Odahaza Édes azt hívta gezemice salátának, amit úgy készített, hogy kiment a kertbe, és összeszedett ezt-azt, amit felaprított, besózott, később leöntött a szokásos cukros-ecetes lével.
(Gezemice levesnek természetesen a kertből összeszedett sokféle zöldséggel, krumplival készült zöldséglevest hívtuk.)
Egy-egy grillezés/hamburgerezés vagy tortillázás után gyakran marad mindenféle salátának való zöldség szabadon, általában mindegyikből kevéske.
Tökéletes gezemice salátának:
- össze van aprítva, ráadásul
- közel egyforma méretűre
- és kellően változatos, sokféle alapanyag van benne.
Csak besózom, és leöntöm olívaolaj és citromlé keverékével.
Megszórom valami kis zölddel, pl. aprózott snidlinggel – és kész, finom, minden órával egyre finomabb lesz…
Direkt készített gezemice saláta
Mindenféle salátát és zöldséget, ami van otthon, apró kockákra vágok, illetve tépkedek, és összekeverem. Természetesen ezt is leöntöm ecetes vagy citromos olajjal, és kész a gezemice saláta.
Akkor jó, ha tényleg sokféle van benne, és egyforma méretük összehozza őket. Ha direkt így készítem, akkor
- gyümölcsből almát, kivit vagy banánt szoktam belevágni,
- de főtt vagy nyers zöldség is mehet bele, a lényeg az apró méret.
Itt is valami más íz jön ki, mint külön-külön. Az ember eszi, finom, és nem is érzi ki pl. a kivit, mert csak azt látja, hogy színes és jóízű az egész. Szerintem Haddad Georgie salátája is tipikus gezemice saláta!