Ez az árpagyöngy, az egyszerű „szegényembereleség’, az árpakása alapja.
Kellett is a szegényembereknek: nemcsak a rosttartalma miatti súrolókefe-hatása jó, a nyomelemtartalma is jelentős, csökkenti a vérnyomást, jó a koleszterinszintre gyakorolt hatása, energizál-vitalizál-méregtelenít.
Utánanéztem, olyan a gersli a vastagbélnek, végbélnek, mint a lencse: csak sikálja, sikálja és sikálja – vagyis muszáj enni. Apátok azt mondta, ha enni kell belőle, akkor őt előlről is sikálni fogja… Na, ennek ellenére le tudom nyomni a tokán három formában is:
- sóletben
- korhelylevesben
- töltött káposztában
A rizottóban, köretben, kelkáposztás legényfogó levesben nem ment.
Ez utóbbit még leánykoromban hallottam a TV-ben a szépbajszú cigánynótás Horváth Pistától: nagyon egyszerű, csak korhelylevest készítek kolbász helyett füstölt tarjával (vagyis hosszabb a főzési idő), savanyú káposzta helyett kelkáposztával, rizs helyett gerslivel. No, azt hiszem, ez a kőleves receptje, semmi sem stimmel benne, igaz, a végén azért ugyanúgy behabarom…
Gersli előkészítése:
- megmérem a gersli térfogatát (X)
- ugyanúgy megmosom többször, mint a rizst (általában 4-5 alkalommal)
- kétszeres mennyiségű vizet mérek ki (2X), ebbe áztatom be a gerslit 2-3 órára.
Gersli főzése köretnek vagy rizottónak:
- Felteszem a gerslit a vízben, és megvárom, míg felforr. Sózom, fűszerezem, és zellerzöld, lestyángyökérdarabkák, leveszöldség darabok kerülhetnek bele. – Ha rizottónak készítem, feltétlenül kell bele gomba, az jó ízt ad neki!!
- Kicsi tűzön 20-25 percig forralgatom, aztán elzárom a tüzet, a gerslis edényt konyharuhával lefedem, és várok még 20 percet.
Gersli sütése köretnek vagy rizottónak:
- ugyanúgy előkészítem, ízesítem, de a gerslit a kétszeres mennyiségű vízzel egy fedeles tepsibe teszem,
- ilyenkor lehet babos gerslit készíteni (hagymával, fokhagymával, babérrel), nagyon finom lesz!
- úgy teszem kis lángon, alacsony hőmérsékleten sülni a sütőbe.
- 3 óra múlva kiveszem, és tálalhatom. (Lássátok a képen!)
Töltelékbe:
A rizs helyett egy az egyben használom a főtt gerslit.
Levesekbe:
Levesbetétként, gombóckészítéshez használom a gerslit, pl. Horváth Pista legényfogó káposztalevesében vagy korhelylevesben.