Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.26. 12:42 mijemaja

Olajos kis halak sprotnik tálalása szépen

Címkék: reggeli halak hideg citrom előétel #összes

olajos hal szépen.JPG

Ha nincs itthon semmi, akkor is akad (OK, több éves) halkonzerv, s váratlan vendégek elé a tót családok még az üres spejzet is kiborítják… Szóval ilyenkor egy menedék a halkonzerv, amit éppen így tálaltam.

Hát, ez nem épp egy magas szintű recipe, csak egy tálalási ötlet felétek: a hal olaja egy kis citrommal, belereszelt borssal elkeverve, a tányérra szedett halak csíkban körbelocsolva, petrezselyemzölddel (kapor, korianderzöld is jó!) megszórva, citrommal díszítve.

 

Szólj hozzá!

2012.10.26. 12:16 mijemaja

Fetasajt hamis dióolajban vagyis diós olajban pácolva

Címkék: reggeli dió hideg pácolt előétel fetasajt #összes

feta diós olajban.JPG

A dióolaj drága, nehezen kapni és hamar megavasodik. Csapda, hogy alig merem használni, mert drága, tartogatom, aztán dobhatom ki, mert avas. A hamis dióolaj egy kiút ebből a csapdából, ajánlom nektek is. Úgy lesz dióolaj hatású-ízű olajam, hogy nem sajnálom használni még a cseppjeit is, és nem avasodik meg, mert mindig frissen készítem a sima kis diós olajat!

A diót megpucolom (jól átnézem, szemüveggel válogatom át, mert a héj 1 kis darabkája is többezres fogtömést tehet tönkre, bocsánat a profán figyelemfelhívásért, most még nem értitek, na de majd…).

Berakom egy mozsárba és összetöröm jó erősen ütögetve, és kis üvegbe téve ráöntöm a legjobb olívaolajamat. Ám ha erre a mozsarazásra lusta vagyok, akkor berakom a diót a turmixba, felöntöm olajjal és összeturmixolom, így öntöm az üvegbe. Ez viszont nem az a jó állag, amit szeretek, szeretem ugyanis, ha a dió egy része péppé van verve, miközben maradnak benne darabok is – és ezt a mozsárral tudom elérni.   (Jamie Oliver gránit – megérte az árát! Bár vettem a TESCO-ban még egyet ajándékba Katinka neked, kipróbáltam – s ugyanúgy bevált, csak negyedannyi volt.  Az igazi persze az lenne, ha Mexikóból tudnék szerezni igazi bazalt molcajetét, űűűűűűűsóhaj meg egyebek…)

Az üvegbe teszek fűszereket, amiket a sajthoz szánok: bors, babér, boróka, koriander, ilyeneket.

1-2 nap érlelés és időnkénti rázogatás után számomra ez egyenértékű a dióolajjal, tudom, mi van benne, szóval nekem megfelel.

Jöhet a sajt! Feta, kecskesajt, birkasajt egyformán megfelel. 

Szeretem a sajtokat pácolni, ízesíteni. Tamás mesélte a minap Gináról, hogy amikor a TESCÓ-ban vásárolnak, és Gina megáll a sajtpult előtt, akkor ő tudja, ráér kimenni elszívni egy elektromos cigarettát, mert Gina a választás bőségében lelassul. Igaza van – védtem Ginát – én se tudok ilyenkor gyorsan dönteni, mert ha kinőttem a gyermekkori trappista-ementáli eidami sajt egyenuralomból, akkor igenis meg kell nézni, mit veszek s abból mit készítek. Egy gorgonzola lehet sütemény, előétel tésztás étel, a kékpenészes szintúgy, salátába is kerülhet, öntetbe is, mártásnak is – na jó, nem veszem végig miből mit készítek, a lényeg most a fetasajt.

Natúr sajtot veszek, az a legolcsóbb, és így elkészítve jobb a bolti pácoltaknál, tartósítószer mentes meg minden. 

Felkockázom. Berakom az üvegcsébe, ha van aszalt paradicsomom, chili paprikám, vagy éppen paprikapelyhem, azt is beleszórom. Ráöntöm a házi hamis dióolajat (mert csak diós olaj), és kész.

Hűtőből pár hétig ehető finomság reggelire, előételnek, rágcsához, borkorcsolyának, vendégek elé, stb.

 

Szólj hozzá!

