Na de hány féle körözött van?
Elég azt nézni, miből készül:
- Sima juhtúró
- fele juhtúró, fele tehéntúró
- csak tehéntúró (én ezt nem szeretem annyira)
- fetasajt vagy ahhoz hasonló lágy juhsajtok
- kecskesajt
- krémsajtok
- fehér körözött: nem teszek bele paprikát
- normál körözött: túró, vaj, paprika, hagyma, kömény, tejföl
- és ezek sokféleképpen ízesítve
S akkor még nem szóltam, hány féle paprika van!
- sima, kalifornia, kápia, nyersen
- sült paprikák is tölthetők
- formás kicsik és félbevágott óriások
S a paprikák színe: sárga, narancs, piros, zöld, fehér…
Elkészítés:
- bármilyen körözöttet készítek
- Jóízű, húsos paprikát keresek, és megmosom, megtisztítom a magoktól, csumától, s vagy így töltöm, vagy félbevágva töltöm.
- Időt adok neki, mert érdemes hűtőben érlelni, tényleg csak másnap az igazi!
Fetasajtos körözöttel töltött paprika olajban
A körözöttet elkészítem,
- fetasajtot keverek hozzá bőven,
- adok bele egy kevés olajbogyót összekarikázva (jó ha van fekete és zöld olajbogyó is benne, szebben mutat a tányéron!!).
- A kicsi paprikák csumáját szép ívesen kivágom,
- kitisztítom, és megtöltöm őket a fetás krémmel.
- Üvegbe teszem őket, olíva olajat öntök rájuk, lezárom és hűtőben érlelem pár napig.
Vigyázat!! Nem áll el hosszan, meg kell enni két héten belül!!