Így esszük a leggyakrabban.
Gyors és finom!
Hozzávalók:
- paradicsom
- fokhagyma
- rozmaring
- só, fehér bors
- citromlé frissen facsarva
A története egy adalék az életemből. Első hosszabb albérletem a Damjanich utcában volt. A házinénim a házmester volt, magas, erőteljes alkatú, érdekes asszony elég nehéz természettel. Abban a házban lakott Antal Imre édesanyja, akitől a fia
talán sosem tudott leválni, de ez nem része a receptnek. Imre valami hajóúton bírta a vihart, amitől a többi utas mind tengeribeteg lett, és az olasz matrózok meghívták magukhoz enni. Ott tanulta meg, hogy így kell enni – ő olaszul idézte, én magyarul mondom: „Semmi ecet! Az ecet megöli a paradicsomot!”
Hát így kezdtem el citrommal készíteni, jó volt Antal Imrének, az jó lesz nekem is, gondoltam. Át is szoktam át a citromos öntetekre, egyszerűen sokkal finomabban így a saláták! De hát ezt tudjátok.
A káposztáknál maradok 2/3-ad arányban az ecetnél, de akkor almaecetet használok jellemzően, kisebb részt boreceteket fűszerekkel ízesítve.
Ez lett apátok kedvenc paradicsomsalátája!
Elkészítése a legegyszerűbb (semmi lacafaca), és íze az egyik legjobb:
1. - csak ízes piros paradicsom összevágva, besózva,
. - frissen őrölt fehér borssal megszórva,
3. - citromlé kevés olíva olajjal elkeverve, ráöntve,
. - rozmaringgal meghintve
Ha apróra vágott fehér illatos fokhagyma kerül bele, még teljesebbé válik az ízek harmóniája.
Aztán lehet ezt azzal bővíteni, hogy:
- fehér/lila hagymakockák, netán karikák kerülnek bele,
- zöldhagyma is beleaprítozódhat, meg lehet szórni: petrezselyemzölddel is!