Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.21. 22:36 mijemaja

Borscs zölden azaz Zöld BORSCS vagyis cékla nélkül spenóttal vagy sóskával avagy a spenótcsorba

Címkék: spenót marhahús egytálétel főétel sóska orosz konyha #összes Címkék Lénától

zöld borscs1.JPG

Már meséltem róla, hogy amikor apátokkal és Ibiékkel nyaraltunk, közben megismertem Lénát, aki annyira hófehér bőrű, és olyan hihetetlenül kék szemű valamint érett búzakalászosan szőke volt, hogy muszáj volt megkérdeznem tőle, Oroszországból származik-e. Nem, Ukrajnából, de orosz az édesanyja – mondta. Az igazi borscs legalább annyira, ha nem még inkább ukrán, mint orosz, (eltekintve a lengyel alapvonaltól), tehát a legautentikusabb forrásra bukkantam Léna személyében. Beszélgettünk a klasszikus borscs főzéséről, aztán szóba jött, hogy a céklát sem apátok, sem keresztapátok nem eszi.

Nézd, zöld borscsot is készíthetsz, abban sincs cékla. – mondta Léna, látva rajtam, hogy a céklakérdés tényleg vízválasztó minálunk. (Arról nem tudott, hogy a káposzta meg a keresztapátoknál KO).-  Készítheted spenóttal, sóskával, még frissen szedett csalánnal is, de én sóskával szeretem jobban.

„Zeljonij borscs” lesz, ha így készíted.

Összeszedtem a hozzávalókat:

zöld borscs2.JPGHúsleveshez valók: marhahús 20-25 dkg, leveszöldség (hagyma, répa, fehér répa, kis zeller, 1-2 levél kelkáposzta, 1-2 gerezd fokhagyma, pár szem bors, 1-2 krumpli is elfér).

Rántás: 1 kisdiónyi vaj, 1 lapos el liszt(szalonnazsír).

Borscshoz

- a leszűrt húsleves, a felkockázott (csíkokra vágott) főtt marhahús,

- egy vereshagyma apróra vágva, 1-2 répa, egy fehér répa, fél gumó zeller reszelve, pár gerezd fokhagyma sóval, egy csík szalonnával eldörzsölve mozsárban, 4-6 szem tisztított, felkockázott krumpli

- zellerzöld, petrezselyemzöld, sóska vagy spenót

- Fűszerek: só, bors, babér

- Tálaláshoz: kapor, petrezselyemzöld, tejföl

Elkészítése Léna szavaival:

zöld borscs3.JPG

A húslevest elkészíted, aztán egy rózsaszín vajas rántással berántod, és belefőzöl pár szem kockákra vágott krumplit.

zöld borscs4.JPG

Külön megdinszteled a hagymát a répával, petrezselyemgyökérrel. Feltétlen adj hozzá jól összenyomott fokhagymát is! Ne feledkezz meg a szalonnáról sem,  a fokhagymát elkevered szalonnával,szétnyomod és úgy adod hozzá, és süsd meg rendesen zsírjára.  (Ahogy készítem: szalonnát pirítok, a zsírjára dobom a hagymát, a sós fokhagymát, és aztán abba keverem a lereszelt vegyes zöldségeket. Pirítom, átforgatom, fűszerezem, - és  jöhet bele a sóska vagy az előfőzött spenót is.)

Ehhez adod végül a zöldet, amitől zöld a borscs, vagyis a sóskát vagy spenótot összevágva. Én a spenótot szeretem előbb külön átpárolni, leszűrni, összevágni, de a sóskát simán csak összevágom és ráteszem a répákra.

Fűszerezem sóval, borssal, babérral.

Felöntöd a levessel, és összefőzöm puhára. Nem túl puhára, ne menjen szét benne a krumpli!

Ha így készíted, akkor a tányérban szórd meg kaporral, petrezselyemzölddel, és tejföllel, de adj külön tálban is mellé, had vegyenek a vendégeid maguknak.

 

Hoppá – mondtam egyből magamban – ez a borscs való a keresztapátoknak! Nincs cékla, nincs káposzta, és ha belegondoltok: ez a spenótos zöld borscs voltaképpen nem más, mint egy spenótcsorba húslevessel elkészítve...Természetsen savanykás a leves, nekem a főtt hús nem is hiányzott belőle. Érdekes, apátok - aki nem eszi a spenótot- megkóstolta, aztán evett is belőle.

 

Szólj hozzá!

