Eddig volt a tészta alapforma, de az variálható még sokféleképpen a TÁLALÁSI FORMÁVAL is.
Fészekforma tálalás:
- ennek a főzésekor jellemzően az egy adag fészekformára csavart tésztát egy-egy merőkanálba teszek,
- úgy főzöm puhára a sós vízben – sajna hosszasan, több kis adagban.
- Adagonként leszűröm
- S azonnal a tányérra borítom, így valamennyire egyben marad, és tényleg jól néz ki. Ugye?
Félgömb forma tálalás:
Szeretem a félgömb formát is: ehhez csak egy vizezett csésze kell, akkora, amekkora félgömböt szeretnénk, szóval a kávéscsészétől a nagybögréig bármi jó rá. Fontos viszont, hogy ne szűküljön le kifelé, mert akkor a tészta bennragad, és a végeredmény csúnyácska, omladozó kupac lesz, nem szép kis félgömb. Ez egy káposztás spagetti a képen, tetszik?
Sütőformákkal és sütéssel való formálás
Nézzétek meg ezt a krumplis tésztát.
Azzal, hogy beletettem egy kis sütőtálba, a sütőben kicsit átsütöttem, egyrészt megváltozott picinykét a képe: de ugye, jó ránézni is?
Másrészt jobb lett az íze, mert mi szeretjük a kicsit megsült, pörkösebb krumplidarabkákat, de ezt lábasban elérni elég szörnyű, mert a főzés után marad a kapirgálás, már este is körömmel, és semmilyen reklámnak nem szabad bedőlni, sem mosószer, mosogatószer, mosogatókép nem viszi azt le, amit kézzel kell ledörzsölni. Hát, ezt is megúszom ezzel a formával, az íz olyan, amit szeretek, kapirgálás szinte semmi…
Nézzétek csak meg, milyen más egy ilyen tojásos tészta, mint a megszokott! Hozzáteszem, sokkal gyakrabban esszük úgy, de néha kell egy kis változatosság, szokatlanság, különlegesség még ebben is.
Nyitott körforma tálalás
- megtömöm a tésztával
- aztán kiemelem a fém szaggatóformát
- és általában ilyen szép kis hengerszelet formájú marad.
Szerintem szép, és Csik András szerint ez fontos az étel befogadásában.
- sárgább lesz: sáfrányos szeklicétől, kurkumától
- pirosabb: céklapéptől/céklalétől (ez halványul főzéskor!) – paprikától (az is rózsaszínesedik…)
- narancssárgás: répapéptől
- zöldes: ha a tésztához spenótpépet, pesztót, szárított medvehagymát, stb. keverünk, teával (a matcha nevű zöld teával, tudjátok, azzal tortát is készítenek)