Az őzpörkölt csontosabb húsokból az igazi, az elejéből (nyak, szegy), a bordákból, de persze a lényeg, hogy őzhús legyen. Attól egyszerű, hogy semmi vadas, különleges nincs benne – igazi pörkölt, s a lényeg a majoránna.
Felkockázom, kicsit nagyobb darabokra hagyva a húst, és letisztítom, de hagyok rajta ízesítésül némi zsiradékot.
Hozzávalók
- fél kilónyi őzhús előkészítve, sima olajban pácolva
- diónyi zsír vagy kevesebb zsírral egy kis szalonna összesütve
- 2-3 vereshagyma (mérettől függően)
- 1 ek őrölt csípős pirospaprika és egy húsos, édes paprika (vagy édesnemes őrölt pirospaprika és egy cső húsos erős paprika is)
- Egyéb fűszerek: só, bors, lehet pici kömény, tk majoránna. ek zellerzöld
- Vagy 2-3 aprózott paradicsom, vagy 1-2 ek sűrített paradicsom
Elkészítése:teljesen pörkölt készítés:
- lábasba teszem a zsiradékot (vagy kisütöm a szalonnát, de benn is hagyom!)
- Üvegesre pirítom rajta az összeaprított vereshagymát, félrehúzom, megszórom a piros paprikával, és jöhet bele az előre felkockázott őzhúst.
- Legalább 10 percig pörkölöm, pörkölöm (tudjátok: és csak mosogat, mosogat…), vigyázva, ne égjen oda az alja.
- Fűszerezem: sózom, borsozom, köménnyel, majoránnával szórom meg. Összeforgatom, és jöhet a húsos paprika no meg a paradicsom, mindkettő jól összevágva. Néha szoktam a paprikaízt tovább erősíteni 1-2 ek darált paprikával.
- Pici vizet aláöntve puhára párolom.
- A zellerzöldet a legvégén aprítom bele!
Jó hozzá szinte minden semleges étek: sós vízben főtt krumpli, tarhonya, de főzelékkel is finom.