
Egy gyors döntés jó és azóta már sűrűbben ismételgetett eredménye ez a saláta, vagyis maradékhasznosítás szüleménye - de bevált és merem ajánlani bárkinek!
A sült paprikasalátámból maradt egyetlen darab a finom fűszeres ecetes-olajos levében – néztem, gondoltam, ez magában kevés, el kéne használnom salátának. Hát ekkor dobtam össze ezt a salátát, amit azóta már többször is készítettem, mert igen ízlett nektek.
Keresztapátoknak fasírttal, sonkával adom, apátoknak főtt tojással, pirítóssal, nektek simán, vagy zöldsalátával, - finom.
Az alapja a marinált és fűszeres sültpaprika saláta leve, vagyis olaj, ecet, a paprika kisült leve, babérral, borssal fűszerezve. Érdemes egy kis zöldfűszert belemorzsolni (ha száraz), belevágni (ha friss). Nagyon illik hozzá az oregáno!
Egy szép üvegbe teszem a páclevet, s ebbe teszem a hozzávalókat:
- Fetakockákat (kecske vagy aromagazdag juhsajt is jó!)
- aszalt paradicsom csíkokat (nagyon jó bele!!!)
- összevágott sült paprikát, nagyon picire aprítva, hogy mindenhová jusson belőle
- s a csípős zöld paprikát felkarikázva
- ha van olajbogyó (bármilyen, magos, üres, töltött), akkor az is kerül bele.
Ki ne hagyjam: apátok kedvéért 1-2-3 gerezd fokhagymát belesuvasztok, azt viszont mindig az ő tányérjára teszem! Ha átjárta a fűszeres, savanykás, olívaolajos pác íze, a fokhagyma nagyon ízletes tud ám lenni annak, aki szereti…
Lezárom, összerázom, és elteszem sötét és hűvös helyre. („Nagy tükrös” nevű spájzomba, de hűtő is jó.)
2-3 nap kell az ízek összeéréséhez, de utána igen jó!
Variációk, mert mindig azt nézzétek, mi van a konyhátokban, s abból mi harmonizál, mi egészíti jól ki egymást, és nem azt, éppen csak mi adható a recept szerint az ételbe:
- ha kicsit keményebb avokádóm van, abból is belekockázhatok,
- ha zsenge cukkini, abból is – csak jobb, zöldségesebb lesz tőle ez a saláta,
- a belecsíkozott leheletvékony sárgarépa, (tudjátok, hajszálvékony julienne),
- netán kovászolt sárgarépa is jó hozzá – persze az már mind egy újabb hidegsaláta…