Semmi kunszt, Édes úgy csinálta, ahogyan a háziasszonyok zöme.
1. Elkészítette a krumplit:
- A krumplit meghámozta, felkockázta, és feltette főni.
- Ha teljesen puha volt (szinte szétfőtt), akkor krumplinyomóval összetörte.
Ezen a képen azt próbálom demonstrálni nektek,
lányok: hogy ennyi víz elegendő, akkor finom igazán
a főtt krumpli, ha nem a vízben ázik ki, hanem a
gőzben puhul meg.
2. Megcsinálta a krumpli hagymás-paprikás alapját
- apróra vágott hagymát pirított zsiradékon, megsózta, borsozta, erős mennyiségű paprikát rászórt.
3. Elkeverte a krumplit a hagymás paprikás alappal
- Ahogy puha volt a krumpli, hozzáadta a hagymához, és krumplinyomóval péppé nyomkodta.
- Édes a pépet fűszerezte, ahogyan még kellett: só, bors a lényeg. Ezzel kész volt a krumplis pép.
4. Mindeközben megfőzte a tésztát:
- Feltette forrni a sózott vizet,
- és ahogy felforrt, megfőzte benne a tésztát. Nagykocka tészta volt az igazi („grenadírmars” = krumplis kockatészta)
5. Édes eztán már csak összeállította a krumplis tésztát, mert ehhez a paprikás péphez adta a tésztát, elkeverte, és készen is volt. Ellenőrizte, kell-e utána sózni, borsozta is, ha nem volt elég ízes, pikáns a krumplistészta.
Lehetett tálalni: kovászos uborka, friss fejes saláta volt mellé az igazi!
Ez volt a krumplis tészta első élete.
A krumlis tészta másik élete a sütőben kezdődött!!
Édes a tepsiben szétterítette a krumplis tésztát, és az odaégés veszélye nélkül a sütőben jól megpirította
A tepsiben megpirult tészta isteni finom tud lenni, már gyerekkorunkban is veszekedtünk azon, ki kapja a ropogósabb részeket…
Aztán rájöttem: formában is süthetem:
Így lettek ilyen kis kerámiaformányi, egy-egy adagos krumplis tésztáim.
Szépek, finomak, és jó sok egy-egy adagon belül is a jól megpirult rész. Nincs veszekedés…
Édes krumplikrémes kenyere
Ettük:
- sima kenyérrel
- pirítós kenyérrel
- lilahagymával,
- zöldpaprikával, zöldsalátával.
Ancsi néni fehér krumplis tésztája megérdemli, hogy külön meséljem el nektek, hogyan készítette nekem a nagynéném Érsekújvárott…