2012.10.21. 20:38 mijemaja

Lazac caprése azaz caprése saláta lazaccal

Címkék: saláta lazac halak bazsalikom füstölt előétel #összes füstölt lazac saláta

lazac caprése saláta.JPG

Tudjátok, mennyire forszírozom a halak fogyasztását, mindenféle koszorúér elmeszedés ellen, koleszterinszint karbantartás végett, omega-3 bevitelére, stb., de sajnos nem sokféle halacskát szeretek igazán jóízűen enni. A finomak közé tartozik a lazac, és nyersen a füstölt lazac. Ráadásul a füstölt lazac hártyavékonyan felvágva, mindenféle salátákkal kiegészítve nemcsak finom, hanem kiadós is. Egyik féle saláta például a caprése. Nagyon szeretitek, és füstölt lazaccal is azonnal elfogy, ahogy az asztalra kerül.

Az elkészítése mindössze ennyi:

Felkarikázom a paradicsomot szép vékonyan.

Felkarikázom a mozzarellát olyan szép egyformára és olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudom (akkor a legfinomabb, amikor bivalytejből készül, és sós vízben tartva veszem, de jó a sima szalámi formájú mozzarella is).

A friss bazsalikomot levelekre tépkedem.

Sorban (szögletes, körformában, toronyféleképpen) ahogy tetszik lerakom: paradicsom, lazac, mozzarella, bazsalikom, paradicsom…

Zöldborsot reszelek rá, olívaolajjal meglocsolom.

Zárt edényben az egészet hűtőben érlelem pár órát (kettőtől a 24-ig). Reggelire, könnyű vacsorára nagyon jó. Tálalni zöldsalátákra szoktam, ha van otthon, és ha még egészségesebben szeretnétek, fekete és zöld olajbogyók kerülnek mellé.

Apátok kenyér nélkül eszi, én pirítóssal szeretem. Ennek a salátának (amit előkészítéskor lefényképeztem), a tálalását nem sikerült lefotóznom, túl gyorsan elfogyott...

 

Szólj hozzá!

2012.10.20. 22:15 mijemaja

ÁFONYAMÉZ

Címkék: méz áfonya Címke: egyedi virágméz

áfonyaméz.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudom, túl egyszerű Radnótit idézni („a csókok íze számban hol méz, hol áfonya”), de ebben a mézben akkor úgy van ott az áfonya (virágporával), hogy mézédes. Kedves lányaim, apátok csókja a jelek szerint számomra áfonyaméz…

Figyelem! Ne dőljetek be annak, ha valaki bio és egyéb bődült áron akácmézben elkevert szárított áfonyát adja áfonyaméznek!!! (Sajna találkoztam már ilyennel!) - Az akácméz áfonyával ízesítve.

Maga az áfonyaméz bőséggel illatos, ha kibontom az üveget megcsap azonnal az aromás üzenet: bennem erdőalji áfonyavirágok íze búvik – olyan finom, magában, kenyéren, és a tejeskávém is teljesebbé válik tőle. Nem ihatatlanul teszi fűszeressé (mint pl. a fenyőméz), hanem csak egy picit gazdagítja az ízét.

A méz színe közepes sárga, előbb-utóbb az alja kicsit kristályosodik fehér, aprószemcsés üledékkel.

Idézek a netről, hogy salátaönteteket próbáltak „e”adalékok nélkül tartósítani, és áfonyamézet, illetve vörösheremézet használtak a kísérlethez. Íme, az eredmény:

„A salátaönteteket - dresszingeket - olyan tartósítószerrel (EDTA) készítik, amely megakadályozza az öntetben levő olaj megavasodását. Az Illinois Egyetem kutatói kikísérletezték, hogy az antioxidánsokban gazdag méz kiválóan helyettesítheti ezt a mesterséges avasodásgátlót- és emellett fölöslegessé teszi az édesítőanyagot is, akár cukor az, akár magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.

…"9 hónap eltelte után is - mind a két fajta mézet tartalmazó - öntetünk ugyanolyan jó minőségű volt, mintha mesterséges avasodásgátlót használtunk volna." - Az áfonyaméz még előnyösebbnek mutatkozott valamivel, mint a vöröshereméz.

"Sok fogyasztó szereti, ha természetes összetevőket tartalmaznak az élelmiszerek. Számukra ez egy jó alternatíva lehetne" - mondta a kutató. (Forrás: EurekAlert)

Erős és édes, - ez jellemzi az áfonyamézet, azt mondják, ezek a földes elemek jegyei. No, ezeket csak azért mondtam, hogy még szívesebben egyétek, akár saláták öntetében is.

