Voltunk nyaralni valahol, és ott lehetett gyümölcsleveseket enni. Mi a lányokkal erőst levesesek vagyunk, a gyümölcsleves nem is hizlal, tehát kértünk.
Nem a hagyományos, itthoni (lásd: Édes féle) gyümölcslevest kaptunk, hanem mezei gyümölcsturmix féleségeket.
Azt mondá a nagyobbik leánykám: Anyu, próbálj meg otthon is ilyesmiket csinálni!!!!
És melyik anyuka nem tenné? Idehaza nekiálltam, és azóta is csinálom, csinálom, és csinálom (ez nem a Lenin mondta „tanulni, tanulni, tanulni!” hármas ismétlése, hanem az „és csak mosogat, mosogat és mosogat” gyakorító munkásságát idézte).
Kell hozzá:
- legalább egyféle, puha gyümölcs
- gyümölcslé (ha nem elég lédús a gyümölcs)
- édesítés (méz, cukor), savanyítás (citromhéj, citromlé)
Gyümölcskrém levesek csak felsorolás jelleggel a szemnek, aztán jöhetnek az alapelvek:
Alapelvek a gyümölcskrémlevesek készítéséhez:
- Legalább kétféle harmonizáló gyümölcs kell hozzá.
- Ha nem elég leveses a gyümölcs, akkor kell hozzá olyan, (pl. dinnye vagy érett, vajpuha, lédús körte), vagy kiegészítem gyümölcslével (almalé, narancslé leginkább, de áfonyalé, bodzalé, szőlőlé is kerülhet bele, gyümölcstől függően).
- ha befőttet adok hozzá, és nem darabosan, hanem turmixolva teszem bele, akkor a befőtt levéből is adok hozzá.
- Ha kemény a gyümölcs (alma, birs, keményebb körte), akkor azt megfőzöm kevés vízzel vagy gyümölcslével, cukrozom vagy mézzel édesítem.
- Nem állhat meg benne a kanál, és nem is lehet folyós, kellemes krémleves sűrűséget kell eltalálnom.
- Elsősorban mézzel édesítek, és a mennyiségére is oda kell figyelnem, nem jó utána édesíteni. („Elsőre jól!” avagy a „Zero defect” minőségi elvárása itt is érvényesül…)
- Sose szabad kétszer turmixolni, csak egyszer, azt se sokáig.
Olyannal díszítem, amivel harmonikus ízpárost ad a leves, vagyis csupa ehető finomsággal:
a.) gyümölccsel
- banánkockákkal
- kividarabokkal, mangódarabokkal
- narancs vagy citrom vagdalékkal (édesebb levesnél pikáns a citromfoszlányt megérezni a szánkban)
- bogyósokkal: ribizlivel, piszkével, áfonyával, bodzával, jostával, de akár meggyel is.
- gránátalma magokkal (ez nagyon-nagyon illik szinte bármihez!!)
- almakockákkal/körtekockákkal, ezek megforgatva citromlében
- ami kocka, lehet persze csík, vékony hasáb, s ha lehet, reszelék
- mazsolával (nekem, a lányok ugye nem eszitek)
- diódarával, mandulaforgáccsal, durvára tört mogyoróval
- a csonthéjasokat pörkölve is készíthetjük, vagy valamilyen szeszbe áztatva, flambírozás után szórjuk a krémlevesre
- zselés gyümölcskockákkal vagyis gyümölcsös zselékockákkal
- gyümölcssziruppal (csíkok, minta)
- kókusztejjel, stb.
b.) valamilyen habbal
- tojáshabbal,
- tejszínhabbal
c.) mártással
- csurgathatok rá csokiöntetet,
- karamellöntetet,
c.) egyebekkel:
- tortadarával
- grillázs szilánkkal
- szóval az éppen adódó (és reményeim szerint hozzáillő ) bármivel, ami ehető, és amivel harmonizál a krémleves íze.
Apátok sokáig nem ette, mígnem egy félig megevett leves ott maradt neki, tukmáltam, rátuszkoltam, próbálja meg. Ekkor jött rá, hogy szereti. Azt mondta:
- Azért nem ette eddig, mert mi gyümölcslevesnek hívtuk, s ő azt nem ette, mert
- nem szerette a lisztes,
- a tejes-tejszínes,
- nehézkes ízét,
- de ez tiszta és üde gyümölcsízű,
- semmi liszt,
- rost és vitamin.
Szóval most már mindannyian esszük. Igyekszem képeket készíteni róluk, leírni őket nektek, de ezek tényleg fantázia gyümölcskrém-levesek.
Őszibarack krémleves: magában is finom! Persze az őszibarack szinte bármilyen más gyümölcshöz illik:
- alma,
- Körte
- Banán
- Kivi stb.