Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 12:53 mijemaja

Sült krumpli köretek avagy a finom és egészségtelen rósejbli

Címkék: krumpli köret #összes

Nagyon szeretem a rósejblit, - amit ugye olajban kell sütni, és amiről már sokszor mondtam nektek, hogy elég egészségtelennek tűnik az égett olaj miatt.

Használhatnék persze olajsütőt is, azzal meg az a bajom, hogy nem szeretek olajat újra használni, az égett anyagok esetleges rákkeltő hatása miatt.
 
Így lett a rósejbli nálunk születésnapi ünnepi menü…
 
 
Nagyon fontos: csak jó minőségű olajat használok hozzá, lehetőleg olívát, (vagy olívát egy könnyedebb, olcsóbb olajjal keverten), mert az csak magasabb hőfokon bomlik, mint amilyen hőmérsékleten és sütöm a krumplit, és így reményeim szerint egészségesebb az ételünk!!
 
A rósejbli természetesen nyers krumpliból készül.
Ekkor a krumplikat meghámozom, összevágom:
-          kis kocka,
-          nagy kocka,
-          hasáb,
-          keskeny, hosszú csík jellegű hasáb
-          vastag vagy vékony karika
 
Megsütöm, kisebb adagokban, jól átforgatva, bő olajban, - és ha az olaj fogy, akkor az egyik adag kiszedése után pótolom, és a következő sütése előtt megvárom, míg kellőképpen – de nem túlságosan!- felforrósodik.
 
Magyarázat: az „Ételben az életed” c. és agresszív, amolyan „amerikais” nyelvezetű könyvben fogott meg a szöveg: az amerikai alapétel sült krumpli elfogyasztásakor tulajdonképpen megesszük a rósejblit és megiszunk egy pohárka égett olajat. A szerző azt kérdezte: ha elénk tenné – meginnánk? Ugye, nem? Tény, egészségtelen, hogy a sülő krumpli bizony magába szívja a magas hőfokon krakkolódó olajat, elbomlanak benne a kettős kötések, tele lesz mindenféle rossz salaktermékkel.
Ez volt az oka a rósejbli és a rántott húsok tudatos háttérbe szorításának mindennapi ételeink között, de mivel én éppúgy szeretem, mint ti, kedves családom, ezért aztán születésnap, karácsony a rántott húsról szól rósejblivel. Elvégre egy kevés egészségtelen izé nemcsak belefér, de még szükséges is lehet, nem?
 
Csak érdekesség: ez a magyarázata annak, hogy keresztapátok valahányszor étteremben eszünk, mindig rántott húst kér sült krumplival – ő is szereti, de nálunk ritkán ehet belőle….
 
Szalmakrumpli és krumpliforgács:
Ha az aprítás során
-          miszlikbe vágom a krumplit, akkor kisütéskor szalmakrumpli lesz belőle
-          ha a narancshámozáshoz hasonló vágással krumpliforgácsot szeletelek, akkor „sült krumpliforgács (ez utóbbi óvatosan keverendő, de igen mutatós a tányéron!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr432109230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása