Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.11. 12:46 mijemaja

Hagymás gombás rizottó

Címkék: hagyma gomba rizs főétel #összes

Nagyon szeretem a rizses ételeket – és hál’Istennek, ti is szeretitek végre! Éveken át alig ettünk rizst, hébe-hóba fogyott a rizibizi, az is rántott hússal…

Aztán bejöttek nálatok az indiai éttermek, és végre főzhetek rizst, és lehet bátran fűszerezni, sőt – még bátrabban, mint ahogy eddig csináltam! A „ kevesebb húst” és a „nagydarab húst félig véresen” elvárások közé belecsúszott a sokféle finom rizottó, gyakran magában, főételként is.
 
Ugyanilyen változás volt a gomba is nálatok. Jómagam nagyon szerettem, átmeneti vega korszakunkban sokat ettük, természetes fehérje, nyomelemek, stb., (- bár nem győzöm hangsúlyozni, hogy tapasztalatom szerint eléggé nehezen emészthető étel a gomba), de aztán jöttetek, és egyedül a rántott gombát ettétek meg.
Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy az idő a gombának dolgozik, mert egyszer csak piszkálni kezdtetek, miért nincs nálunk gomba. Mert nem eszitek – válaszom után felhorkantatok, hogy „dehogynem!” Így lett egy nagy kedvenc a rizottó gombával – főként, ha vargányagombával készítem.
 
Előkészítem a rizottót:
-          A vöröshagymát felvágom apróra.
-          Gombát meghámozom, felaprítom (én szeretem vékony keresztmetszetre vágni, lehetne apróbb is, kis fejű gomba esetén felezni szeretem a gombácskákat),
-          Citromos vízbe teszem, ne barnulgasson nekem készítésig
-          Főzök rizst, vagy előveszem a maradék főtt rizst  (nagyon jó maradékfelhasználásra!!)
Készítése:
 
  1. Olívaolajon (vagy libazsíron) átpirítom a hagymát aranyszínűre.
  2. Rádobom a gombát, átforgatom (nehogy megégjen a hagyma alatta), és fűszerezem:
-          Só, bors
-          Zöldfűszerek (petrzselyem, bazsalikom, oregánó, majoranna – mind jók)
  1. Megvárom, míg levet ereszt, és szépen átpirítom.
 
  1. A rizs háromféleképpen kerülhet ide:
-          Nyersen, előre beáztatva: rászórom a zsírjára pirított hagymás gombára, felöntöm a rizs mennyiségének kétszeresét kitevő vízzel, sózom, felforralom az egészet, majd 5 percig gyöngyöztetem, aztán lezárom és hagyom párolódva saját gőzében puhulni.
-          Főve, előre megfőzve vagy ún. előrefőzött rizsként.
-          Előfőzött rizsként: a tasakból ráöntöm a rizst a  hagymás gombára, elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. (Zöldség- vagy húslevessel még finomabb!) Felforralom, aztán lefedem, és elzárom a tüzet, hagyom gőzében puhulni.
-          Főtt rizzsel: nem pirítom teljesen zsírjára a hagymás gombát, elvégre egy kis szaftos gombalé nem árt a főtt rizsnek. Elkeverem a rizst a hagymás gombával, fűszerezhetem még, pl. piros paprikával, köménymaggal, masalákkal, gyömbérrel, zöldfűszerekkel ismét, majoránna, oregánó, korianderzöld nagyon finom, de a petrezselyemzöldet nagyon nehéz überelni…
  1. A felforralt, pufogós, bugyogós rizses keveréket elzárom, lefedem és állni hagyom a tűzhelyen 20-25 percig. Utána tálalhatom is!!
Gombás rizottó velesült zöldségekkel
 
Úgy készítem, ahogy az előzőekben elmeséltem nektek, de amikor a hagymát megpirítom, akkor a hagymás zsiradékra dobom az előre felszeletelt zöldségeket is.
Ha azok már nem annyira roppanósak, akkor jöhet a gomba, és folytatódik tovább a rizottó készítés.
 
Gombás rizottó főtt zöldségekkel
 
A levesben főtt vagy bármilyen egyéb maradék főtt zöldség kelthető így új életre.
A rizottó készítése során elérek odáig, hogy belekeverem a rizst: no, ekkor keverem óvatosan hozzá a zöldségeket, és aztán csak hagyom, hogy átjárja ezeket a kevésbe ízes főtt zöldségeket is a gőz, és együtt sokkal finomabb aromákat adjon nekünk a rizottó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr242074037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása