Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.03. 13:48 mijemaja

Sajtos tészták

Címkék: sajt tészta főétel #összes

Egyszerű sajtos tészta

Ez az alap menzai sajtos tészta. Elrontani sem lehet:
  1. Megreszelem a sajtot.
  2. Sós vízben kifőzöm a spagetti tésztát, leszűröm és tányérra teszem.
  3. Megszórom a reszelt sajttal, és
  4. megtejfölözöm.
 
Lehet mellé adni sült zöldségeket, stb.
A tejfölt meg lehet sózni! Apátok így szereti…
 
 
Lehet variálni
1,) Sajtos tészta többféle sajttal elkészítve:
 
- elsősorban a füstölt karavánt és a mezei trappistát szoktam összekeverni hozzá
- de nagyon jó és extra pl. a pesztós zöld gouda sajtból ráreszelni egy keveset.
 
 
2.) Sajtos tészta szaftosabban (ha úgy tetszik: gancásabban) készítve:
- ilyenkor egy kevés tejfölt és reszelt sajtot összekeverek egy kis olíva olajjal,
- erre dobom a frissen leszűrt, forró tésztát, jól elkeverem,
- és így tálalom: a tetejére természetesen szórok még sajtot is, és mellé teszem a tejfölt, tegyen ki-ki kedvére belőle.
 
 
3.) Különleges tésztákkal készítve:
 
- pl. spenótos szélesmetélt pappardelle kétféle sajttal
- kagylótésztával, mint pl. a goudás sajtnál is látszik,
- penne tésztával (ahogyan azt a tojásos sajtos tésztás képen láthatjátok), stb. 
 
Sajtos tészta tojással
 
1. A frissen kifőtt tésztát egy serpenyőbe dobom kevés olajra.
 
2. Vagy ott várja már a felvert tojás, vagy ráütöm a tojásokat.
 
3. Hozzáteszek jó pár kocka fetasajtot / vagy jó pár ek reszelt sajtot.
 
4. Összekeverem, megvárom, míg a tojás az általam várt kocsonyásodási keménységét el nem éri, és azonnal tányérra téve tálalom is a tojásos-sajtos tésztát!
 
Sajtos tészta sütve
 
A sajtot nemcsak rászórom a tésztára, hanem rásütöm a sütőben.
Utána tálalás előtt megszórom persze még frissen egy marék reszelt sajttal, de a lényeg a sült, olvadt sajt.
Annál jobb, mennél sajtosabb!!
Igazán finom füstölt hozzáadásával lesz.
Ha nokedli, akkor osztrák hütték négysajtos nocchija is lehetne a neve…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr692195722
süti beállítások módosítása