Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.21. 13:58 mijemaja

Raznjici – a szerb saslik

Címkék: sült marhahús főétel disznóhús csirkehús húsok #összes szerbiából balkáni konyha

Disznóhúsból (szűzpecsenyéből!!) vagy marhahúsból, esetleg a kettő kombinációjából, régebben kifejezetten bárányból készített nyársról van szó, amit pácolás után grillen illik megsütni.

Fűszerezése: só (a pácon kívül), van olyan vidék, ahol piros paprikát is kevernek az olajhoz.
Zöldfűszer: 1 tk kakukkfű
Pác: olajban, fokhagymával és fekete borssal, belekarikázott hagymával, esetleg egy kis citromlével
Tálaláskor
-          ajvár
-          hagyma
-          fokhagymás joghurt
-          vagy fokhagymamártás: Készítek egy aranybarna rántást 1 ek zsíron 1 ek liszttel. Belenyomok fokhagymát (5-10 gerezddel, döntse el ki-ki bátorsága és ízlése szerint). Azonnal felöntöm 1 dl húslevessel, elkeverem. A szerb kajmak jó bele, de talán a szlovák juhtúró se rossz hozzá. Nagyon jó a raznjici mellé!
 
Rajznjici joghurtban pácolt csirkemellből
A joghurt nemcsak mártáshoz jó, csirkék, szárnyasok pácolására fantasztikus.
Pác összeállítása: egy doboznyi joghurtba borsot szórok, jó sok fokhagymát préselek, esetleg 1-2 ek olajat is hozzákeverek.
Ebben a marinádban pácolom a csirkemell kockákat. (Legalább 2 órát, maximum 1 napot.)
 
A pácból kivett csirkekockákat hagymákkal váltogatva (- bár ez nem szerbes, de szalonnakockákat is közérejtve!!) nyársakat készítek.
 
Tálalás: egy könnyű saláta: vékony hagymakarikák, paradicsom, citromlé és ha lehet, friss
korianderzöld (petrezselyemzöld se rossz).
 
Több csirkemellet szoktam bepácolni, mint amennyiből saslik lesz, és a többletet a joghurtpáccal együtt beteszem a sütőbe – abban sütöm meg. Nagyon finom lesz tőle a hús: hófehér, porhanyós.
 
Krumplis raznjici („raznjici sa krompirom”)
 
Annyi az egész, hogy zöldséges, krumplis nyársat készítek.
Kell hozzá:
-          előfőzött krumpli (kb. 15 percig párolt, szinte kész főtt krumpli, ami még elég kemény)
-          húsos színes paprika kockák
-          hagyma szeletek
-          húskockák
 
Aztán persze ezt is megsütjük.
Ha a húst kihagyom, marad a krumpli a zöldségekkel – olajban is ki lehet sütni, grillen is , nagyon finom vega eleséget kapok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr762098004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása