Azt a luxust még sosem engedtem meg magamnak, hogy simán csak megsüssek egy füstölt kacsa- vagy libacombot.
Ha hozzájutottam (piacról, hentestől) egy ilyen füstölt gyönyörűséghez, akkor lelki szemeim előtt már ott volt egy párolgó sóletes tányér vagy egy lencsefőzelék is, netán egy adag bableves...
Szóval a füstölt comb kétszer is hasznos:
- megfőzve ízesít egy étel
- aztán megsütve finom étek magában is, kísérőként is.
Füstölt kacsacomb ételbe főzve és a végén megpirítva
Elkészítése során tehát van egy másik étel elkészítve:
- bableves, babfőzelék, sólet
- lencseleves, lencsefőzelék
- káposztaleves
- és még ki tudja mi, amihez jó a füstölt, de most nem jut eszembe.
A levest vagy főzelékt felteszem, és belerakom a füstölt combot. (Azért így, mert akkor nemcsak a combból veszek ki ízanyagokat, hanem a sok zöldség viszont a combot gazdagítja, ízesíti.)
Amikor a leves/főzelék elkészül, és a comb még nem elég puha, akkor a kivett combot kevés vízben, alacsony hőmérsékleten még puhára párolom némi bors, borókabogyó társaságában.
A főtt, füstölt comb már így magában is ehető, de szeretem kicsit megpirítani előmelegített sütőben a rácson (alá egy tepsit, tálat vagy alufóliát teszek, a csepegésével ne koszoljam a sütőt).
Főtt-füstölt kacsacomb
Ha éppen nem készül ilyen füstölt ízt igénylő étel, akkor egyből a borókabogyós-hagymás-borsos vízbe teszem a füstölt combot.
Puhára párolom, és a főzővizét leszűrés után elteszem a hűtőbe, vagy lefagyasztom jobb napokra.
A puha combot sütőben átpirítom, úgy tálalom párolt-sült zöldségekkel, rizzsel vagy krumplipürével.
Füstölt kacsacomb sóletben: ez egy külön recept, lányok, keressétek meg, ha érdekel benneteket!!!