Édes a zsenge kicsi tököt megreszelte, besózta. A kinyomkodott tököt összedolgozta egy tojással, jó sok összevágott kaporral, (én összeturmixoltam).
Aztán beleszórt annyi lisztet, hogy lágy galuska tésztát kapjon.
A forró olajba kanállal beleöntötte a lepcsánka adagokat.
Lepcsánka cukkiniból Dávid kedvéért
Aszódon cukkinit se láttam, nemhogy lepcsánkát készítsünk belőle. De Dávid kedvéért nekifutok.
Zsenge cukkini kell hozzá. Hámozás nélkül, csak megmosva, megreszelve, fokhagymából 1-2 gerezddel ízesítve.
Besózom, és állni hagyom 10 percig. Ki kell jól nyomni a sós folyadékot belőle, e-nélkül is elég vizes a cukkini, könnyen túl lágy lesz a tészta!
1-2 tojás, só, bors, kömény, zöldfűszer kerül bele, aztán hozzádolgozom a lisztet. A lényeg a híg galuska tészta konzisztencia. Csábító a keményebb tészta, de az túl lisztes lesz – nem jó!!!
Lehet belőle nagyobb lepénykéket sütni (csak akkor óvatosan fordítsuk, lapáttal).
Finom így is
Lepcsánka patisszonból
Dávid után jutott eszembe, hogy mi nem, de mások patisszonból készítettek lepcsánkát. Ugyanúgy készítem, mint a tökből, cukkiniból, de a patisszont meg kell hámozni! Csak zsenge csillagtökből jó, ezért nem kell a magját kiszedni, benne marad az egész.