Szólj hozzá!

2012.10.19. 23:02 mijemaja

Sós erjesztésű savanyú káposzta DR GERSON módra

Címkék: káposzta befőzés savanyúság probiotikum #összes Gerson

sós káposzta Gerson 1.JPG

Azt mondja apátok: ez nem elég csípős. Hát, mert nincsen benne csípős paprika- feleltem.

A fokhagyma is kevés benne - konstatálta. Talán mert nincs is benne fokhagyma. Na de van benne borókabogyó és kömény is! –indokoltam.

Akkor az a  másik (kaukázusi) jobb – foglalta össze a lényeget apátok.

Hát, így került a Dr.Gerson káposztájába az eredeti recepttől eltérően nálunk egy kis csípős paprika és pár gerezd fokhagyma is…

Recept elébb, mese utóbb.

sós káposzta Gerson 2.JPG

2 nagyobb fej káposztához és egy nagy üveghez kell 5-6 szem borókabogyó, 1 ek köménymag púposan. (Én egy kis borsot és szegfűborsot is teszek mellé.)

A fejes káposztát le kell gyalulni vagy vastagabb csíkokra vágni – én vagdosom, nem kell káposztagyalut mosogatni utána.

Beleteszem a fűszereket: borókabogyót, köménymagot.

Nem az eredeti recept: 2-3 fej fokhagyma gerezdenként és 2-3 csípős zöldpaprika.

Üvegbe teszek mindent s ráöntök annyi 42 fokos sós vízet, (Tudjátok, 1 literhez 1 púpos ek és három literenként már egy kis lapos ek-t is belerakok, és 3 liter kb. elég is), ami ellepi.

Bezárom csavaros tetővel és 20-25 fokon tartom pár napig.

A forrás beindul, akkor pincében (hűvösben) kell még 5-6 hetet érlelni.

Valamikor ezt úgy olvastam, hogy Dr. Gerson féle savanyú káposzta – egyből figyelmes lettem, elvégre Dr Gerson kúrájáról először akkor hallottam, amikor megpróbáltam utánajárni, mit javasolnak rákos embereknek, mint egyfajta alternatív gyógymódot.. Nem tudom, mennyit meséltem erről, de azt mondtátok, kíváncsiak vagytok történetekre is, hát tessék.

Marci bátya (anyám testvére révén nagybátyám) lánya, Zsuzsi nekem első unokatestvérem, és kiderült, mellrákja van. Kórház, ablatió, vagyis mell-eltávolítás, hagyományos kezelések után Zsuzsi otthon gyógyult és nem talált igazán magára.

Én próbáltam utánajárni, van-e segítség, alternatív gyógymód, és ekkor találtam rá a Gerson féle diétára. A doktor magát is kigyógyította vele: de igen kemény ez a diéta. Az alapelv: minden szervezet meggyógyítja önmagát, ha rendbe hozzák, s megtisztítják a sok salaktól, méreganyagtól. Böjt, víz, sok folyadék, tea, növényi levek, gyümölcslevek, iszonyú sok –ha jól emlékszem, fekete kávés- beöntés, fizikai feladatok izzadással (tisztít!), végül lassú visszatérés egy egészségesebb étrendhez.

Akkortájt még a máj volt az egyetlen húsféle a diétában, narancslével turmixolt össze borjúmájat a doktor, mostanra ezt a Machbet-féle levet kiváltották valamivel.

Két embert ismertem, aki végigcsinálta a Gerson diétát, az egyik egy újságírónő, akinek bűzlő gennyes bőrdaganata volt, ő a Bakonyban fát vágott és diétázott, s egy év alatt meggyógyult. A másik évfolyamtársnőm férje volt, négy gyerekkel tudták meg, hogy rákos a srác, a kórházból az utolsó napokra hazaküldték meghalni- aztán ez a kúra segített szenvedés nélkül még két évet élni, azt mondták, túl későn kezdte el. Zsuzsit, az unokanővéremet nem érdekelte ez a kúra srm, bezárkózott lelkileg is, testileg is, és áttétben két évre rá meghalt. Ezért mondom mindíg: a fejben nagyon sok minden eldől, hinni, akarni és tenni egyaránt kell a karcsúságért, az egészségért, a sikeres munkáért egyaránt, - de még a párkeresésért is...

Szólj hozzá!

