Egyszerű sajtos tészta
Ez az alap menzai sajtos tészta. Elrontani sem lehet:
- Megreszelem a sajtot.
- Sós vízben kifőzöm a spagetti tésztát, leszűröm és tányérra teszem.
- Megszórom a reszelt sajttal, és
- megtejfölözöm.
Lehet mellé adni sült zöldségeket, stb.
A tejfölt meg lehet sózni! Apátok így szereti…
Lehet variálni
1,) Sajtos tészta többféle sajttal elkészítve:
- elsősorban a füstölt karavánt és a mezei trappistát szoktam összekeverni hozzá
- de nagyon jó és extra pl. a pesztós zöld gouda sajtból ráreszelni egy keveset.
2.) Sajtos tészta szaftosabban (ha úgy tetszik: gancásabban) készítve:
- ilyenkor egy kevés tejfölt és reszelt sajtot összekeverek egy kis olíva olajjal,
- erre dobom a frissen leszűrt, forró tésztát, jól elkeverem,
- és így tálalom: a tetejére természetesen szórok még sajtot is, és mellé teszem a tejfölt, tegyen ki-ki kedvére belőle.
3.) Különleges tésztákkal készítve:
- pl. spenótos szélesmetélt pappardelle kétféle sajttal
- kagylótésztával, mint pl. a goudás sajtnál is látszik,
- penne tésztával (ahogyan azt a tojásos sajtos tésztás képen láthatjátok), stb.
1. A frissen kifőtt tésztát egy serpenyőbe dobom kevés olajra.
2. Vagy ott várja már a felvert tojás, vagy ráütöm a tojásokat.
3. Hozzáteszek jó pár kocka fetasajtot / vagy jó pár ek reszelt sajtot.
4. Összekeverem, megvárom, míg a tojás az általam várt kocsonyásodási keménységét el nem éri, és azonnal tányérra téve tálalom is a tojásos-sajtos tésztát!
Sajtos tészta sütve
A sajtot nemcsak rászórom a tésztára, hanem rásütöm a sütőben.
Utána tálalás előtt megszórom persze még frissen egy marék reszelt sajttal, de a lényeg a sült, olvadt sajt.
Annál jobb, mennél sajtosabb!!
Igazán finom füstölt hozzáadásával lesz.
Ha nokedli, akkor osztrák hütték négysajtos nocchija is lehetne a neve…