Ide idézem Judithka leírását, az édesapja sztrapacskájáról (a képen leghátul áll a Jóska, és éppen az ő egészségére, a főztjére iszik mindenki, bal oldalt éppen Édes). Ne feledjétek: vámosmikolai származása révén ő is erőst palócnak minősül! Judithnak adom át a szót:
Apu káposztás sztrapacskája:
Elkészítése:
1 fej fehér káposztát lereszelünk, és besózunk. majd olajon megdinszteljük, kevés borssal megszórva.
Közbevetés: Én mindig cukrot is karamellizálok először, és a karamelles zsiradékon dinsztelem meg a káposztát.
Ha elkészült, összekeverjük a sztrapacskával, tűzálló tálba tesszük és a sütőben megpirítjuk.
Apu túrós sztapacskája:
A kész sztrapacskát juhtúróval keverjük össze, tetejére sült szalonna pörcöt szórunk, tejföllel tálaljuk.
Az én megjegyzésem: csak juhtúróval készítettük, sose sima tehéntúróval, és ilyenkor a szalonnapörc készítésekor kiolvasztott ízes szalonnazsírra dobta Jóska a frissen kifőzött sztrapacskát, azzal keverte össze, úgy jött rá a juhtúró!
De a káposztására volt nagyon büszke.
A csülökpörköltet is leírjuk majd!!!!