Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 14:50 mijemaja

Gyümölcskrém levesek főzés nélkül

Címkék: leves gyümölcs #összes

Voltunk nyaralni valahol, és ott lehetett gyümölcsleveseket enni. Mi a lányokkal erőst levesesek vagyunk, a gyümölcsleves nem is hizlal, tehát kértünk.

Nem a hagyományos, itthoni (lásd: Édes féle) gyümölcslevest kaptunk, hanem mezei gyümölcsturmix féleségeket.
 
Azt mondá a nagyobbik leánykám: Anyu, próbálj meg otthon is ilyesmiket csinálni!!!!
És melyik anyuka nem tenné? Idehaza nekiálltam, és azóta is csinálom, csinálom, és csinálom (ez nem a Lenin mondta „tanulni, tanulni, tanulni!” hármas ismétlése, hanem az „és csak mosogat, mosogat és mosogat” gyakorító munkásságát idézte).
 
Kell hozzá:
-          legalább egyféle, puha gyümölcs
-          gyümölcslé (ha nem elég lédús a gyümölcs)
-          édesítés (méz, cukor), savanyítás (citromhéj, citromlé)
 
Gyümölcskrém levesek csak felsorolás jelleggel a szemnek, aztán jöhetnek az alapelvek:
Alapelvek a gyümölcskrémlevesek készítéséhez:
  1. Legalább kétféle harmonizáló gyümölcs kell hozzá.
  2. Ha nem elég leveses a gyümölcs, akkor kell hozzá olyan, (pl. dinnye vagy érett, vajpuha, lédús körte), vagy kiegészítem gyümölcslével (almalé, narancslé leginkább, de áfonyalé, bodzalé, szőlőlé is kerülhet bele, gyümölcstől függően).
  3. ha befőttet adok hozzá, és nem darabosan, hanem turmixolva teszem bele, akkor a befőtt levéből is adok hozzá.
  4. Ha kemény a gyümölcs (alma, birs, keményebb körte), akkor azt megfőzöm kevés vízzel vagy gyümölcslével, cukrozom vagy mézzel édesítem.
  5. Nem állhat meg benne a kanál, és nem is lehet folyós, kellemes krémleves sűrűséget kell eltalálnom.
  6. Elsősorban mézzel édesítek, és a mennyiségére is oda kell figyelnem, nem jó utána édesíteni. („Elsőre jól!” avagy a „Zero defect” minőségi elvárása itt is érvényesül…)
  7. Sose szabad kétszer turmixolni, csak egyszer, azt se sokáig.
 
Olyannal díszítem, amivel harmonikus ízpárost ad a leves, vagyis csupa ehető finomsággal:
 
a.) gyümölccsel
-          banánkockákkal
-          kividarabokkal, mangódarabokkal
-          narancs vagy citrom vagdalékkal (édesebb levesnél pikáns a citromfoszlányt megérezni a szánkban)
-          bogyósokkal: ribizlivel, piszkével, áfonyával, bodzával, jostával, de akár meggyel is.
-          gránátalma magokkal (ez nagyon-nagyon illik szinte bármihez!!)
-          almakockákkal/körtekockákkal, ezek megforgatva citromlében
-          ami kocka, lehet persze csík, vékony hasáb, s ha lehet, reszelék
-          mazsolával (nekem, a lányok ugye nem eszitek)
-          diódarával, mandulaforgáccsal, durvára tört mogyoróval
-          a csonthéjasokat pörkölve is készíthetjük, vagy valamilyen szeszbe áztatva, flambírozás után szórjuk a krémlevesre
-          zselés gyümölcskockákkal vagyis gyümölcsös zselékockákkal
-          gyümölcssziruppal (csíkok, minta)
-          kókusztejjel, stb.
 
b.) valamilyen habbal
-          tojáshabbal,
-          tejszínhabbal
 
c.) mártással
-          csurgathatok rá csokiöntetet,
-          karamellöntetet,
 
c.) egyebekkel:
-          tortadarával
-          grillázs szilánkkal
-          szóval az éppen adódó (és reményeim szerint hozzáillő ) bármivel, ami ehető, és amivel harmonizál a krémleves íze.
 
Apátok sokáig nem ette, mígnem egy félig megevett leves ott maradt neki, tukmáltam, rátuszkoltam, próbálja meg. Ekkor jött rá, hogy szereti. Azt mondta:
-          Azért nem ette eddig, mert mi gyümölcslevesnek hívtuk, s ő azt nem ette, mert
-          nem szerette a lisztes,
-          a tejes-tejszínes,
-          nehézkes ízét,
-          de ez tiszta és üde gyümölcsízű,
-          semmi liszt,
-          rost és vitamin.
 
Szóval most már mindannyian esszük. Igyekszem képeket készíteni róluk, leírni őket nektek, de ezek tényleg fantázia gyümölcskrém-levesek.
Őszibarack krémleves: magában is finom! Persze az őszibarack szinte bármilyen más gyümölcshöz illik:
-          alma,
-          Körte
-          Banán
-          Kivi stb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr862130997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása