a mézeimről

Címkék: méz akác akácméz #összes Címkék egyedi virágméz

akácméz albán.JPG

A fenti képeken balra Isztrián vett horvát akácmézet láttok, a többi  albán akácméz, és az információk jelentős részét a www.magyarmez.hu oldaláról vettem.

Mit is mondanak a magyar méhészek az akácmézről?

„Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz. (Stimmt. Világossárga, szép folyós, de ha nincs cukrozva, lassan folyós(!!), és finom, diszkrét illatú ez a méz. A legkedvesebb tejeskávé-mézünk!)

Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de ez esetekben is megfigyelhető a halvány zöldes árnyalat. Nagyon kevés virágport tartalmaz.

A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít, állítólag keresett export termék. Fogyasztása minden formában lehetséges önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, műzli alkotórészként stb. Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható.

A helyesen tárolt akácméz gyakorlatilag nem kristályosodik, akár egy évig is eltartható – írják ezen az oldalon, de saját tapasztalatom szerint bármeddig eltartható, hiszen – ha kikristályosodik, akkor vízfürdőn való kíméletes felmelegítéssel a kristályos cukor feloldódik, a méz újra fogyasztható.

Ha nem tudtok elaludni, 1-2 ek akácméz elszopogatása nyugtató hatású (állítólag egy pohár langyos tejben elkeverve még jobb, de az ázsiai gyomrotok miatt ezzel nem próbálkoztam.)

Viszont köhögéskor, megfázáskor, apátok kér limonádét: sok citrommal és akácmézzel szoktam neki készíteni!

Apátok gyomrába három úton juttatható be a méz:

  • gyümölcssalátákba becsempészve
  • forralt bort ízesítve (eleinte csendesen, suttyomban, aztán most már nyíltan, - sőt, ha fáj a torka, még kéri is, hogy mézzel ízesítsem.)
  • az ajtón, nyílt sisakkal a torokfájása idején lép be hozzá a méz: limonádé hivatalos alkotóelemeként, illetve citromos-mézes reszelt répaként.

akácméz isztriai.JPG

Egy fontos információ!!! Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására.

A világos, tükrösen tiszta akácméz Med bagrem dobiven je iz cvijeta stabla bagrema.Slabog je mirisa i blagog ugodnog okusa, te se stoga preporuča za djecu.enyhe kellemes íze miatt a gyermekek mézfogyasztásához ajánlott méz.

Nyugtató hatása miatt nemcsak álmatlanság, hanem stressz, szorongás ellen is jó, mert nyugtatja az idegrendszert. Gyermekkoromban a kamillateát mindig akácmézzel készítette Édesanyám, az öreg Salamon Pista bácsi volt a méhész a Csobánkáék utcájában, tőle érkezett a méz és a jótanács a méz hasznosságáról, mondván, hogy a kamilla és az akácméz együtt hatékonyabb, mint külön-külön, fokozzák egymás gyógyhatását.

Csak megjegyzem, az akácméz a legjobb telelőméz a méheknek – ez dicséri csak igazán, nem?

 

Szólj hozzá!

2012.10.23. 21:22 mijemaja

Albán párolt káposzta saláta

Címkék: saláta káposzta albán káposztasaláta #összes balkáni konyha

káposztasaláta albán.JPG

Ilyen salátát a Kék szem nevű forrásnál ettünk Albániában. Én kértem magamnak, apátok újhagymás-paradicsomosat kért, de aztán még az enyémből is kért, nagyon különleges volt ugyanis. Úgy volt savanyú káposzta olajosan, hogy előtte megpárolták, pikáns volt, roppanós, finom.

Erre még apátok is azt mondta, jól egyek belőle, hogy tudjam majd itthon is elkészíteni. Íme a receptje:

Hozzávalók:

Egy fej káposzta (vagy egy fél, ha nem kell annyi saláta, de nálunk elfogy!)

1 dl olíva olaj

Kb. 1 dl borecet

Egy húsos piros paprika

Díszítésül uborka, ecetes uborka

A káposztát először felezem, negyedelem, így vágom cikkekbe. A torzsát kivágom (megesszük!), és éles késsel deszkán kb. centi széles (ujjnyi) csíkokra vágom.

Megszórom kis cukorral, pici piros csípős paprikával, és sós vízbe rakom, és abban főzöm „al dante”, vagyis puhára, de még roppanósra. Káposztától, menniségtől függ, de 25-40 perc kell hozzá, kóstolgatom, mert másként nem kapom el jól a megfelelő állagot. Nagyon fontos a roppanóság!

Amikor a káposzta puhulni kezd, belevágok egy húsos zöld paprikát is, annak elég pár perc.

Leszűröm, tálba teszem, olajjal és ecettel elkeverem. Ellenőrzöm, elég sós-e.

