Erdély, dalmát tengerpart, balkáni országok étkezdéiben találkoztam ezzel a finomsággal.
Sütés többféleképpen:
- Tepsibe/jénaiba/sütőtálba teszem a megmosott paprikákat, és megsütöm őket szinte feketedésig,
- Grillezem őket szintén foltos feketére.
- Sparhelt és egyéb kincsek platnijain is süthetők.
A megsült paprika hártyáját le kell húzni, (minél előbb, mert minél melegebb, annál könnyebben lejön).
Aprítás:
- A sült paprikahúst összetöröm villával
- Összeturmixolom turmixban vagy botmixerrel.
Szeretem hozzátenni az olajat, amiben sült, mert olívát használok, és azt érdemes megenni.
Fűszeres sült paprika mártás
Az aprításhoz adok hozzá bármit, ami épp van otthon, vagy illik az aktuális ételhez:
- fokhagyma gerezdeket (igen finom hozzá pl. sült húsokhoz)
- felvágott nyers, vagy akár a paprikákkal együtt megsütött hagymát (mindkét változat jó)
- zöldfűszert: bazsalikomot, zsályát, turbolyát, zellert, koriandert, petrezselyemzöldet, stb.
Paradicsomos sült paprika mártás:
Az aprításkor adok hozzá összevágott paradicsomot pár szemet – ez egy lehetőség.
Még jobb, ha sűrű paradicsomszószt készítek, és azt öntöm hozzá, úgy keverem el. Ezt pl. tésztákhoz szeretem adni.