Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.13. 12:05 mijemaja

Erdei rablóhús és egyéb saslikok

Címkék: horvát görög hagyma szalonna grúz húsok #összes

Egyszerű saslik

Grúz saslikon tanultam, Isten bizony. Ott, a Rica-tó közelében az út mentén árulták, parázson sült, illatos volt, vettem, és ettem a finom, füstölt, ízes báránysaslikot.
Akkorkóstoltam meg a kindzát, a koriandert, a tkemáli szószt (a fene gondolta volna, hogy fosókaszilvából készítik…)
Ilyet ugyanis felénk nem ettem, egyből eldöntöttem, hogy akarok ilyet csinálni idehaza is.
 
Azóta nem sokat variálok:
-          van egy alapváltozatom: szalonna-hagyma és semmi más – ide térek vissza mindig
-          és egy összetettebb, ezzel-azzal ízesített változatom.
 
Az alap saslik:
Ez a legegyszerűbb, csak hagyma, szalonna és valamiféle hús kell hozzá.
A sorrend: hagyma- szalonna-hús-szalonna-hús, hébe-hóba hagyma- a vége szalonna, hagyma.
Hús bármilyen lehet, csirke, pulyka, bárány, karaj, de a legeslegjobb sertésből a szűzpecsenye. (Tinkának és Lacinak meg a csirkemell…)
 
 
 
 
Az ízesebb saslik:
Ehhez a saslikhoz az alapon kívül mást is teszek a szalonna és a hús mellé: kerül bele egy kis zöldség is:
-          paradicsomkarika,
-          húsos zöldpaprika,
-          uborkaszelet,
-          cukkini,
-          és legutoljára, de legelsősorban gomba, mert az kezdeni, befejezni egyaránt jó, védi a leeséstől a húsdarabokat.
 
 
 Erdei rablóhús
 
Hogy is mondják, ki a vadászok védőszentje? Szent Hubert, ugye? Akkor akár a Hubertus reklám, akár az ő tiszteletére „Hubertus kardjának” is nevezhetném ezt a rablóhúst.
 
Valahol ettem erdei rablóhúst, azt azóta is sátoros és nyáresti ünnepekre tartogatom, mert csak grillezve készítem el. Figyeljetek lányok,
 
Az előkészítése:
-          Kb. egy héttel a grillezés előtt a vadhúsból a színe-javát (karajt vagy bélszínt, ami alkalmas grillen hirtelen sütésre) bepácolom, a lényeg az olaj, azon kívül bármit beteszek a pácba, nem árt)
-          1-2 nappal a grillezés előtt a sertéshúst is bepácolom, igyekszem különböző ízeket választani (ha a vad borsos, akkor a disznó legyen pl. paprikás-paradicsomos), és
-          aszalt szilvát vörös borba vagy rumba áztatok előző este (ne legyen túl puha).
-          A sütés előtt a szalonnát felkockázom,
-          a hagymából kicsiket keresek, megpucolom és félbevágom őket, s egy-két nagyobb hagymát félbevágva levelekre szedek,
-          a gombát megpucolom, a gombafejeket fogom felhasználni, ezért apró gomba az igazi.
 
A rablóhús összeállítása:
-          szépen sorban felhúzom a nyársra: először és utoljára vagy gombafejet vagy a fél kicsi hagymát, ezt minden rablóhúsnál így csinálom
-          a többi egymás után jön: vadhús, szalonna, sertéshús, szalonna, és közben-közben két szalonna közé felhúzok gombácskát, hagymalevelet és aszalt szilvát is.
-          Ha kész, parázs felett sütöm (nagyon fontos hozzá a jó és csendesen izzó parázs)
-          Pácolajjal kenegetem
 
Amíg készül, a körete:
-          Héjában sült burgonya a tepsiben megsütve, a parázson csak a tűz és a füst íze miatt átforgatva
-          Héjában félig megfőzve, szalonnával alufóliába burkoltan a tűz szélén átsütve
 
Kell hozzá kétféle mártás:
-          tejfölös fokhagymás és zöldhagymás vagy kapros fehér mártás
-          az aszalt szilvás vörösbort kevés ételsűrítővel, kevés tejszínnel összeforralt piros mártás
Szűzpecsenyéből kockázom a húst a képeken – korianderes olajban pácolom, - aztán hagymával, szalonnával nyársat készítek – sok hagymával együtt megsütöm.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr432218852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wulfie 2019.06.21. 10:14:55

A kedvencem a nyári estéken a jó kis saslik készítése nyárson, tűz mellett barátokkal :) Ez hozza meg igazán a nyári hangulatot szerintem.. Szuper kis recept, én nem olyan rég fedeztem fel egy oldalt ,ahol meg tudom nézni az akciókat szinte minden üzletben!
www.ujsagomat.hu/aldi/ ez az az oldal
süti beállítások módosítása