Díszítés ecetes uborka darabokkal, uborka szeletekkel,

 

Szólj hozzá!

2012.10.23. 20:23 mijemaja

Isteni albán zöldségleves azaz corba me zarzavate

Címkék: leves zeller karfiol zöldségleves albán #összes balkáni konyha

albán zöldségleves1.JPG

Ezt a finom albán zöldséglevest a Vlore melletti szállásunkon ettem, (az étlapon „corba me zarzavate” volt a neve), és olyan nagyon kellemes volt az íze, hogy másnap is ezt kértem - mire kaptam egy hosszú albán választ leves helyett, némi mutogatással a konyha felé, de nem igazán értettem. Mivel harmadnap is ezt ettem volna, egy újabb magyarázat talán azt tartalmazta, hogy nincs, mert elment haza a szakácsnő…

Szóval a leves elsődlegesen zöldes volt, s minden apróra volt benne vágva, a karfiol a legkisebb rózsáira, igen vékonyka répaszeletek, kis kockányi krumplik, talán egy paradicsomhús kicsiny kockákra vágva, és nagyon sok kis szecskányi zeller, viszont a zeller teljes levélzete benne volt és a szára is félcentis darabokban, s még petrezselyemzöld is, nem kicsi, hanem nagyobb zölddel, s a szára szintúgy benne a levesben.

A jellemző íz a zeller volt és a sok zöldje – és pár levél spenót, ami benne úszott és persze csorbához illően a savanyítása citrommal.

Pont így eddig még sose készítettem – hát mostantól így is esszük idehaza, már hazaérést követően mentem zöldséget venni, hogy elkészíthessem.

Hozzávalók:

Egy kis fej hagyma, 1 közepes krumpli, 1 zöldleveles zeller, egy csokor petrezselyemzöld, egy darab karfiol, (egy darabka brokkoli és egy darabka cukkini is jöhet! Sőt, tán egy darabka fehér répa, még inkább paszternák – de abban, amit ettem, ezek nem voltak), nem túl sok, talán egy kisebb répa, 1-2 paradicsom, és pár kocka húsos paprika sem árt - ez a zöldségalap.

1 ek olaj a pirításhoz és a sűrítéshez egy ek liszt, a felengedéshez 1,2-1,5 l húslé se rossz, de sima vízzel is jó a leves.

Fűszerek: Só, bors.

Apátoknak egy darabka hús se rossz bele vagy húsgombóc is illik a leveshez! Persze akkor már nem zarzavate a csorba.

Elkészítése:

corba me zarzavate.JPG

A hagymát megpirítom, (s ha kerül egy darabka hús is, azt felkockázva rádobom, tényleg csak apátok kedvéért, mert a leves e-nélkül is nagyon finom!).

Ha már színt kap, jönnek bele az aprított zöldségek, zöldfűszerek, (a fűszerek szára, a karfiol levele is belevágva!). Átforgatom, fűszerezem és meghintem az 1 ek liszttel.

Ezt is összeforgatom és jöhet a víz.

Ha húsgombóccal készítem, akkor azt a forrás megindulásakor teszem bele, s forralom csendesen fél órát. Utána lefedem és hagyom puhulni a párájában.

Tálalás előtt savanyítom a citrommal.

 

Variációk: zöldszínű ZÖLDBAB vagy még egy csokor spenót a- mind a kettő jöhet a levesbe de csak a gyöngyözés vége felé.

Szólj hozzá!

2012.10.23. 15:34 mijemaja

Pirított tészta cukkinivel vagy cukkinis zöldparadicsommal akár csípősen is

Címkék: zöldség tészta főétel cukkini vegetáriánus sós tészta #összes zöldparadicsom

cukkinis tészta1.JPG

Hát, nálunk ez csajos tészta. Sokféleképpen készítem, de a lényeg a tészta és a pirított (nem párolt, nem főtt!) cukkini. Apátok nem eszi – de ő a cukkinit alapjáraton nem szereti-, de keresztapátok is csak megkóstolta, és inkább zsíros kenyeret kért… Azért írom le mégis az elkészítését, mert nekünk, lányoknak ízlik! Finom, gyors, egyszerű, könnyű elkészíteni, könnyű megemészteni, viszünk be vele rostot, ásványi anyagokat, maradékban kis vitamint is, összegezve, szerintem ez még nem is hizlal, igaz- nem is lakunk jól tőle hosszú órákra – épp ezért könnyű vacsora! … na, ennyi szöveg után az egyszerű leírás következik.

Négy-öt tányéros adaghoz az alaphozzávalók a következők:

1. Friss tészta, tésztamaradék egyaránt jó hozzá, és szinte mindegy, miféle. Én a pennét vagy kistestvérét a penninét, a  fusillit (a csavart picikéket), a magyar széles metéltet, az olasz pappardellét (ami széles metélt, csavart szélekkel), a farfalle-t  (tudjátok, a csokornyakkendős forma, lepketésztának is mondják) szeretem hozzá, de spagetti éppúgy jó...