2012.10.26. 11:12 mijemaja

Tamás gyors majonézes krumplija GLOBUS majonézzel

Címkék: saláta krumpli hideg köret majonéz előétel lilahagyma hidegkonyha #összes majonézes saláta Tamástól

majonézes krumpli Tamás1.JPG

Jómagam a majonézt leggyakrabban magam keverem, aztán ízesítem, fűszerezem, citromlével savanyítom, úgy készítem azt a majonézes krumplit. Bezzeg Tamás!  nekiáll, összecsapja, és ugyanolyan finom. Ha van valami krumplimaradékom, 5 perc alatt a tányérján a saláta, és bármi hideggel kész a finom és gyors vacsora…

Tamás a következőképpen készíti.

majonézes krumpli Tamás2.JPG

  1. A  krumplit (héjában főtt vagy héjában sült)) felkockázza.
  2. egy kisebb lilahagymát igen apróra kockáz.
  3. A  hagymát elkeveri a krumplival.
  4. Csak és kizárólag GLOBUS majonézt használva a majonézzel a hagymás krumplit  elkeveri. (Megjegyzem: én vagy készítem a majonézt vagy én is csak globus  majonézt használok! Annyi félét kipróbáltam, egyik vacakabb, mint a másik, teli töltőanyaggal, E-féle tartósítószerekkel, maradtam a jól bevált glóbusnál. Globus májkrém és Globus káposzta illetve babkonzervek – ezeket használom a konzervek közül leginkább. Ezen felül még a kukorica és  vörösbab konzerveket fogadtam be a konyhámba. Megjegyzem, Tamás      krumplijához bármelyik hozzákeverhető – és egy más salátát kaptok babosan is, kukoricásan is, csak akkor hagyjátok picit összeérni az ízeket.)
  5. Nagyon opció, mert a saláta e-nélkül is teljes, de  ha van egy kis savanyú vagy kovászos uborka otthon, gyakorta beleaprít egyet.
  6. Fűszerezi: sóval és őrölt fejér borssal.
  7. Ennyi. Tálalja.

 

Tamás nem annyira, de ha én készítem ilyen egyszerűen a majonézes krumplit, akkor mindig belefacsarok a bors mellé egy kis citromlevet is. A héját is gyakorta belereszelem, pikánsabbá teszem. A reszelt citromhéj az, amitől egy-egy vendég megkérdezi: te hogy csinálod a majonézes krumplit, hogy olyan finom? A gyakorlottabbak kérdése: van benne citromhéj is?

Hát igen, van…

Megtaláltam édesanyám egy gyors feljegyzését a majonézes krumpliról, és ha megnézitek, ez biza Tamás gyors majonézes krumplija…

majonézes krumpli Édestől.JPGMajonézes krumpli

Meghámozott krumplit sós vízben megfőzöd, felszeleteled, hagymát apróra vágva beleteszed, ráöntesz majonézt, összekevered és kész is van. 

Ám ennek az a története, hogy Fanni első receptgyűjtésének is a dokumentuma, mert kérte Édestől, írja le, de aztán kevesellte, és kérte a részletesebb instrukciókat, de mert az édesanyám már nem írta le, hát saját kis – akkori ákombákomos- betűivel ezt is feljegyezte mellé:

majonézes krumpli Fanni leírása.JPGA KRUMPLIT HÁMOZVA MEGFŐZZÜK, SÓT TESZÜNK A VÍZBE.

HA KÉSZ, FELSZELETELJÜK. ZÖLDHAGYMÁT - VAGY SNIDLINGET - VÁGUNK APRÓRA. TEHETÜNK BELE SAVANYÚ UBORKÁT, SZINTÉN APRÓRA VÁGVA (FŐTT KUKORICÁT, FŐTT TOJÁST, VIRSLIT).

DE HA SIMA KRUMPLIT AKARSZ A SÓS KRUMPLIRA HAGYMÁT VÁGSZ,  MAJONÉZT TESZEL RÁ ÉS ÖSSZEKEVERED.

 

Istenem, gyermekeim régi szép gyermekkora…

Szólj hozzá!

2012.10.26. 10:32 mijemaja

Marinált feta vagy kecskesajt csípősen

Címkék: reggeli saláta olajbogyó kecskesajt előétel fetasajt aszalt paradicsom #összes csípős zöldpaprika

marinált feta csípős.JPG

Egy gyors döntés jó és azóta már sűrűbben ismételgetett eredménye ez a saláta, vagyis maradékhasznosítás szüleménye - de bevált és merem ajánlani bárkinek!

A sült paprikasalátámból maradt egyetlen darab a finom fűszeres ecetes-olajos levében – néztem, gondoltam, ez magában kevés,  el kéne használnom salátának. Hát ekkor dobtam össze ezt a salátát, amit azóta már többször is készítettem, mert igen ízlett nektek.

