Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 12:59 mijemaja

Édes gyorsérlelésű paprikája hagymával

Címkék: paprika savanyúság édestől aszódról #összes

Nem igazi savanyúság-eltevések ezek, mert nálunk soha semmi nem állt el, hisz ha nem volt más, megettük, amit későbbre szántunk. Megettük a savanyúságot is, aztán nem volt, de már befőzési szezon sem volt, és Édes ilyenkor csinált egy kis gyors fogyasztású savanyút.

 
Nincs tartósítva, ezért a 10-14 napos beérést követően hidegen kellett tartani, és ott sem állt el sokáig – bár 2-3 hetet simán kibír.
 
Vastag húsos paprika kellett hozzá, jó volt pl. a paradicsompaprika, az almapaprika, de még a bogyiszlói is, mert az jó kemény húsú, és ha ügyesen vágtuk ki az ereit, nem is volt olyan vészes.
 
Jó volt, ha volt többféle színű, (ideális rá a kalifornia paprika a sok színével, ami akkortájt azért nem volt mifelénk, a kápia is, amit szintúgy nem ismertünk, de mutatós és rendkívül ízes is!)mert attól aztán szebbet mutatott a tálon. (Ez a képeken is látszik, úgy hiszem…)
Édes a paprikákat csíkokra vágta, a hagymákat karikákra, besózta kicsit.
Közben feltett forrni egy kis ecetes-sós vizet, (savanykás íze legyen, annyi ecet kell bele!!). S amikor forrt, egy-két percet abban blansírozta a paprikákat. (ez látszik az első képen.)
Néha tett bele késhegynyi szódabikarbónát is, hogy szebb maradjon a színük.
 
Az üvegbe még melegen beletöltötte a hagymás paprikát, hozzáadta a szokásos fűszereket (pár szem bors, boróka, szegfűbors, mustármag, esetleg koriander), összerázta, lezárta és tette a kamrába.
- Édes néha öntött a tetejére 1 ek olajat is, az védte is, és az olajos marináltakat szerettük mindnyájan, de olaj nélkül is finom lett.
 
Bármihez finom, és a hűtőben több hétig is eláll!!
 
Azóta kis változtatásként pár szem fokhagyma is kerül az üvegbe – az apátok azt direkte szereti, vagyis és a kedvéért úgyszintén direkt bele is pakolok, (ha nem felejtem el).
Citromkarikákat is teszek bele – ennyi idő alatt nem buggyan meg, nem is buggyantja meg a többit, de jót tesz a savanyúság ízének, és maga a citromkarika is egy savanyúságfalatnak minősül: finom és díszíti a tányért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr912109239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása