Lányok, tényleg a mezei egyszerű körözött leírása következik!
- Ezt készítem a leggyakrabban, szoktam variálni ezt is – hiszen kell a változatosság, aztán visszatérünk ehhez az egyszerűhöz.
Főleg, ha mint most, ennek a lefényképezett körözött példánynak az elkészítésekor friss házi túró és friss házi tejföl került a birtokunkba!
Friss és házi finomságokat csak a legegyszerűbben érdemes elkészíteni, hagynunk kell az ízeket érvényesülni, s csak figyelni, élvezni, milyen üde az egész!
- túró (juhtúró, tehéntúró, bivalytúró és ezek keveréke)
- tejföl (joghurttal, tejszínnel, de még sörrel is helyettesíthető!)
- vaj
- hagyma (lila, veres, fehér…összeaprítva)
- és nem árt zöldhagyma vagy snidling sem belé
Fűszerek:
- piros paprika
- só
- bors
- őrölt köménymag
- és én szeretem hozzá a kapribogyót, elismerem, nem épp népi étel (de csak nálunk)
Elkészítése:
A túrót áttöröm, vagy villával alaposan összetöröm.
- Habosra keverem a vajjal.
- Összekeverem az apróra vágott hagymával, snidlinggel, kapribogyóval és megfűszerezem.
- Lazítom és a szeretett sűrűségűre beállítom a tejföllel.
Tálalása: paprikában / magában egy kis halomban vagy csészében / pirítós vagy sima kenyéren
Körözött variációk:
A tehéntúróhoz legalább fele arányban szeretek juhtúrót adni (az igazi szlovák brinzát).
Szeretem csak juhtúróból is!
A képen kétféle túróból és háromféle hagymából készítettem el a körözöttet nektek.
- leginkább a zöldhagyma, illetve a hagyma zöldje (ha már öregebb a hagyma)
- nagyon jó a snidling, a metélőhagyma
- a metélőfokhagyma is, vagy fiatal fokhagyma zöldje
- petrezselyemzöld
- kapor zöldje
- koriander zöldje
- és egy igen finom zöld: a medvehagyma zöldje!!!! Ha tél van, szárított medvehagymával is finom (ilyen van ezen a képen)
- őrölt koriandermag,
- görög széna magja, (lepkeszeg)
- kardamom, stb.
Kerülhet bele
- mustár,
- fetasajt,
- különféle reszelt sajtok.
Körözött különféle zöldfélével:
Nagyon jó összeaprított uborkával!!
Különféle paprikákkal
- nem is beszélve a chili paprikáról, amitől kellemesen csípős lesz a körözött.
Ezt a körözöttet a képen szárzellerrel készítettem, mint „kiemelt díszvendéggel”.
- szárát belekockáztam igen apróra vágva
- zöldjét beleaprítottam – igen jó vele!!
Ilyenkor a kapribogyó „díszvendég” – és egy fél kilónyi túróhoz 2-3 púpos evőkanálnyit is hozzáaprítok.
Nem vágom túl apróra, általában egy-egy bogyót félbe, harmadra szeletelem fel késsel.
Ilyenkor más fűszerből kevesebbet adok bele – hagyom a kapri finom kis ízét érvényesülni, olyan megfoghatatlan számomra milyen is az – de szeretem.
Olajbogyós körözött
Nemcsak kapri kerülhet a körözöttbe – az olajbogyókkal is nagyon finom!!!!!!
- Látványos is, ha zöld és fekete olajbogyókat karikázok bele.
Juhtúrós körözött korianderrel és csípős paprikával
Ehhez a körözötthöz került: juhtúró, tejföl, korianderzöld, só, bors és egy kis csípős zöld paprika.
Körözött savanyúsággal
Ecetes paprikát, csemege uborkát, kovászos vagy sós erjesztésű uborkát vagy épp kicsi zöld dinnyét szoktam belevágni.
- Szerintem nagyon jól passzolnak!!
A körözött készítésnél igen fontos a paprika, ha azt kihagyom, mindig „fehér körözöttről” beszélek…
A normál körözött elmegy zöldfűszer nélkül (azért a hagyma az hagyma benne!) – de ha fehér körözöttet készítek, akkor abba mindenképpen kell elegendő (látható!) zöldfűszer.