DALMATINSKI ZACIN = dalmát fűszerkeverék
Ruzmarin = rozmaring
Bosiljak = bazsalikom
Vrijesak = csombor, évelő téli borsikafű
Majcina dusica = kámforszagú kakukkfű (timián, balzsamfű, tömjénfű, démutka)
Mazuran = majoranna
Origano = oregano (szurokfű, vadmajoranna)
Volt dalmát só is, ez esetben ugyanez a fűszerkeverék volt, de nagy szemű tengeri sóval összekeverve. Úgy véltem a 30 kuna elég a fűszerhez, sót majd teszek hozzá, ha akarok idehaza…
Viszont volt levendulás só is!!!! = levenduladarabkák nagy szemű tengeri sóval
Állítólag úgy használhatjuk, mint a provence-i/ provenszi fűszerkeveréket, vagyis:
- Halakhoz (lazac, pisztráng, hekk)
- sült húsokhoz, a provancei alapján elsősorban bárányhoz képzelem el
- salátákhoz
- pácokhoz (hal, hús, zöldség)
- esetleg sütikhez (ezt kicsit túlzásnak érzem, a többivel egyetértek)
Egy másik dalmát húsfűszer keverék egy ottani könyvből olvasva:
-
Rozmaring
- kakukkfű
- Majoránna
- Babér
- Zsálya
- Kapribogyó (ha nincs, lehet szerecsendiócska is)