Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.04. 11:01 mijemaja

Édes töltött paprikája

Címkék: paradicsom paprika rizs egytálétel főétel darálthús édestől aszódról #összes

 A paprikák végét kivágta, a csumát berakta a paradicsomlébe, belefőzte és a végefelé kiszedte őket.

A töltelék: darált hús, sima rizs, (édes több hússal, én több rizzsel szerettem, a középút az 1:1 arány volt), fűszerekkel és egy tojással összedolgozva

A fűszerek: mindig a só és a bors (sóból a rizs miatt adjunk többet), kicsi zöldfűszer (Édesnél ami a kertben termett: petrezselyemzöld, bazsalikom, zellerzöld, ha hozzájutott, akkor még kapribogyót is belevágott).
A paprikákat megtöltötte a keverékkel, a végén mindig belenyomta az ujját a töltött paprikába, hogy legyen helye a rizsszemeknek megdagadni a főzés során
A paprikák végét lisztbe mártotta, nehogy kijöjjön belőlük a töltelék, aztán lerakta őket szépen sorban az edény aljára, közéjük egy-egy kis szál strbiket (borsikafüvet) rakott.
Egy nagy adag töltött paprikához max. 3-4 kis ágacskát használt, nehogy túl fűszeres legyen.
Az egészet leöntötte a paradicsom mártással, hogy ellepje bőven a paprikákat, belerakott egy nagy fej megpucolt vöröshagymát (korábban egy kisebb fejet megreszelt, azt tette bele, de nem szerettük a hagymadarabokat, kiegyeztünk a nagy fej hagymában, amit a végén egyben kivett).
Ekkor jöttek a paprikák csumái is, ízesíteni a szószt, végül feltette az egészet a tűzre. Nem keverte, csak rázogatta, és addig főzte, amíg a paprikák héja el nem kezdett ráncosodni.
Akkor a csumákat, vöröshagymát kidobta, a paprikákból kiszedett annyit, hogy legyen elég hely, amivel berántja egy kicsi, vékony világos rántással a mártást, sózta, borsozta, belekeverte a kis cukrot (ki mennyire édesen szereti), és visszatette a paprikákat.
Az egészet összerottyantotta, és kész is volt.
 
Néha zellergumót, zellerszálat is főzött bele, máskor egy-két rozmaring ágacskával ízesített a borsikafű helyett.
 
A töltött paprikákat öltöztető paradicsommártás több módon is mellékerült:
-          a legegyszerűbb az aranyfácános, nagy dobozos sűrített paradicsomkonzerv felnyitásával készült, a sűrítményt kis vízzel hígította Édes, és kész volt,
-          a sima dobozos paradicsomlé is megfelelt
-          az igazi persze a leforrázott, lehéjazott paradicsomból készült, (a héjazás azért fontos, mert akkor megúszhatjuk a passzírozást a végén). Kockázta, vízzel leöntötte, és főzte-főzte sokáig, majd szétnyomkodta alaposan.
A paradicsomlét aztán sózta, borsozta, a dobozos paradicsomlé sűrűségét alapul véve azt egyharmad vízzel hígította, és mehetett a paprikára.
 
Töltött paprika sütőben sütve
 
Amikor igazi fedeles sütőedényhez jutottunk, akkor Édes – ha ráért- szívesen sütötte a sütőben a töltött paprikát is. Lassabban főtt, de ízesebb maradt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr482055676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása