Hát, el kell meséljem nektek, hogyan jártam apátokkal: eszi ezt a halat, és a végén azt mondja: „Hát, én nem tudom, leírtad-e ennek a halnak a receptjét, de jó lenne megjegyezned, mert ebből akárhányszor is tudnék enni”.
Nem csoda, ha ízlett neki ez a tokhal, mert ez egy halkirályi finom ízű hal.
Az Arbatban szokott lenni füstölt tokhal, ott veszek 10-20 dkg-ot, mert az ára elég húzós, viszont nagyon jó halas zöldsalátába, vagy így marinált salátába, és így a sok mellé rakott ezzel-azzal már behozza az árát.
Viszont ahogy nyersen leheletvékonyra felvágom, van olyan kiadós, mint a szalámik közt a téliszalámi.
Minőségét tekintve is olyan kiemelkedő, a tokhal egy vargánya a gombák között, az is többe van, mint a csiperke, de egy-két darab már finom gombaízt ad az ételnek.
Ti is szeretitek, én is szeretem (ami nálam nagy szó!), megértem, mitől királynői ez a hal. Nem is lihegem túl az elkészítését.
Elkészítése:
- Vékonyra szeleteltem, majd beraktam egy tálba a tokhaldarabkákat.
- egy citrom kifacsart levével meglocsoltam, a citrom reszelt héját, egy szétnyomott fokhagyma gerezdet és jócsomó kaprot szórtam rá, végül érzésre 1-2 ek olíva olajat ráöntöttem.
- A tálat lezártam, összeráztam a halat, és beraktam a hűtőbe.
- Egy külön tálba halványlila hagymát karikáztam igen vékonyra, besóztam, lezártam, és hagytam érni.
- Másnap belevágtam egy avokádót, egy kis zöldpaprikát, (ha lett volna, aszalt paradicsomból is raktam volna bele).
- Ezt a zöldet a beért sós hagymával együtt hozzáadtam a halhoz, és hagytam még egy fél napot összeérni.
- Könnyű vacsora: könnyű és finom…
Más: ha narancsot, grapefruitot, citromot, lime-ot – ezek keverékét facsarom a halra, az íze mindig más, de mindig finom!!!!!
Tálalni szeretem korianderzöldjével, virágával, ibolyával, árvácskával…savanyú káposztával is jó.