Meglátottak Déneskéék messzi Erdélyországból, hozták az unokákat. Főztem, amit tudtam, és egyik nap édes féle bableves volt az ebéd.
Nóci (talán 6-7 éves lehetett) nézte, nézte, margitka biztatta, „egyen, egyen, finom a leves”, mire Nócinál eltört a mécses: Ez a leves nem fehér leves!
Nem is ette.
A jó pap holtig tanul, én is megkérdeztem Margitkát, hogyan készíti a fehér bablevest – hát úgy, mint Édes, csak épp nem paprikás a barna rántása.
Megfőztem: teljesen jó.
Margitka fehér bableveséhez valók:
- fél kilónyi bab (4 embernek), a fehér, nagy szemű menyecskebab
- egy darabka füstölt kolbász (Déneske is szereti a finomat)
- kicsi zsiradék, jellemzően libazsír
- leveszöldség: 2-3 répa, 1-2 fehér répa kisebb fej zeller zöldjével
- 1-2 gerezd fokhagyma, egy kisebb fej hagyma
- fűszerek: só, bors, piros paprika, 1-2 babérlevél, sőt, egy icipici kis csípős paprika is
Elkészítése:
- Margitka a babot előző este beáztatja.
- Másnap az áztatóvizet leönti, a füstöltet és a babot szintig tölti vízzel, sózza, és felteszi főni.
- Megpucolja és felaprítja a zöldségeket, és a bab mellé rakja (fokhagyma, zeller, sárga és fehér répa mindenképpen kerül bele).
- Margitka hagymás barna rántást készít, felönti hideg vízzel, és ezt a rántást hozzáönti a bableveshez.
- Összeforralja és kész is