Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.23. 10:06 mijemaja

Édes húslevese amit csontlevesnek illene mondanom

Címkék: leves húsleves leveszöldség #összes

Húsleves Édes féle csontról lefejtett hússal           Édes csontlevese madárfészek tésztával

Falusi háztartásunk volt:
-          voltak szárnyasaink, hogy tojjanak tojást és együk őket,
-          volt kutyánk, hogy védje a házat
-          macskánk, hogy fogja az egeret
-          néha malacunk, akik elébb elették előlünk az ennivalót, aztán disznóvá serdülten mi ettük meg őket.
 
Pénzünk viszont kevés volt, és Édes előbb nem evett saját maga, mintsem ne adjon enni a jószágnak.
„Előbb az állatok, aztán ehet a gazda”- mondogatta, mire a Grimm mesében ráfelelhették volna az állatok, hogy: „DUKK!”
 
Vettünk hát olcsó húsos csontot. Karaj, farok, ilyesmi, és abból sok zöldséggel Édes finom levest főzött.
 
A hideg vízbe tette fel a csontokat, adott melléjük hagymát egészben, kelkáposzta levelet, némi elszáradt, vagy csak elöregedett zöldséget, pl. fás karalábét, (amit már nem ennénk meg, de még jó az íze), belepucolt egy-két fokhagyma gerezdet, megsózta az egészet és felrakta főni.
 
Amikor már puha volt a csontokon a hús, leszűrte az egészet.
A csontokat kivette, lemosta, tányérra tette.
A levébe belerakta a közben megpucolt, felvágott zöldségeket: 2-3 répát, karalábét, zellergumót, 1-2 fehér répát, (egy időben szerzett valahonnan paszternákot is, de az nem szerette a mi földünket, nem tudtuk megtartani, de amíg volt, nagyon finom volt a levesekben, tulajdonképpen édes fehér répa, pörköltekben is igen jó ízt adott).
Ha roppanósra megpuhultak a zöldségek, akkor készen volt a leves, csak tészta kellett hozzá.
 
Tálaláskor: tányérba került a zöldség, a tészta és rá a leves. Ebbe a levesbe néha belekerültek a csontokról lenyesett főtt húsdarabok, de ha több hús volt rajta, akkor az a karajcsont már átlényegült tányérhússá, és ment a zöldségekkel és a tormával, no meg az Édes féle paradicsomszósszal az asztalra második fogásnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr472103118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása