Morzsát sok mindenből készítek, ami megmarad és hasznosítható (na ez is olyan tótos, hogy „semmit sem dobunk ki”, „hátha jó lesz még” – de ez tényleg jó is!). Fehér kenyérből, zsemléből, kifliből a szép sima zsemlemorzsát darálom meg.
Tagline
2012.05.13. 21:09
Zsemlemorzsa készítés a köretekhez vagy sütikbe vagdaltakhoz stb.
Címkék: kenyér morzsa vegyes zsemle #összes
Barna, rozsos kenyérből a barna morzsát.
Tortillából, (néha még az is marad bizony) vagy darabosra tördeltet, (KFC-panír!), vagy morzsát készítek.
Mézeskalácsból, puszedliből az édes mézes morzsa készül.
Kekszből, piskótából, babapiskótából az édesmorzsa lesz. Ezek felcímkézett befőttes üvegekbe kerülnek, onnan veszem elő őket.
A sós morzsa mehet pörköltet sűríteni, sós rétesbe tölteléknek, panírnak, fasírozottakba – vagy akár gombócokba, knédlibe tölteléknek.
Az édesek sütikbe, krémekbe, rétesekbe.
1. Zsemlemorzsa
1.a.) Zsemlemorzsát természetesen elsősorban a zsemlékből készítek.
Amikor megmarad, azt megszárítom, félre teszem, aztán:
- Megdarálom zsemlemorzsa darálóval (ehhez kisebb darabokban kell eltenni)
- Megreszelem sajtreszelővel (mint a képen is látható)
- összedarabolom és turmixolom
Átszitálom, ne legyen benne nagy darab, és üvegbe teszem. Higgyétek el nekem, nem is hasonlít a boltban kapható zsemlemorzsára….
Szitálás után a nagyobb darabkákat se dobom el,
- vagy még egyszer aprítom,
- vagy külön üvegbe teszem durvább prézlinek, és ezt használom roppanósabb zsemlemorzsás panírokhoz!!
1.b.) Zsemlemorzsát készítek puha repülős kenyérből és rozskenyérből is.
A puha, - tudjátok, olyan olaszos, nem is igazi – kenyeret megszárítom, az majdnem zsemlés már magában is, azt aprítom aztán morzsára.
A rozskenyeret is szárítom – de tovább, mint a simát, és ha megdaráltam, akkor egy tepsibe- tálcára vékonyan elterítve még szárítom, valahogy a rozsos nálam könnyebben penészedett régen, és tartok tőle.
Viszont a morzsája fantasztikus pörköltet sűríteni – mindig eszemben van Csobán Örzse néni a kenyeres sűrítésével, ezt tőle tanultam meg, ő meg Domonyból hozta Aszódra ezt a szokást).
Fasírt is igen jó ízt kap ettől a rozstartalmú morzsától! Ráadásul a rozs rosttartalma igen jó az emésztésünknek, vétek lenne a száraz kenyeret nem hasznosítani.
2. A morzsakészítést kiterjesztettem. ha marad kalács, mézeskalács, azokból készítem hasonképpen szárítás után az „ÉDESMORZSÁT” – rétesekbe, kiflikbe, felfújtakba, édes gombócokba jó használni őket.
Pl. a rétesnél egyébként prézlivel vagy pirított grízzel alapozok, ám ha van édes morzsa, akkor az is tökéletes, nagyon finom lesz vele a kész rétes!!
3. Extra morzsa:
Előfordul, hogy marad tortilla darab, száraz pita, vagy eleve van itthon natúr corn flakes: ha ezeket megdarálom, pikáns ízesítője lehet:
- töltelék fasírthoz
- gombócokhoz
- sós rétesek alá
- salátákhoz
- akár egy pörköltet sűríteni,
- vagy éppen extra-panírozáshoz.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr54506665
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.