Nagyon szeretem a rósejblit, - amit ugye olajban kell sütni, és amiről már sokszor mondtam nektek, hogy elég egészségtelennek tűnik az égett olaj miatt.
Tagline
2010.06.25. 12:53
Sült krumpli köretek avagy a finom és egészségtelen rósejbli
Címkék: krumpli köret #összes
Használhatnék persze olajsütőt is, azzal meg az a bajom, hogy nem szeretek olajat újra használni, az égett anyagok esetleges rákkeltő hatása miatt.
Így lett a rósejbli nálunk születésnapi ünnepi menü…
Nagyon fontos: csak jó minőségű olajat használok hozzá, lehetőleg olívát, (vagy olívát egy könnyedebb, olcsóbb olajjal keverten), mert az csak magasabb hőfokon bomlik, mint amilyen hőmérsékleten és sütöm a krumplit, és így reményeim szerint egészségesebb az ételünk!!
A rósejbli természetesen nyers krumpliból készül.
Ekkor a krumplikat meghámozom, összevágom:
- kis kocka,
- nagy kocka,
- hasáb,
- keskeny, hosszú csík jellegű hasáb
- vastag vagy vékony karika
Megsütöm, kisebb adagokban, jól átforgatva, bő olajban, - és ha az olaj fogy, akkor az egyik adag kiszedése után pótolom, és a következő sütése előtt megvárom, míg kellőképpen – de nem túlságosan!- felforrósodik.
Magyarázat: az „Ételben az életed” c. és agresszív, amolyan „amerikais” nyelvezetű könyvben fogott meg a szöveg: az amerikai alapétel sült krumpli elfogyasztásakor tulajdonképpen megesszük a rósejblit és megiszunk egy pohárka égett olajat. A szerző azt kérdezte: ha elénk tenné – meginnánk? Ugye, nem? Tény, egészségtelen, hogy a sülő krumpli bizony magába szívja a magas hőfokon krakkolódó olajat, elbomlanak benne a kettős kötések, tele lesz mindenféle rossz salaktermékkel.
Ez volt az oka a rósejbli és a rántott húsok tudatos háttérbe szorításának mindennapi ételeink között, de mivel én éppúgy szeretem, mint ti, kedves családom, ezért aztán születésnap, karácsony a rántott húsról szól rósejblivel. Elvégre egy kevés egészségtelen izé nemcsak belefér, de még szükséges is lehet, nem?
Csak érdekesség: ez a magyarázata annak, hogy keresztapátok valahányszor étteremben eszünk, mindig rántott húst kér sült krumplival – ő is szereti, de nálunk ritkán ehet belőle….
Szalmakrumpli és krumpliforgács:
Ha az aprítás során
- miszlikbe vágom a krumplit, akkor kisütéskor szalmakrumpli lesz belőle
- ha a narancshámozáshoz hasonló vágással krumpliforgácsot szeletelek, akkor „sült krumpliforgács (ez utóbbi óvatosan keverendő, de igen mutatós a tányéron!)
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr792109230
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.