.jpg)
Variálhatom, hogy
- öntök alá egy dl-nyi vizet (akkor a vizet sózom meg!),
- kicsi fehér bort öntök alá
- kevés tejjel hígított tejföllel
- csak tejjel vagy lisztes tejjel
- tejes-tejszínnel, tisztán tejszínnel öntöm le,
- abba keverhetek mustárt
- használhatok fűszereket (borson kívül pirospaprikát, őrölt szerecsendiót vagy szerecsendió virágot),
- zöldfűszereket (petrezselyemzöld, majoránna, oregano, koriander, snidling)
Használhatok mindenféle szószokat, mártásokat is:
- paradicsomszószt úgy, hogy csak megcsíkozom vele,
- úgy is, hogy beleforgatom, és aztán sütöm meg, ez esetben a paradicsommártáshoz keverem azt a kevés olajat, amit rászánok, (mint a képen)
- mindenféle maradék mártást, mint pl. a spenótfőzeléket.
Lányok! Az olajban tocsogó sült krumplik veszélyeiről eleget meséltem nektek, de a sült krumplit nagyon szeretem, ezért aztán gyerekkorom tepsiben sült krumplijait többféleképpen is elkészítem, mert abba sikerült belecsempészni a rósejbli fenséges ízét: a kívül roppanó és belül omlós krumpli finomságát, és remélem, egészségesebb, amit elétek tálalok.
Nagyon fontos odafigyelnetek arra is, hogy a tepsiben sütéshez felhasznált olaj lehet ízesített (sőt, az az igazi!!):
- rozmaringos nagyon-nagyon bejön nálunk
- tárkonyos
- borsikafüves
Szintén fontos: Ilyenkor ezt a fűszert szeretem rászórni a krumplira – azon frissiben, ahogy kiveszem a sütőből.
Ha nem volt fűszeres az olaj, annál fontosabb, mert sütés után sokkal finomabb lesz a krumpli, ha pl. illatos zöldfűszereket szórunk a frissen sült krumpliszeletekre:
- oregánót
- petrezselyemzöldet
- snidlinget
- újhagyma zöldjét
- kaprot
Higgyétek el, egy másik krumplit kapunk, ha pl. megszórom friss oregánóval, miszlikbe szedett rozmaringgal vagy bazsalikommal, vagy borsikafűvel, netán kakukkfűvel….
Önálló a tepsis krumpli hagymával,
mert olyan finom. Nem szabad elhagyni ekkor az olajat, annak hiányában a hagyma csak megégne, keserű lenne.
Ezért felvágom, besózom, hagyom állni picit, olajjal elkeverem, úgy adom a krumplihoz, aztán sütöm.
Hagymából
- lehet pórét belekarikázni
- lilahagymát, vöröset,
- külhoni nagy és édesfajta fehéret,
- és különösen a finom újhagymát, zöldjével, anélkül, vagy csak a zöldjével.
A hagyma átlényegül, megkaramellizálódik, a krumplit megízesíti, szóval ez így együtt bármelyik változatban nagyon finom.
Húsok alatt sült tepsis krumplik
.jpg)
More a hús megsül, a krumpli is megpirul, nézzétek csak meg a képetn!