Keresztapátoknak fasírttal, sonkával adom, apátoknak főtt tojással, pirítóssal, nektek simán, vagy zöldsalátával, - finom.

Az alapja a marinált és fűszeres sültpaprika saláta leve, vagyis olaj, ecet, a paprika kisült leve, babérral, borssal fűszerezve. Érdemes egy kis zöldfűszert belemorzsolni (ha száraz), belevágni (ha friss). Nagyon illik hozzá az oregáno!

 

Egy szép üvegbe teszem a páclevet, s ebbe teszem a hozzávalókat:

-          Fetakockákat (kecske vagy aromagazdag juhsajt is jó!)

-          aszalt paradicsom csíkokat (nagyon jó bele!!!)

-          összevágott sült paprikát, nagyon picire aprítva, hogy mindenhová jusson belőle

-          s a csípős zöld paprikát felkarikázva

-          ha van olajbogyó (bármilyen, magos, üres, töltött), akkor az is kerül bele.

Ki ne hagyjam: apátok kedvéért 1-2-3 gerezd fokhagymát belesuvasztok, azt viszont mindig az ő tányérjára teszem! Ha átjárta a fűszeres, savanykás, olívaolajos pác íze, a fokhagyma nagyon ízletes tud ám lenni annak, aki szereti…

Lezárom, összerázom, és elteszem sötét és hűvös helyre. („Nagy tükrös” nevű spájzomba, de hűtő is jó.)

2-3 nap kell az ízek összeéréséhez, de utána igen jó!

Variációk, mert mindig azt nézzétek, mi van a konyhátokban, s abból mi harmonizál, mi egészíti jól ki egymást, és nem azt, éppen csak mi adható a recept szerint az ételbe:

-          ha kicsit keményebb avokádóm van, abból is belekockázhatok,

-          ha zsenge cukkini, abból is – csak jobb, zöldségesebb lesz tőle ez a saláta,

-          a belecsíkozott leheletvékony sárgarépa, (tudjátok, hajszálvékony julienne),

-          netán kovászolt sárgarépa is jó hozzá – persze az már mind egy újabb hidegsaláta…

Szólj hozzá!

2012.10.25. 00:00 mijemaja

Rózsaszirom szárítása teához vagy arab fűszerkeverékekhez

Címkék: tartósítás tea rózsa szárítás #összes Címkék

rózsaszirom szárítása.JPG

A piros keresztapátok gyönyörűséges tearózsája …      a rózsaszín Édes apró parkrózsája.

Az élénkpiros szirom a frissen szedett,           a sötét feketésvörös a zörgősre szárított rózsaszirom

rózsabimbó szárítása.JPGMost, mikor e-sorokat írom, ősz van, lassan véget érnek a fényes napok, a kertben pókok szállnak fonalainkon a télbe, a rózsák kinyílnak még egy utolsót: nna, ez az utolsó alkalom igazi (és nem benti vagy virágbolti) rózsaszirom begyűjtésére.

Innen jutott eszembe, leírom nektek, hogy csinálom.

A rózsákat érdemes délidőben, a napról átmelegítve leszedni, állítólag ekkor a legtöbb bennük az illó és egyéb finomság. A frissen szedett rózsát átmosom folyóvíz alatt.

Megszárítom és szétszedem a rózsát szirmokra. A bimbókat csak a zöldtől tisztítom meg, mosom, lecsöpögtetem, szárítom és szárítom... Mind a bimbókat, mind a szirmokat ehhez kiteregetem pl. papírra, lyukacsos fonott kosárkákba, és világos, száraz helyen időnként átforgatva szárítom őket. Akkor jó, ha már törnek, annyira zörgősre száradtak. Az egész rózsafejeket, nagyobb bimbókat ágastul, fejjel lefelé lógatva és szellős helyen szárítom!

Vigyázat! A kajamolyok szeretik a száraz virágokat! A kiszárított szirmokat lyukas papírdobozban, fémdobozban elzárva kell tartani, és a következő év rózsavirágzásáig el kell használni. Utána fakul, veszít az aromáiból!

Teának való használatához: hibiszkusszal, csipkebogyóval, vörös rooibos teával vagy piros aszalt gyümölcsökkel egyaránt keverem.

Fűszerkeverékben:

Az arab Ras-el Hanout, berber fűszerkeverék vagy karácsonyi illatos fűszerkeverék részeként jó a rózsaszirom a konyhámban.   

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil