Hozzávalók:
- egy kilónyi szarvashús (a legjobb a comb, lábszár, de jó a gerinc is),
- egy kevés szalonna, vagy szalonnazsír, sonkazsír
- 2-3 fej nagyobb vöröshagyma,
- Pár gerezd fokhagyma,
- Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kömény, egy erős zöldpaprika, ha nincs, sima húsos paprika és egy kevés erős paprika őrlemény vagy püré
- 1-2 paradicsom, (vagy 1 ek paradicsompüré)
- 1/3 kg bab (mindenképpen sötét, nem fehér, jó a vörösbab, májbab, tarkabab)
- Zöldfűszer: kakukkfű, petrezselyemzöld, majoránna, oregano, esetleg ezek keveréke is belefér
- Citromlé
- Opcionálisan: jó ha van egy maréknyi gomba, igen illik bele a vörösbor,
Előkészítése:
- jó pár nappal előbb bepácolom olajba a felkockázott szarvashúst
- egy nappal előtte este beáztatom a babot
- aznap felaprítom a hagymákat, összenyomom a fokhagymát
Elkészítése:
1. Szalonnazsírt készítek (szalonnából kiolvasztom, vagy van félretéve – tényleg szokott lenni!).
A szalonnazsírra rádobom a hagymákat és a fokhagymát, megpirítom. Félrehúzva megszórom a paprikával, és jöhet a szarvashús a pácolajjal együtt. A hússzeletek minden oldalát jól átforgatva megsütöm elfehéredésig.
2. Ekkor gyorsan fűszerezem: só, bors, őrölt kömény zöldfűszer, és hozzáadom az előre összevágott paprikát és paradicsomot is (télen pár ek lecsó is megteszi, vagy paprikakrém pl. ajvár paradicsompürével…).
Felöntöm egy kevés vízzel, vörösborral, és egy erős órát, másfél órát kicsi tűzön párolom.
Idáig egy szarvaspörkölt – eztán jön a bab.
3. /a. Ha kész pörköltem van, akkor külön készítem a babot.
Megfőzöm sós vízben, egy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma és némi zöldfűszer, pl. 1-2 ágacska kakukkfű/tárkony/borsikafű és egy kevés babér társaságában.
Ha puha, hozzáöntöm a szarvaspörköltet.
3/b. Ha együtt készítem, akkor a puhuló szarvashúshoz öntöm a babot.
A bab miatt több folyadék kell a puhuláshoz: kb. annyi, amennyi az egészet ellepi. Kb. egy óra alatt az egészet puhára párolom.
4. Ha van gomba, akkor azt a vége felé kell belevágni, annak 10 perc elég a puhuláshoz.
5. Végül behabarom a babot húst tejfölös liszttel, és hozzákeverek egy tk mustárt is, majd összeforralom az egészet.
6. Tálaláskor a bab miatt érdemes citromlével savanyítani.
Babos szarvaspörkölt savanyú káposztával
Ha a párolás utolsó harmadában hozzávágok két-három maréknyi (30-40 dkg) savanyú káposztát, egészen más ízhatású, de nagyon finom egytálételt kapok!!!!
Hozzáteszem: ha erre készülök, akkor az elején egy fejjel több hagymát pucolok a pörkölt indításához, javaslom nektek is.