Mezei bundáskenyér mindenki kedvére (kivéve a páromat)
A kenyeret felvágom – elég vastagra, hogy ne legyen aztán száraz, hanem jó puha.
Tejbe alig mártom, épp csak a felületét érje, de lehet a tej félig vízzel hígítva, lehet csak víz is, és ki is lehet hagyni a gyors fürdőt, én azért csinálom így, mert Édes is így készítette, s én így szerettem meg, a páromnak meg egyik változat sem jött be.
Következő lépésként felvert, besózott tojásba mártom a kenyeret.
Onnan egyből ugrasztom a jó meleg zsiradékba (zsír, olaj, vaj – mindben kicsit más az íze, lehet variálni, kinek mi ízlik jobban).
Ott megpirítom mindkét oldalát, pár perc elég ehhez, és szalvétára, rácsos valamire kiszedem.
Tálalom és ham-hammm….
Felületén extra bundáskenyerek:
- A tojásba teszek pirított (vagy nem pirított) magocskákat: fehér vagy fekete szezámmagot, mákot, lenmagot fenyőmagot.
- A tojásba keverek reszelt sajtot (sima trappista, füstölt karaván vagy a kettő vegyesen) – isteni, csak vigyázni kell, oda ne égjen, meg ne keseredjen.
- A tojás után jön a prézli is, mintha rántott kenyér lenne – úgy is igen jó, úgy inkább feltétnek ettük Édessel főzelékekre. Rántott kenyér, tökmagból húsleves…. Ízekben gazdag gyerekkorom, vajon én mit adok nektek, lányok?
Töltött bundáskenyerek:
A kenyereket megkenem valamivel, összeillesztem őket, és minden megy a maga útján, mint a sima bundáskenyérnél.
1 Krémmel töltöm, mint pl. a képen medvehagymalevéllel elkevert juhtúróval kentem meg a kenyereket, összeragasztottam őket, és jött a tej-tojás-olajban sütés.
2.Májkrémmel és egy kis zölddel (itt bazaslikomlevéllel) töltöm, a többi mint egyébként a bundáskenyérnél….
3. Bundáskenyér sima sajtkrémmel töltve 
Bundáskenyér feltornyozva (avagy bundáskenyér emeletesen)
No ebben a lényeg a tálalás: több kisebb bundás kenyeret, de legfőképpen körformára kiszúrt és úgy elkészített bundáskenyeret készítek hozzá.
A kész bundáskenyereket egymásra rakom, és itt már csak a fantáziánk szabhat határt a kísérletezésnek:
- saláta
- retek
- paradicsom
- avokádókrém, pesto és bármi
- és még az egészet át is süthetjük, hogy a kenyerek közötti sajt megolvadjon, és összefogja az emeleteket.
A bundáskenyereket közé itt paradicsomkarika és azokra sajt került, az egész a sütőben megolvasztva, kicsi bazsalikomlevéllel díszítve lett tálalva.
Érdemes kipróbálni, mert akár már két szelet kenyérrel is nagyon extrán néz ki, finom, és így egy kiadós, tápláló reggeli egy-egy embernek.
Tepsiben sütött bundáskenyerek
Tepsiben sütött mezei bundáskenyér elkészítése:
- Először előkészítem a tepsit: érdemes sütőpapírral/alufóliával kibélelni, vagy bekenni vajjal, zsiradékkal,
- aztán begyújtom a sütőt.
- A szokásos módon készítem a kenyereket: felvágom öreg kenyérből, kicsit belemártom a tejes vízbe, felvert /ízesítetten felvert tojásba mártom,
- és beleteszem szépen egymás mellé a tepsibe. (Vagy egyszerűen leöntöm a végén a felvert tojással…)
- A tepsit betolom az előmelegített sütőbe, és megpirítom.
- amikor már kezd pirulni a kenyér a sütőben, akkor kiveszem a tepsit/rácsot a sütőből,
- megszórom reszelt sajttal
- visszatolom és rápirítom a sajtot
Ez igen kényelmes és mégis extra módja több ember meleg reggelivel való ellátásának! Bár keresztapátok szerint hiányzik belőle a pirult zsír íze, és nem is olyan jó, mint úgy.