2. Kell hozzá két kisebb cukkini (azokat megsikálom, áttörlöm és egy az egyben felkarikázom!) vagy ha nagyobb és öregebb, akkor azokat hosszában 4-be vágom, és a csíkok közepén minimálisan kivágom a magokat, úgy kockázom fel a cukkinit)

3. Kell valami ízesítésnek is! – és ezt elmondom bővebben (ahogy Váncsa István szokta volt mondani „Akkor én ezt elmagyarázom”…). A cukkini önmagában elég íztelen, ezért nagyon jól ízesíthető (mint a lazac, a spárga),  kell hozzá valami finom, erőteljesebb aroma, a most felsorolandók közül legalább egy, de lehet kombinálni is:

cukkinis tésztához.JPG- egy-két gerezd fokhagyma összeaprítva (ezt szinte mindig belerakom!)

- Csípős zöldpaprika felkarikázva, minire felkockázva, nagyobb darabokban, csíkokban (Ha szereti valaki a csípőset, ki ne hagyja!)

- Édes pritaminpaprikaféle összevágva )ez mindig bejön, piros-sárga-setétzöld kombinációban verhetetlen színorgia)

- vagy egy kicsi vereshagyma összeaprítva,

- pár gomba igen vékonyra vágva, - hát igen, ez a csúcs, el kell ismernem!!

- zöldparadicsom hajszálvékonyra szeletelve, - ettől igen extra, pikáns lesz az íze, csak ínyenceknek ajánlom!!!!

- esetleg szalonnakockák, amiket előre kiolvasztok, és olívaolaj helyett a füstös zsírra dobom a cukkinit (nemcsak szalonna, sonkacsíkocskák…. Hmmmmmm)

- tejföl, tejszín vagy reszelt sajt a végére

 

Ugye látjátok-érzitek, hogy minden egyes ízesítővel egészen másmilyen lesz a cukkinis tészta?

                  Cukkinis-zöldparadicsomos penne – ez egyféle étel.

                  Cukkinis spagetti  pirított gombával – egy teljesen más ízhatású tészta.

                  Cukkinis kapros tejfölös makaróni szalonnapörccel – ez már cukkini mennyország!

A cukkinis pirított tészta elkészítése.

Mindig azzal kezdem, hogy felteszem a sós vizet forrni, abban főzöm ki a tésztát. Odakészítem a tésztát, fakanalat, tésztaszűrőt a fazék mellé, ne akkor kapkodjak, ha már forr a víz.

Előkészítem a zöldségeket, tisztítom és aprítom őket, ahogy már fentebb elmeséltem.

1-2 ek olívaolajon (vajon, szalonna- vagy sonkazsíron, libazsíron – nem mindegy, bármelyik zsiradékot választjátok, másabb lesz picit az íze a végén a tésztának!) – megpirítom a zöldségeket, még a cukkini előtt: a hozzáadás sorrendjében sorolom: hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, zöldparadicsom, gomba.

Ha átpirult a hozzávaló, a fotózáskor csípős zöldpaprika, fokhagyma és zöldparadicsom került az olajba, tehát, ha ezek átpirultak, akkor teszem hozzá a cukkinit, annak olyan kevés idő kell neki! szeretjük, ha roppanós marad, sem nem túlsütni, sem túlpárolni nem érdemes, akkor cukkinikrémnek jó a vége, villával összetörve isteni pirítósra kenve!!!!!.

Jöhet a megfőtt, leszűrt tészta.

Összekeverem és kész.  -  Vagy a tésztát külön zsiradékra dobom és teljesen átpirítom – úgy is adhatom a cukkini mellé, alá, fölé…

A tejföl hozzáadására egyik módszeren: a tejfölt (tejszínt) ráöntöm és elkeverem a pirított zöldségekkel, s úgy kerül hozzá a tészta a serpenyőbe s jól átkeverem.

Ha csak a zöldségekkel keverem el – akkor a tányérra szedett tésztára teszem a tejfölös zöldséges ragut.

A másik: a kész tészta tetejét csíkozom meg pl. kapros tejföllel, egy kis sajtos besamellel.

A maradék tésztát tepsiben átpirítom. Ha van reszelt sajt, igen finom a tetején!

Rakott cukkinis pirított tészta                       

cukkinis tészta2.JPG 

Szoktam rögtön elsőre rakottan is készíteni a cukkinis tésztát, a fenti 6 kis kép sorrendjében mondom: lerakom a tepsibe a cukkinit (1), a zöld paradicsomot, rá só, bors, olaj, (2),  tészta, kis sajt (3) = pirítom 40 percet a sütőben!! És kész is (4), de lehet reszelt sajtosan is, jól megpirítva is…

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil