Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.07. 08:40 mijemaja

Körözött „classico” vagyis a mezei körözött - és társai

Címkék: reggeli hideg hagyma túró tejföl előétel #összes

Lányok, tényleg a mezei egyszerű körözött leírása következik!

- Ezt készítem a leggyakrabban, szoktam variálni ezt is – hiszen kell a változatosság, aztán visszatérünk ehhez az egyszerűhöz.
Főleg, ha mint most, ennek a lefényképezett körözött példánynak az elkészítésekor friss házi túró és friss házi tejföl került a birtokunkba!
Friss és házi finomságokat csak a legegyszerűbben érdemes elkészíteni, hagynunk kell az ízeket érvényesülni, s csak figyelni, élvezni, milyen üde az egész!
A körözött alapvető hozzávalói:
-          túró (juhtúró, tehéntúró, bivalytúró és ezek keveréke)
-          tejföl (joghurttal, tejszínnel, de még sörrel is helyettesíthető!)
-          vaj
-          hagyma (lila, veres, fehér…összeaprítva)
-          és nem árt zöldhagyma vagy snidling sem belé
 
Fűszerek:
-          piros paprika
-         
-          bors
-          őrölt köménymag
-          és én szeretem hozzá a kapribogyót, elismerem, nem épp népi étel (de csak nálunk)
 
Elkészítése:
A túrót áttöröm, vagy villával alaposan összetöröm.
  1. Habosra keverem a vajjal.
  2. Összekeverem az apróra vágott hagymával, snidlinggel, kapribogyóval és megfűszerezem.
  3. Lazítom és a szeretett sűrűségűre beállítom a tejföllel.
 
Tálalása: paprikában / magában egy kis halomban vagy csészében / pirítós vagy sima kenyéren
Körözött variációk:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Körözött kétféle túróból
 
A tehéntúróhoz legalább fele arányban szeretek juhtúrót adni (az igazi szlovák brinzát).
Szeretem csak juhtúróból is!
 
A képen kétféle túróból és háromféle hagymából készítettem el a körözöttet nektek.
 
Körözött ízesítésekor fontos és jól variálható a zöldféle is:
-          leginkább a zöldhagyma, illetve a hagyma zöldje (ha már öregebb a hagyma)
-          nagyon jó a snidling, a metélőhagyma
-          a metélőfokhagyma is, vagy fiatal fokhagyma zöldje
-          petrezselyemzöld
-          kapor zöldje
-          koriander zöldje
-          és egy igen finom zöld: a medvehagyma zöldje!!!! Ha tél van, szárított medvehagymával is finom (ilyen van ezen a képen)
 
 
Fűszerek is variálhatók a szokásosakon túl:
- őrölt koriandermag,
- görög széna magja, (lepkeszeg)
- kardamom, stb.
 
Kerülhet bele
-          mustár,
-          fetasajt,
-          különféle reszelt sajtok.
Körözött különféle zöldfélével:
Nagyon jó összeaprított uborkával!!
Különféle paprikákkal
- nem is beszélve a chili paprikáról, amitől kellemesen csípős lesz a körözött.
Ezt a körözöttet a képen szárzellerrel készítettem, mint „kiemelt díszvendéggel”.
-          szárát belekockáztam igen apróra vágva
-          zöldjét beleaprítottam – igen jó vele!!
 
 
 
 
 
Kapribogyós körözött:
 
Ilyenkor a kapribogyó „díszvendég” – és egy fél kilónyi túróhoz 2-3 púpos evőkanálnyit is hozzáaprítok.
 
Nem vágom túl apróra, általában egy-egy bogyót félbe, harmadra szeletelem fel késsel.
Ilyenkor más fűszerből kevesebbet adok bele – hagyom a kapri finom kis ízét érvényesülni, olyan megfoghatatlan számomra milyen is az – de szeretem.
 
Olajbogyós körözött
 
Nemcsak kapri kerülhet a körözöttbe – az olajbogyókkal is nagyon finom!!!!!!
- Látványos is, ha zöld és fekete olajbogyókat karikázok bele.
 
 
Juhtúrós körözött korianderrel és csípős paprikával
 
Ehhez a körözötthöz került: juhtúró, tejföl, korianderzöld, só, bors és egy kis csípős zöld paprika.
 
Körözött savanyúsággal
Ecetes paprikát, csemege uborkát, kovászos vagy sós erjesztésű uborkát vagy épp kicsi zöld dinnyét szoktam belevágni.
- Szerintem nagyon jól passzolnak!!
 
Fehér körözött
A körözött készítésnél igen fontos a paprika, ha azt kihagyom, mindig „fehér körözöttről” beszélek…
 
A normál körözött elmegy zöldfűszer nélkül (azért a hagyma az hagyma benne!) – de ha fehér körözöttet készítek, akkor abba mindenképpen kell elegendő (látható!) zöldfűszer.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr662062082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása