Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.14. 10:23 mijemaja

Fehér bableves Sepsiszentgyörgyről

Címkék: leves bab kolbász leveszöldség #összes erdélyországból margitkától

Meglátottak Déneskéék messzi Erdélyországból, hozták az unokákat. Főztem, amit tudtam, és egyik nap édes féle bableves volt az ebéd.

Nóci (talán 6-7 éves lehetett) nézte, nézte, margitka biztatta, „egyen, egyen, finom a leves”, mire Nócinál eltört a mécses: Ez a leves nem fehér leves!
Nem is ette.
A jó pap holtig tanul, én is megkérdeztem Margitkát, hogyan készíti a fehér bablevest – hát úgy, mint Édes, csak épp nem paprikás a barna rántása.
Megfőztem: teljesen jó.
 
Margitka fehér bableveséhez valók:
-          fél kilónyi bab (4 embernek), a fehér, nagy szemű menyecskebab
-          egy darabka füstölt kolbász (Déneske is szereti a finomat)
-          kicsi zsiradék, jellemzően libazsír
-          leveszöldség: 2-3 répa, 1-2 fehér répa kisebb fej zeller zöldjével
-          1-2 gerezd fokhagyma, egy kisebb fej hagyma
-          fűszerek: só, bors, piros paprika, 1-2 babérlevél, sőt, egy icipici kis csípős paprika is
 
Elkészítése:
 
  1. Margitka a babot előző este beáztatja.
  2. Másnap az áztatóvizet leönti, a füstöltet és a babot szintig tölti vízzel, sózza, és felteszi főni.
  3. Megpucolja és felaprítja a zöldségeket, és a bab mellé rakja (fokhagyma, zeller, sárga és fehér répa mindenképpen kerül bele).
  4. Margitka hagymás barna rántást készít, felönti hideg vízzel, és ezt a rántást hozzáönti a bableveshez.
  5. Összeforralja és kész is

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr652080283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása