Káposztasaláta répával és olajbogyóval görög hangulatú oregánoval
A fejes káposztát vékony csíkokra kell vágni, és besózva hagyni egy fél órát. Utána vagy kinyomkodni magyar módra, vagy leszűrni, ahogyan ott mondták.
A tányérra kerül a saláta, arra kell ráreszelni a répát.
Miután a répát a káposztára reszeltem, megszórom oregánoval, teszek rá/köré pár szem olajbogyót, egy gerezdnyi citromot.
Az öntete vagy előre elkészített citromlével elkevert olíva olaj, vagy adok mellé
- olajat
- citromot
- ecetet.
Mindenki készítse el magának a tányérján, frissen!
Címke: saláta / káposzta saláta / honnan: Görögországból / alaphozzávalók: káposzta, répa, citrom, olaj, ecet, oregano
Káposztasaláta görög mustáros öntettel:
Egy másik lehetséges görögös öntet, ha a citrom levét összetört fokhagymával és egy kanálka mustárral simára keverem, hozzáadom az olajat, úgy öntöm le a salátát.
Címke: saláta / káposzta saláta / honnan: Görögországból / alaphozzávalók: káposzta, répa, citrom, olaj, fokhagyma, mustár
Görög lilakáposzta saláta
Sartoríni szigetén ugyanígy készítették el lilakáposztából is a káposzta salátát, mint a fejesből, de azt nem répával, hanem karikákra vágott paprikával díszítették a tetején, egy nagy zöld salátalevélen tálalták, és az öntete szintén citromlével elkevert olíva olaj volt.