Ez az étek a húsvét üzenete más napokon is!
Aszódon mindig így készült a húsvéti tojás: a füstölt hús levében, abalészerű ízesítéssel főzve.
Veszek füstölt tarját, megfőzöm némi bors, 1-2 babér, pár gerezd fokhagyma társaságában. Néha vereshagymát, pár szem koriandert, borókát, mustármagot is teszek mellé, de így is éppen elég ízes lesz a tarja.
Felteszem főni, és igen kicsi tűzön 2-3 óra alatt teljesen puhára főzöm.
FONTOS!!!!!! Az utolsó negyedórában beleteszek annyi tojást, amennyi elfér a tarja mellett a fazékban.
Az így főtt tojás más ízrégiókat idéz a szánkban, a tarját pedig esszük a tojással, ecetes tormával, majonézes-citromos tormával, csípős paprikával bolondított tormával, aztán esszük vajas kenyérrel, kaláccsal…
Azért készítem sok tojással, mert aztán ebből a legjobb minden, amihez főtt tojás kell:
- isteni tojássalátát,
- sok-sok petrezselyemzölddel vajon átpirítva különleges köretet, (Jutka-köretet)
- nyers tojással, liszttel kis sóval főtt tojásos galuskát,
- ecetes páccal savanyú tojást tudok készíteni, s ez utóbbi akár 2-3 hétig is eláll a hűtőben.
- a töltött tojásokról
- a kaszinó tojásról ne is szóljak - sokféleképpen használható!