Ancsi néni Érsekújváron kicsit másként főzött, mint mi odahaza. Nagyon meglepődtem, amikor azt láttam, nála még a krumplis tészta is más: ő fehéren, paprika nélkül készítette, és a krumplit sem törte össze hozzá.
Hozzávalók:
- kockatészta
- ugyanannyi krumpli, mint tészta
- pár szalonnacsík (ízlés szerint)
- vöröshagyma
- fűszerek: só, bors, kömény
Előkészítés:
- fél kilós tésztához egy nagy vagy két kicsi hagymát megpucolok és nagyon apróra vágok
- felteszek egy nagy lábasba jó sok sós vizet forrni
- ha nem maradék főt krumplit hasznosítok, akkor megpucolt, felkockázott krumplit is felteszek főzni.
- felaprítom a szalonnát (tényleg annyit, amennyi sült szalonnát szeretünk, mert egyébként egy csík is elég az enyhe füstölt ízhez, és legfeljebb adok majd a pirításhoz sima zsírt)
Elkészítése:
1. A szalonnát egy kevés zsíron kiolvasztom
2. Hozzáadom a hagymát, és aranyszínűre pirítom.
3. A megfőtt krumplit leszűröm, és a hagymás szalonnára dobom. Jól átpirítom az egészet. Jó ám, ha megpirul! – ha csak ennyit készítek, akkor az egy fantasztikus köret.
4. Fűszerezem: sózom, borsozom, esetleg kis őrölt köménymaggal is megszórom.
5. Közben megfőzöm a tésztát, és azt is így melegen hozzákeverem a krumplis-hagymás szalonnához.
Tálaláskor érdemes újhagyma zöldjével megszórni.