2012.10.19. 21:45 mijemaja

Grúz zöld szósz saslik mellé avagy a zöld adzsika

Címkék: mártás chili zöldpaprika zöldfűszerek #összes szunyeli korianderzöld hmeli Grúziából

grúz zöld szósz1.JPG

Nagyon sokáig úgy őriztem ezt a receptet, hogy ez egy szuper saslikszószt a Rica tó mellől.

A szépséges hajadon Rica és három deli testvére éltek ott az idők elején, a három testvér elment vadászni, s Rica csodálatosan énekelt. Két betyár arra járt, s dalát hallva megkívánták, megtámadták a lányt. Egy sólyom repült segítségért, jöttek a testvérek, de egyikük eldobott pajzsa elzárta a folyót, s Rica a tóba belecsúszott. Testvérei kővé váltak, és a három kőhegy őrzi húguk álmát, a három hegy a testvérek nevét, a tó a leány nevét viselve őrzi emlékezetük meséjét..

grúz Rica tó.JPGCsodaszép volt a fenyvesek zöldje között nézni a kékeszöld tavat a három hegység zöld sziluettje között, érezni időtlen békéjét a tájnak. Úgy éreztem, talán ilyen völgyet nézhetett Nagy Zoárd öreg fenyője. Meglepő volt a zöld színű szósz az útmenti árus saslikjához, de finom, meg is kérdeztem, mi van benne. (Régi szép idők, mikor még a választ is értettem…) Aztán több évtized múlva egy beszélgetésnél kiderült: ez is lehet adzsika, csak épp zöld adzsika, és sóval tartósítható.

Elmesélem nektek a már többször is evett grúz zöld szósz receptjét:

grúz zöld szósz2.JPGHozzávalók egy családi vacsorához a hús vagy hal mellé:

-          Két-három húsos erős, zöld színű paprika (vagy egy csípős zöld chilipaprika két zöld kaliforniai paprikával)

-          1-1  csomónyi koriander zöld, petrezselyemzöld, zellerzöld, bazsalikom

-          Olaj

-          Só, bors, hmeli szunyeli fűszerkeverék is jó bele

Két-három húsos erős, zöld színű paprikát veszek hozzá, (leginkább hozzáadok egy bogyiszlóit is alapnak, mert húsos is, szaftos is, ízes is, erős is). Alternatíva egy-két chilipaprika-féle is két erőteljes zöld kaliforniai paprika társaságában.

Hozzákeverek egy csomónyi koriander zöldet és egy csomónyi petrezselyemzöldet, de mivel koriander ritkán van, ezért olyankor növelem a petrezselyemzöld mennyiségét, és pár szem koriandert mozsárban összetörök, úgy keverem a paprikás zöldekhez. Nem ugyanaz! Fagyasztott koriander viszont teljesen jó bele!

Ugyanennyi zellerzöld is megy hozzá, bazsalikom is.

Nagyon kevés olajjal lazítom, (és elősegítem, hogy a fűszernövények aromái teltebben érvényesüljenek).

Szoktam beleaprítani:

-  más zöld gyümölcsöt (savanyú zöld almát, zöld kivit – a képen azért is vannak, mert akkor épp beleturmixoltam a mártásba ezt mind),

-  zöld színű zöldséget (brokkoli rózsát, karalábét)

Végül egy nagyobb fej fokhagymát megpucolok, és az egészet összeturmixolom.

Sózom, borsozom, hmeli szunyeli fűszerkeverékkel is ízesíthetem, főleg akkor, ha kevés a zöldfűszer…

grúz zöld szósz3.JPG

Tálaláshoz viszont feltétlenül kell friss zöld, leginkább korianderzöld, a képen a cserépben nevelt, virágzó  koriandert mutatom, annak a zsenge zöldje nagyon finom, a virága nagyon szép, erőteljesen korianderes ízű, aki ezt nem szereti, az ezzel ne díszítse a mártást…

Kéretik kipróbálni!

Aztán ha arányosan sokkal több paprikából készítem, s idáig eljutottam, akkor ez már megvan, összefőzhetem belereszelt erdélyi kősóval, (van olyan jó, mint a himalájai aranyárban). Erőteljesen sózom, jobban eláll, el is nyeli lassanként egy részét.

15-20 percig csendesen bugyogtatom, kis sterilizált üvegcsékbe töltöm, olajat öntök a tetejére (1 ek/üveg), meleg dunsztban hagyom kihűlni…

Sokáig eláll!

Azért kell kis üveg, mert így a hűtőben is könnyebb megőrizni bontás után felhasználásig. Nemcsak mártásként használom, hanem húst, halat pácolok benne, mártást csípősítek, pörköltet, ragut ízesítek, stb.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil