A krumplit héjában vagy meghámozva főzzük meg. Ha héjában készül, több marad belőle (jobb a kihozatala), de több foltocska is benne maradhat, amit nem szeretek benne hagyni.
Tagline
2010.06.23. 10:11
Főtt krumpliból köretek
Címkék: krumpli köret #összes
- kis kocka,
- nagy kocka,
- hasáb,
- keskeny, hosszú csík jellegű hasáb
- vastag vagy vékony karika
- miszlikbe vágott szalmakrumpli
- narancshámozáshoz hasonló vágással krumpliforgácsú formára.
- üresen, sózva
- meglocsolva zsiradékkal: némi kevés vajjal, tejföllel, hússzafttal, megolvasztott libazsírral…
- hagymás krumpliként
- tört krumpliként
- petrezselymes krumpliként
- majonézes vagy ecetes salátaként/saláták adalékanyagaként
- megsütve serpenyőben, tepsiben
1.) Nagyon kevés vizet használok (annyit, ami az edényben az alsó krumpli szemek feléig ér kb. – ezt próbálom demonstrálni a melléklet képen…).
A vízhez keverem a sót, igyekszem jól elkeverni, hogy a gőzben átjárhassa a krumplikat.
2.) A krumplikat alaposan megmosom. Külön kis súrolókefét tartok azért, hogy a héjában sült és főtt krumplikat alaposabban tisztíthassam elkészítés előtt! Tudjátok, ami földben nőtt – mint a krumpli, répa -, vagy közel van a földhöz, - mint pl. az eper-, az biza a lehető legalaposabban tisztítandó evés előtt, elvégre a trágyázás még mindig szükséges a jó terméshez, ugye, értitek?
Berakom őket a fazékba, ahol már várja őket a sós és kevéske víz.
3.) Nagyon kis lángon teszem fel, lassan felmelegszik, és ha már forr, akkor várok egy erős 5 percet, akkor elzárom a tüzet, letakarom 1-2 konyharuhával az edényt, és hagyom, hogy a gőzében megpuhuljon.
4.) Ha puha (késpórba: szaladjon bele puhán, ellenállás nélkül a hegyes kés éle), akkor a fedőt kicsit meglazítva átöntöm azt a kevés kis főzőlevét egy kisebb edénybe (főzelék, leves, bármire jó), és a fedőt visszatéve még hagyom a gőzben puhulni tovább.
Igyekszem hamar pucolni, akkor jön le könnyen a héja, ha még meleg.
Sózva önmagában is finom, könnyű étel, de ilyen melegen köretnek is finom!
Főtt krumpli zsiradékkal
Forrón megsózva, kevés libazsírral vagy igazi vajjal nagyon finom.
Az aradi piacon akkor hozták a hegyekből valahonnan a frissen sajtolt tökmagolajat, és azt is forró főtt krumplival ették.Hű, az nagyon finom volt! azóta se ettem olyan ízletes tökmag olajat. El kéne menni, csak tudni kéne, mikor hozzák, hogy azon frissiben vehessek belőle…
Tört krumpli hús után
Ehhez az kell, hogy húst süssek, (Édes még a rántott hús maradék zsírját is felhasználta erre, de én már nem, a felhevült zsírt nem szeretem újra használni).
Persze az is jó, ha nem finom sült húsos zsírom.
A zsiradékra dobom a főtt krumpli darabokat, szétnyomom úgy nagyjából őket, és sózom, borsozom, s már kész is, tálalható.
Jó, ha hagyom kicsit a tűzön, s az alja kicsit odakap, csak annyira persze, hogy finom legyen felkaparni és megenni.
Ennek érdekében a tört krumplit át szoktam tenni tepsibe (jénaiba), úgy teszem a sütőbe, ahol a leégés veszélye nélkül szépen tud megpirulni.
Maradék főtt krumpliból köret:
- felkockázom, és bármilyen salátához felhasználom (majonézes, ecetes, citromos, vagy csak más salátához, pl. a majonézes gombasalátához töltelékanyagként adom.
- felaprítom a kívánt formára, és megsütöm olajban
- Vagy megsütöm tepsiben – nagyon finom lisztes állagú lesz!!!!!!!!!! Kívül ropogós, belül omlós!
- Rakott krumplit csinálok belőle
- később felhasználva tepsiben vagy olajban sütött krumpliként. (Ez utóbbit a „tepsiben sült krumpli” címszó alatt részletezem…)
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr112103128
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.