Apátok kedvenc uborkasalátája:
- hosszában vágom cirka félmilliméternyi vastagságúra a meghámozott uborkákat
- besózom, állás után kinyomom,
- addig készítek nagyon sok fokhagymából kevés olajjal, sóval és borssal turmixolva egy fokhagymakrémet, ha nem elég krémes, vagy olajat, vagy tejfölt adok hozzá, és újra összekeverem.
- Az uborkaszeletkéket egyesével megkenem a krémmel leheletvékonyan, amennyire tudom egyenletesen. (Kéretik nem nevetni, olvastam, hogy egy nő, azért, mert a férje szerette a bablevest, de nem bírta, mert felfúvódott tőle, minden egyes babszemet meghámozott, csak hogy ehessen bablevest a férje – szóval ehhez képest az uborkakenegetés smafu, a hagymák egyben való leheletvékonyra szeletelése sokkal több sírással jár nálam.) Szóval bekenem, feltekerem, és hagyom egy-két órát az uborka roládokat, de egy éjszaka sem árt nekik.
- Fogyasztás előtt felülről rájuk facsarom egy citrom levét, és .meglocsolom pár csepp olívaolajjal..
Ugyanez cukkinival kiadósabb – vagyis könnyebb - lenne, de apátoknál nem jött be, pedig szép is, jó is, javaslom kipróbálni, ő magát a cukkinit nem szereti, még grillezve sem tudtam elfogadtatni vele.