Nagyon szeretem a rizses ételeket – és hál’Istennek, ti is szeretitek végre! Éveken át alig ettünk rizst, hébe-hóba fogyott a rizibizi, az is rántott hússal…
Aztán bejöttek nálatok az indiai éttermek, és végre főzhetek rizst, és lehet bátran fűszerezni, sőt – még bátrabban, mint ahogy eddig csináltam! A „ kevesebb húst” és a „nagydarab húst félig véresen” elvárások közé belecsúszott a sokféle finom rizottó, gyakran magában, főételként is.
Ugyanilyen változás volt a gomba is nálatok. Jómagam nagyon szerettem, átmeneti vega korszakunkban sokat ettük, természetes fehérje, nyomelemek, stb., (- bár nem győzöm hangsúlyozni, hogy tapasztalatom szerint eléggé nehezen emészthető étel a gomba), de aztán jöttetek, és egyedül a rántott gombát ettétek meg.
Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy az idő a gombának dolgozik, mert egyszer csak piszkálni kezdtetek, miért nincs nálunk gomba. Mert nem eszitek – válaszom után felhorkantatok, hogy „dehogynem!” Így lett egy nagy kedvenc a rizottó gombával – főként, ha vargányagombával készítem.

Előkészítem a rizottót:
- A vöröshagymát felvágom apróra.
- Gombát meghámozom, felaprítom (én szeretem vékony keresztmetszetre vágni, lehetne apróbb is, kis fejű gomba esetén felezni szeretem a gombácskákat),
- Citromos vízbe teszem, ne barnulgasson nekem készítésig
- Főzök rizst, vagy előveszem a maradék főtt rizst (nagyon jó maradékfelhasználásra!!)
Készítése:
- Olívaolajon (vagy libazsíron) átpirítom a hagymát aranyszínűre.
- Rádobom a gombát, átforgatom (nehogy megégjen a hagyma alatta), és fűszerezem:
- Só, bors
- Zöldfűszerek (petrzselyem, bazsalikom, oregánó, majoranna – mind jók)
- Megvárom, míg levet ereszt, és szépen átpirítom.
- A rizs háromféleképpen kerülhet ide:
- Nyersen, előre beáztatva: rászórom a zsírjára pirított hagymás gombára, felöntöm a rizs mennyiségének kétszeresét kitevő vízzel, sózom, felforralom az egészet, majd 5 percig gyöngyöztetem, aztán lezárom és hagyom párolódva saját gőzében puhulni.
- Főve, előre megfőzve vagy ún. előrefőzött rizsként.
- Előfőzött rizsként: a tasakból ráöntöm a rizst a hagymás gombára, elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. (Zöldség- vagy húslevessel még finomabb!) Felforralom, aztán lefedem, és elzárom a tüzet, hagyom gőzében puhulni.
- Főtt rizzsel: nem pirítom teljesen zsírjára a hagymás gombát, elvégre egy kis szaftos gombalé nem árt a főtt rizsnek. Elkeverem a rizst a hagymás gombával, fűszerezhetem még, pl. piros paprikával, köménymaggal, masalákkal, gyömbérrel, zöldfűszerekkel ismét, majoránna, oregánó, korianderzöld nagyon finom, de a petrezselyemzöldet nagyon nehéz überelni…
- A felforralt, pufogós, bugyogós rizses keveréket elzárom, lefedem és állni hagyom a tűzhelyen 20-25 percig. Utána tálalhatom is!!
Gombás rizottó velesült zöldségekkel
Úgy készítem, ahogy az előzőekben elmeséltem nektek, de amikor a hagymát megpirítom, akkor a hagymás zsiradékra dobom az előre felszeletelt zöldségeket is.
Ha azok már nem annyira roppanósak, akkor jöhet a gomba, és folytatódik tovább a rizottó készítés.
Gombás rizottó főtt zöldségekkel
A levesben főtt vagy bármilyen egyéb maradék főtt zöldség kelthető így új életre.
A rizottó készítése során elérek odáig, hogy belekeverem a rizst: no, ekkor keverem óvatosan hozzá a zöldségeket, és aztán csak hagyom, hogy átjárja ezeket a kevésbe ízes főtt zöldségeket is a gőz, és együtt sokkal finomabb aromákat adjon nekünk a rizottó.