Ez is egy igen egyszerű báránykészítés, mert itt a pácolódás dolgozik helyettem. Az ötletet az adta, hogy megtudtam, Villányban van olyan borász, aki az egész disznócsülköt önti le vörösborral, abban pácolja, és aztán egyszerűen egy kis zsiradékon, a borral megsüti.
Tagline
2012.04.20. 11:18
Rozmaringos bárány vörösborral
Címkék: vörös portugieser bárány sült fokhagyma párolt rozmaring villányi húsok #összes
Kipróbáltam. Jómagam egy kis szalonnazsíros pirított hagymára tettem a pácolt csülköt, s átforgatás után ráöntöttem a pácbort, de már a sima disznócsülöknél is úgy éreztem, kell hozzá egy kis fűszer, tört boróka, majoránna, bors.
Pácborom mindig portugieser, mert ez nem túl savas, de telt, jóízű, komoly extraktokkal, - szóval ideális konyhabor. Gasztronómiai értelemben duplán „asztali bor”,
- egyrészt jó kísérője szinte bármilyen húsos ételnek,
- másrészt nagyon jó a főzésnél, akár húsokhoz a pároláshoz, pácoláshoz, akár a zöldségekhez, pl. káposztához, húsokhoz, vadakhoz vörösbor mártásnak, szeder-, áfonyamártás, hecsedliszósz alapjául, stb.
- és édesekhez is jó, mint a vörösboros meggyleves, a vörösborban sült körte, vagy az „oportómártás” sütikhez,
A végeredmény: Omlós, zamatos, és lepirítás után ropogós csülköt kaptam, a lepirításkor a bor egy részét félre öntöttem, a maradék sűrűsödött be a csülök alatt a pirításkor.
A félretett pácborból mártást készítettem, amit külön tálaltam a csülök mellé, s a mártás miatt igen jó volt mellé a hamulya pirított hagymával, a krumplilángos, a burgonyakrokett, sajtos krumplipüré kisütve, stb.
A bárányt megszórtam a vágott rozmaringgal, kicsit fokhagymáztam, és leöntöttem vörösborral.
Ezt hagytam 1-2 napot a hűtőben.
Elkészítése nem munkás: ha akarom, serpenyőben szalonnazsíron átforgatom a húst, s úgy öntöm a tepsibe, ha lusta vagyok, akkor így, egy az egyben a rozmaringos vörösborral öntöm a tepsibe. Az előbbi elegánsabb, a szalonna is jó benne, de nem rosszabb a másik sem, és szalonnadarabokat simán szórhatok így is a borba, a húsra. Ha nem kerül bele szalonna, akkor kicsi olajat locsolok hozzá. A húst most sózom!! Borsozhatom is.
A bárányt végül a zamatos vörösborral tepsiben szépen megsütöm, elébb puhára párolom, utóbb pirítom is.
Körete, mint fentebb a csülöknél, de jó ám a krumplifánk, PAPRIKÁS lepcsánka is!!!!!
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr424462727
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.