.jpg)
Amíg ő főzött, kénytelen voltam ezt elfogadni, de később, önállóbb konyhával és saját gyerekekkel, no meg egészségesebb életszemlélettel felfogtam, mennyi vegyszert vinnék be a mesterséges származékokkal a szervezetünkbe, és odafigyelő édesanyaként szakítottam a leveskockákkal, a tömény ételízesítőkkel.
Paprikafronton a bolti cuccokból használom
- a piros aranyat – megpöttyözöm vele a zsíros kenyeremet. (Ételízesítésre nem használom.)
- az Erős Pista, és „felesége”, Édes Anna máig elkísért, de mindaddig kiegészítettem a piacon nénikéktől vásárolt házi zöldségkrémekkel, míg rá nem jöttem, milyen hülye vagyok, ki tudja kinek a konyhájáról és ki tudja miket vásárolok, miközben olyan egyszerű elkészíteni magamnak.
.jpg)
Nem csinálom túl erősre a krémet, az erős paprikákhoz is mindig keverek édeset, azon belül is gyakran teszek bele ízletes paradicsompaprikát, (ha van), mert azt igen szeretem, teljesen rövid szezonja van, és másként úgy sem áll el normálisan.
Paprikakrém egyszerűen
1. Előaprítás: A megmosott paprikákat késsel egy nagy deszkán nagyjából összeaprítom. Ha teljesen kicsumázom, és úgy aprítom, az szebb, homogénebb krémet ad, de nem is olyan jóízűt.
Mindig csinálok ilyet is-olyat is, ahol nem zavar a mag, azt mindig a magos paprikával ízesítem.
2. Megdarálás:
Aztán meg kell darálni homogénre - igen, tudom, hogy húsdarálón az igazi, de én egyszerűen csak összeturmixolom a felaprított paprikát. (Így egyszerűbb az előkészítés és az utómosogatás is.)
Mennyiségek:
- Cirka egy kilónyi paprikát összeaprítva
- elkeverek egy púpos evőkanál sóval.
.jpg)
Ha nem elég a paprika víztartalma, szoktam induláskor aláönteni pici olajat, fehér bort vagy kevés ecetet.
Az így kapott sós paprikapépet cirka fél óra alatt, sűrű keverések közepette összerottyantom a tűzön, (vagy beteszem a sütőbe, és ott hagyom magában, keverés nélkül) 2,5-3 órát kisebb tűzön.
4. Üvegekbe töltés, lezárás és száraz dunsztolás
Azon melegében az előkészített, sterilizált, sütőben melegen tartott kis üvegekbe belekanalazom.
A fedőt már előzőleg kifőzöm, úgy tekerem a gyakorlatilag teljes magasságban feltöltött üvegre, fejre állítom és megy is a -16oC fokig melegen tartó szuper hálózsákomba dunsztolódni. Felér Édes dunyhájával, komolyan! (Édes régen a dunna alá tette szárazdunsztba az üvegeket…)
5. Cimkézés:
.jpg)
(Én nem bízom a memóriámban, jobb, ha az üveg megmondja, mi van benne!)
A képen látható sült paprikákból készíthető sült paprikakrémet az ajvár készítésnél mesélem el nektek!
Referálhatok: noha nem használok tartósítószert és igazi spejzem sincs, a paprikakrém szuper, erős, ízes, friss, mintha tegnap tettem volna az üvegbe.