Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.08. 08:46 mijemaja

Újházy csirkehúsleves

Címkék: leves zeller zöldborsó leveszöldség #összes

Kezdjük ott, hogy nem ez a leves nem Újházáról való (bár az „y” miatt gyanakodhattok erre), mert ugyanis Újházy Ede a régi híres színész és ínyenc (időben elhelyezve: 1844-1915) kreálta, az ő nevéhez fűződik a készítése.

Folytassuk azzal, hogy nem is igazán „Csirkehúsleves”, hanem „kakasleves”, mert Újházy a leveshez csak kakashúst használt. A Nagy Endre által írt emlékirataiból idézek: "Öreg kakasokra volt szükség …., olyanokra, melyek szívós inai gazdájuk heves szerelmi múltjának zamatairól tanúskodnak. Ezeket a kakasokat három éjjel és három nappal kellett főzni, mielőtt összekeverték volna őket a húslevessel és a zöldségekkel, de mindenekelőtt a "legendás" zellergyökérrel. A mester különös figyelmet fordított a kakastaréjra, és a kakas más, erőtől duzzadó szervére, melynek csodás, átörökölhető hatásában szenvedélyesen hitt. Legnagyobb figyelmességének, tiszteletének számított, ha valakit ezek egyikével megkínált. Valószínűleg ez a kis körülírás megmagyarázza, hogy Újházy Ede vendégei az asztalnál, mondanunk sem kell, hogy ezek férfiak voltak, miért is értékelték oly nagyra ezt a levest!”
A leveshez kell tehát:
-          kakas húsa, taréja és heréje (ugye, ez a szerve duzzad az erőtől, itt a képen láthatjátok, bár nem duzzad annyira…)
-          nagyon sok friss leveszöldség, és ezen belül is egy egész fej zellergumó, kisebb darab gyömbér
-          hagyma, fokhagyma, - de kerülhet bele sáfrány is!
-          szokásos leveszöldségen és zelleren túl pár szem gomba és egy-két maréknyi zöldborsó
Elkészítése:
-          Alaplevest készítek hagymával, fokhagymával, egy darabka gyömbérrel, pár kelkáposztalevéllel és csirkehússal (tovább puhul, mint a leveszöldség!), ha teszek bele sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét, akkor itt az ideje.
-          Ha már félpuha legalább, akkor hozzáadom a leveszöldséget, a zellert, sózom, borsozom, puhára főzöm.
-          Az utolsó tíz percben adom bele a gombát és a zöldborsót.
-          Összeforralom, pár percig gyöngyözgetem, aztán lefedve állni hagyom.
-          A húst kiveszem, lefejtem, kis darabokban teszem vissza
-          Külön készített levestésztát kínálok mellé, és tálkán aprózott petrezselyemzöldet.
-          Viszont ne is keressétek, kakashere nincs benne, azt az Elek szereti!
 
Hagyományosan csigatészta vagy cérnametélt kell hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr532064859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása