Szeretem sok zöldséggel főzni a leveseket, és azokat könnyű elfogyasztani:
- kiteszem egy tányérban az asztalra – és elfogy
- kiteszem a leves mellé az asztalra, akkor már maradhat belőle (ez már lehet saláta alap!!)
- nem teszem az összes zöldséget a leves mellé, hanem félreteszek belőle salátának
A mindenféle maradék zöldséget homogén méretre aprítom, rendszerit összekockázom.
Az öntet a következő (külön edényben keverem össze, de itt a képen szerettem volna nektek megmutatni legalább nagyjából a hozzávalókat, vagyis teszek hozzá:
- majonézt
- joghurtot (vagy tejfölt, krémsajtot, tejszínt)
- mustárt, magocskás mustárt
- Szórok rá borsot, sót, kevés (csipetnyi) porcukrot
- Belefacsarok citromlevet
- Belevágok gyümölcsöt (a képen látható salátánál éppen zöldalmát és kivit)
- Kevés ízes olíva olajat is csurgatok bele, had együk nyersen, had méregtelenítsen minket
Az egészet összekeverem, hűtőben érlelem pár órát és megesszük.
Kerülhet bele a fentieken túl:
- Sajt (kockára vágva, reszelve, csíkozva, többféle fajta sajt együtt vagy külön)
- főtt tojás reszelve vagy kockázva
- savanyúság aprítva
- retek (fehér, fekete, bármilyen)
- póré, hagymafélék kockára vagy karikára vágva
- zöldfűszerek
- kapribogyó stb.
Ezeken a képeken „német sonkának” nevezett felvágottal és mellé tálalt, besózott retekkarikákkal ettük.