Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.08. 09:27 mijemaja

Édes féle kovászos uborka

Címkék: uborka kapor befőzés savanyúság édestől aszódról #összes kovászolás

Édes szeretett uborkát kovászolni, mert olcsó volt, ízletes az eredménye, és nem volt vele sok munkája.

Jellemzően kétféle uborkát csinált.
 
 
Mezei kovászos uborka (kaporral és kaporral):
-          alulra kapor, közben uborka, egy-két ernyős kapor, felülre kapor,
-          5 l-es üveghez 2,5 liternyi vízbe öntött egy púpos ek sót, beledobott pár szem borsot, jó pár szem fokhagymát, felforralta, langyosan ráöntötte az uborkára,
-          egy gézdarabon a szelet kenyérhéj került rá, arra egy kistányér, és az egész üveg ment a napra a konyha ablakába,
-          és csak várnunk kellett rá, hogy elkészüljön a napsütéses órák számától és az éjszakai lehűléstől függően 2-4 nap alatt
 
 
 
 
 
 
 
 
 Tótos kovászos uborka (fűszerekkel, borsikafűvel, paprikával, tormával, meggylevéllel stb.) vagyis ízekkel gazdagon:
-          ugyanúgy készült, mint a mezei, de ezzel több volt a munka, mert Édes elküldte a Zsuzsát, ásson ki egy kis tormagyökeret hozzá, pucolja meg, vágja apró vékony szeletkékre,
 
-          a kapor mellé ez bőven tartalmazott borsikafüvet, (alulra, közben, mindenütt), még több fokhagymát, a bors mellé került mustármag, koriander, borókabogyó, ha kora nyáron készült, még zsenge szőlőlevél is, és természetesen tormaszálacskák,
-          a legtetejére a kenyér alá frissen vágott, zsenge meggylevélből került pár darab (a levél végekről vágatta le Édes azt a 6-8 darabot hozzá),
-          ekkor Édes csinált két tormaszeletkéből egy keresztet az uborkák tetejére, arra jött a sós fűszeres lé a fűszerekkel együtt, a gézben a barna kenyérhéj, egy kistányér, és az egész üveg ment a napra a konyha ablakába,
-          és a folyamat ugyanaz volt, mint a mezei kovászosnál, de a végeredmény kicsit fűszeresebb, zamatosabb. Kinek a mezei, kinek a tótosan jobban fűszerezett, Édesnél csak a kedve határozta meg, melyiket csinálta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr792064948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása