Kezdjük ott, hogy nem ez a leves nem Újházáról való (bár az „y” miatt gyanakodhattok erre), mert ugyanis Újházy Ede a régi híres színész és ínyenc (időben elhelyezve: 1844-1915) kreálta, az ő nevéhez fűződik a készítése.
Tagline
2010.06.08. 08:46
Újházy csirkehúsleves
Címkék: leves zeller zöldborsó leveszöldség #összes
Folytassuk azzal, hogy nem is igazán „Csirkehúsleves”, hanem „kakasleves”, mert Újházy a leveshez csak kakashúst használt. A Nagy Endre által írt emlékirataiból idézek: "Öreg kakasokra volt szükség …., olyanokra, melyek szívós inai gazdájuk heves szerelmi múltjának zamatairól tanúskodnak. Ezeket a kakasokat három éjjel és három nappal kellett főzni, mielőtt összekeverték volna őket a húslevessel és a zöldségekkel, de mindenekelőtt a "legendás" zellergyökérrel. A mester különös figyelmet fordított a kakastaréjra, és a kakas más, erőtől duzzadó szervére, melynek csodás, átörökölhető hatásában szenvedélyesen hitt. Legnagyobb figyelmességének, tiszteletének számított, ha valakit ezek egyikével megkínált. Valószínűleg ez a kis körülírás megmagyarázza, hogy Újházy Ede vendégei az asztalnál, mondanunk sem kell, hogy ezek férfiak voltak, miért is értékelték oly nagyra ezt a levest!”
- kakas húsa, taréja és heréje (ugye, ez a szerve duzzad az erőtől, itt a képen láthatjátok, bár nem duzzad annyira…)
- nagyon sok friss leveszöldség, és ezen belül is egy egész fej zellergumó, kisebb darab gyömbér
- hagyma, fokhagyma, - de kerülhet bele sáfrány is!
- szokásos leveszöldségen és zelleren túl pár szem gomba és egy-két maréknyi zöldborsó
Elkészítése:
- Alaplevest készítek hagymával, fokhagymával, egy darabka gyömbérrel, pár kelkáposztalevéllel és csirkehússal (tovább puhul, mint a leveszöldség!), ha teszek bele sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét, akkor itt az ideje.
- Ha már félpuha legalább, akkor hozzáadom a leveszöldséget, a zellert, sózom, borsozom, puhára főzöm.
- Az utolsó tíz percben adom bele a gombát és a zöldborsót.
- Összeforralom, pár percig gyöngyözgetem, aztán lefedve állni hagyom.
- A húst kiveszem, lefejtem, kis darabokban teszem vissza
- Külön készített levestésztát kínálok mellé, és tálkán aprózott petrezselyemzöldet.
- Viszont ne is keressétek, kakashere nincs benne, azt az Elek szereti!
Hagyományosan csigatészta vagy cérnametélt kell hozzá.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr192064859
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.