Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.09. 13:23 mijemaja

Bundáskenyerek

Címkék: reggeli tej tojás kenyér #összes

Mezei bundáskenyér mindenki kedvére (kivéve a páromat)

A kenyeret felvágom – elég vastagra, hogy ne legyen aztán száraz, hanem jó puha.
Tejbe alig mártom, épp csak a felületét érje, de lehet a tej félig vízzel hígítva, lehet csak víz is, és ki is lehet hagyni a gyors fürdőt, én azért csinálom így, mert Édes is így készítette, s én így szerettem meg, a páromnak meg egyik változat sem jött be.
 
Következő lépésként felvert, besózott tojásba mártom a kenyeret.
 
 
 
 
Onnan egyből ugrasztom a jó meleg zsiradékba (zsír, olaj, vaj – mindben kicsit más az íze, lehet variálni, kinek mi ízlik jobban).
Ott megpirítom mindkét oldalát, pár perc elég ehhez, és szalvétára, rácsos valamire kiszedem.
Tálalom és ham-hammm….
 
 
 
 
Felületén extra bundáskenyerek:
 
  1. A tojásba teszek pirított (vagy nem pirított) magocskákat: fehér vagy fekete szezámmagot, mákot, lenmagot fenyőmagot.
  2. A tojásba keverek reszelt sajtot (sima trappista, füstölt karaván vagy a kettő vegyesen) – isteni, csak vigyázni kell, oda ne égjen, meg ne keseredjen.
  3. A tojás után jön a prézli is, mintha rántott kenyér lenne – úgy is igen jó, úgy inkább feltétnek ettük Édessel főzelékekre. Rántott kenyér, tökmagból húsleves…. Ízekben gazdag gyerekkorom, vajon én mit adok nektek, lányok?
Töltött bundáskenyerek:
 
A kenyereket megkenem valamivel, összeillesztem őket, és minden megy a maga útján, mint a sima bundáskenyérnél.
 
1 Krémmel töltöm, mint pl. a képen medvehagymalevéllel elkevert juhtúróval kentem meg a kenyereket, összeragasztottam őket, és jött a tej-tojás-olajban sütés.
 
 
2.Májkrémmel és egy kis zölddel (itt bazaslikomlevéllel) töltöm, a többi mint egyébként a bundáskenyérnél….
  
 
3. Bundáskenyér sima sajtkrémmel töltve 
 
Bundáskenyér feltornyozva (avagy bundáskenyér emeletesen)
 
No ebben a lényeg a tálalás: több kisebb bundás kenyeret, de legfőképpen körformára kiszúrt és úgy elkészített bundáskenyeret készítek hozzá.
A kész bundáskenyereket egymásra rakom, és itt már csak a fantáziánk szabhat határt a kísérletezésnek:
-          közé sajt, túró
-          saláta
-          retek
-          paradicsom
-          avokádókrém, pesto és bármi
-          és még az egészet át is süthetjük, hogy a kenyerek közötti sajt megolvadjon, és összefogja az emeleteket.
 
 
A bundáskenyereket közé itt paradicsomkarika és azokra sajt került, az egész a sütőben megolvasztva, kicsi bazsalikomlevéllel díszítve lett tálalva.
Érdemes kipróbálni, mert akár már két szelet kenyérrel is nagyon extrán néz ki, finom, és így egy kiadós, tápláló reggeli egy-egy embernek.
 
 
 
 
 
Tepsiben sütött bundáskenyerek
Miután Ibi sajtos kenyerét is a sütőben sütöm, arra gondoltam, mi lenne, ha a bundáskenyérrel is megpróbálnám ezt. Sikerült, és ennek a módszernek az egyik nagy előnye, hogy nem igényel ZSIRADÉKOT az elkészítése, (szóval ez olyan bundáskenyérnek, mint a tepsis krumplim rósejblinek - nincs benne zsír, és majdnem – de csak majdnem - olyan finom!!), másik előnye, hogyha többen vagyunk, így egyszerre tudom az asztalra tenni a bundáskenyeret, s nem csak a tűzhelynél sütöm, sütöm, ti meg esztek…
Tepsiben sütött mezei bundáskenyér elkészítése:
-          Először előkészítem a tepsit: érdemes sütőpapírral/alufóliával kibélelni, vagy bekenni vajjal, zsiradékkal,
-          aztán begyújtom a sütőt.
-          A szokásos módon készítem a kenyereket: felvágom öreg kenyérből, kicsit belemártom a tejes vízbe, felvert /ízesítetten felvert tojásba mártom,
-          és beleteszem szépen egymás mellé a tepsibe. (Vagy egyszerűen leöntöm a végén a felvert tojással…)
-          A tepsit betolom az előmelegített sütőbe, és megpirítom.
 
Tepsiben sütött sajtos bundáskenyér elkészítése:
-          amikor már kezd pirulni a kenyér a sütőben, akkor kiveszem a tepsit/rácsot a sütőből,
-          megszórom reszelt sajttal
-          visszatolom és rápirítom a sajtot
 
Ez igen kényelmes és mégis extra módja több ember meleg reggelivel való ellátásának! Bár keresztapátok szerint hiányzik belőle a pirult zsír íze, és nem is olyan jó, mint úgy.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr662068788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása